Tienen Troef steekt haar licht op bij Atelier Night Light (deel 1).

Op de avond van tweede kerstdag zat ik op de mooie vintage zetel tussen de (niet zo kerstachtige maar wel adembenemende) verlichting in Atelier Night Light. Sinds jaren loop ik geregeld voorbij hun pand, wanneer ik na mijn werkdag in Leuven van het station naar huis wandel. Ik was er al eens binnen gevraagd – toen ik na sluitingstijd naar binnen aan het turen was – en kon toen hun unieke collectie al aanschouwen.  Tijd voor een uitgebreider gesprek met bezielers Bertin Verstraete en Geert Buysse. Vandaag kan je al een eerste stuk van hun boeiende verhaal lezen.

Wij hebben elkaar leren kennen als collega’s tijdens ons vorige werk bij een antiquair/lusterrestaurateur in Leuven. Toen de tijd rijp werd om op eigen benen te staan, hebben wij besloten zelf een zaak te starten om ons beroep als lusterrestaurateur (zoveel zijn dat er niet in België) voort te zetten, maar ook uit te breiden. Wij hebben beiden een verschillende opleiding genoten (Bertin is meubelmaker, Geert is edelsmid), en de combinatie van onze achtergronden zorgt voor een unieke samenwerking en een meerwaarde in de creatie van een product.

Ons pand heeft een rijke geschiedenis, hier huisde vroeger namelijk Cinema Nova. Ideaal ook  als atelier- en expositieruimte.

Het was dus zoeken naar een locatie binnen budget, waarbij zowel het pand zelf als de ligging van de winkel precies goed diende te zijn. Tienen heeft een ideale ligging als uitvalsbasis, vlakbij de E40 en zo goed als letterlijk het middelpunt van België. Daarnaast heeft ons pand een rijke geschiedenis, hier huisde vroeger namelijk Cinema Nova. Het gebouw draagt dus veel nostalgie met zich mee, de mensen vroeger hebben hier echt wel iets beleefd. Wij hebben in dit pand ook plaats genoeg om ons atelier in onder te brengen. Er zijn ook plannen om een expositieruimte te maken voor kunstenaars zoals schilders en fotografen, die dan hun werk bij ons kunnen tentoonstellen. Een eerste expositie is al achter de rug, en een volgende zal plaatsvinden in het voorjaar, een vaste datum is nog niet bekend.

Gezien wij zelf veel beurzen (Cocoon, kasteel van Deulin,…) doen en zo andere kunstenaars ontmoeten, hebben wij het idee uitgewerkt om ook in Tienen een platform voor deze mensen en hun aanhang te creëren. Via deze expositieruimte hopen wij op onze manier Tienen op de kaart te zetten. De eerste expositie was toch al een succes, 400 man was aanwezig gespreid over 2 weekends!

Af en toe gebeurt het wel eens dat mensen in hun fascinatie zelfs tegen ons etalageraam botsen.

Wij hebben reeds vaker de vraag gekregen waarom wij onze soort winkel in Tienen vestigen, ook van Tienenaars zelf. Mensen hebben precies toch een zekere ‘drempelvrees’ om spontaan bij ons binnen te lopen. Misschien ‘lijken’ wij te exclusief? Nochtans is ons aanbod heel gevarieerd, en de prijzen dus ook. Daarom dat wij, wanneer wij in de winkel aanwezig zijn en wij mensen door het raam zien gazen, hen ook geregeld binnen vragen. Af en toe gebeurt het wel eens dat mensen in hun fascinatie zelfs tegen ons etalageraam botsen :-). In 2013 zijn wij verkozen tot Starter van het Jaar, wat toch een mooie bevestiging was van onze goede werkwijze.

Mensen kunnen in onze winkel een heel uitgebreid aanbod van producten aantreffen, van vintage verlichting tot eigen creaties, maar ook echte antieke stukken zoals een eeuwenoude Boheemse luster. Eigenlijk verkopen wij niet graag een stuk dat pas ‘klaar is’ :-). Wij restaureren en bewaren tevens lusters, en ontwerpen sokkels voor kunstwerken en dergelijke. Wij ervaren dat mensen niet meer goed lijken te beseffen op welke manier een product tot stand komt, zij kunnen recent gemaakte creaties ook niet meer goed onderscheiden van echte antieke stukken.

Soms choqueren we mensen met onze ontwerpen.

Ideeën en materialen vinden we overal, waarbij natuurlijk niet alle creaties ook effectief bij het publiek aanslaan. Soms choqueren we mensen met onze ontwerpen. Zo hebben we van een antiquair de vraag gekregen om met een stel bokkenpootjes een verlichtingselement te maken, maar deze luster is nog niet verkocht :-). Ook hangt er momenteel een luster met glazen hoofden van ons in het Theatercafé en zie je geregeld stukken van ons in Het Zwak Moment. In Café Noir in de Naamsestraat in Leuven kan je ook een luster van ons zien hangen. Wij willen stukken op een andere manier presenteren dan enkel in onze winkel, en in het begin was dat ook noodzakelijk want toen hadden we nog geen handelspand.

Klanten kopen wel zelden spontaan een luster. Wij tonen de ontwerpen aan de mensen zoals een juwelier dat zou doen, met schetsen en prototypes. Sommige prototypes worden dan later ook in de winkel verkocht. Wij zorgen bij de mensen thuis voor een presentatie van de luster en dat is gratis, want het is ook voordelig voor ons dat ons product aanslaat en juist oogt.

Lees het vervolg morgen op onze blog in “Deel 2” en kom meer te weten over: de samenwerking tussen Atelier Night Light en onder andere Animaux Spéciaux in Leuven, het belang van verlichting in onze beschaving, de leuke plekjes volgens Bertin en Geert alsook hun tips en tricks in Tienen!

Auteur: Kim Rutten

Fotografe: Lotte Hendrickx

http://www.ateliernightlight.com/

https://www.instagram.com/atelier_night_light/