TienenTroef achter de schermen van de Kweikersdag. Vandaag: Ann Koekepan!

Op maandag 9 oktober (een dag voor de Tiense feestdag) kan je samen met ‘Ann Koekepan’ échte Tiense ‘Tattepoemen’ leren maken (lees de noot onderaan het artikel voor de beschikbare plaatsen!).’Tattepoem?’ hoort ik zeggen. Welnu, Tattepoem’ komt van het Franse ‘Tarte au pomme’, een appelflap in de vorm van een broektès, ik bedoel een broekzak.

Bakervaring is op 9 oktober zeker niet nodig. Met de tips en hulp van Ann Koekepan leer je snel alle kneepjes om thuis je familie en vrienden op fruittaarten en -flappen te trakteren. Meebrengen: schort en eventueel een deegrol. Een doosje om je ‘tattepoemen’ mee naar huis te nemen. Deelname: ‘vrije bijdrage’.

Maar wie is nu die Ann Koekepan? Wij spraken met haar af.

Dag Ann. Vertel eens over jezelf.

Mijn naam is Ann Van Camp. Ik ben een beetje een duizendpoot. Zo ben ik actief bij ‘OpgewekTienen’ en ‘Pand10’, als losse kracht. Hier wat schilderen, dan weer aan de bar staan, ik doe het allemaal. Maar mijn grote passie is toch wel koken en bakken. Ik heb ook een goed gevoel voor smaken. Zo kan ik me, als voorbeeld, nog precies herinneren hoe de bananen pannenkoeken smaakten, 25 jaar geleden, op onze huwelijksreis in Bangkok.

Als jong meisje zag ik hoe ‘Bomma van Holsbeek’ ajuinen oplegde, en ik proefde graag van haar abrikozen- en rabarberconfituur én haar gesteriliseerde kweepeerkes. Mijn ‘Bomma van de Veste’ gaf me dan weer broodbakvormen en een bloemzeef cadeau.

En van het één kwam het ander. Ik werd iemand die graag kookte, bakte en met smaken speelde. En door met John te trouwen, een wereldverbeteraar, maar ook een lekkerbek eerste klasse, werd de interesse een ware passie. Via het internet kwam ik in contact met foodie-liefhebbers ‘all over the world’. Je vind me tegenwoordig op Facebook en op de site www.annkoekepan.be . Zo heb ik al vele nieuwe dingen ontdekt: Indisch, Latijns-Amerikaans, Mediterraans eten, enz…

In september 2012 begon ik zelfs met een opleiding brood- en banketbakker. Op mijn 50ste studeerde ik af! En ondertussen ben ik ook al gediplomeerd chocolatier. Naast mijn beroep als verantwoordelijke administratie bij Vormingplus Oost-Brabant, ben ik recent ook gestart met een klein bijberoep, ‘Ann Koekepan’, met kookworkshops op maat. Niet voor het grote geld, maar puur voor de fun.

Trouwens, als ik ‘tattepoemen’ verkoop, gaat de winst vaak naar het goede doel. De opbrengst van ‘De langste eettafel’ gaat naar ‘Bezorgd om Mensen’, die van het wereldfeest ‘Tirlemonde’ naar de ‘Tiense Wereldvrouwen’ en die van de ‘Tiense Kweikersdag’ gaat naar ‘OpgewekTienen’. Daarenboven kies ik voor lokale biologische producten, zoals die van Yggdrasil in Vissenaken, mijn eigen groenten haal ik dan weer als oogster op ‘mijn’ Stadsakker. De appelmoes komt zelfs van appelen uit de Tiense stadstuin van tandarts Princen!

Kom dus allen op 9 oktober, om 19 uur naar Pand10 voor een kleine workshop/demonstratie en een hap in die heerlijke ‘tattepoemen’ van ‘Ann Koekepan’. Pssst… het recept van de ‘Tattepoem’ vind je trouwens terug op haar site: www.annkoekepan.be .

Ook op de Tiense feestdag zelf (10 oktober, aan het station) is Ann van de partij. Niet met een workshop. Maar u kan bij haar wel een overheerlijke ‘tattepoem’ kopen en smullen. Smakelijk!

Noot! Op 9 oktober is er te veel volk ingeschreven en zijn daarom de inschrijvingen gestopt, maar niet getreurd. Op 20 oktober is een extra workshop ingepland die tevens doorgaat in Pand10.

Auteur: Chris François

Foto’s: Alain Van Den Broecke & Paul Van Eynde