Verborgen groene pareltjes in Tienen – Aflevering 2: het Aardgat.

In de eerste aflevering van ‘Verborgen groene pareltjes in Tienen’ verkenden we samen met Natuurpunt Kern Tienen de Rozendaalbeekvallei. Vandaag is het tijd voor deel 2: het Aardgat.

Op zondag 10 september hadden fotograaf Kobe Declerck en ikzelf om 7.30u aan het station afgesproken met onze gidsen voor de dag, Raf Nilis en Luc Nagels. Bedoeling was om foto’s bij zonsopgang te maken. En of dat gelukt is! Het werd een zalig ontwaken, al wandelend in het Aardgat. Het Aardgat ligt in de Kleinbeekvallei, aan de achterkant van het station.

Het Aardgat, dat heel wat kalkbronnen heeft en een heel kalkrijk gebied is, kan je gerust Europese topnatuur noemen. Het herbergt bedreigde planten zoals dotterbloem, brede orchis, addertong en moeraszoutgras. Orchissen komen in het Aardgat veel meer voor dan in de Rozendaalbeekvallei. Het beheer van het Aardgat is dan ook al in 1986 gestart. Het Aardgat is bovendien een natuurgebied op wandelafstand. Het zou goed zijn mocht het park, dat onderdeel is van het stationsproject, ooit kunnen aansluiten op het Aardgat.  

Toch heeft het Aardgat ook een luguber kantje. Vanaf de jaren 50 werd het gebied gebruikt als stortplaats voor huisvuil. Het storten is eind jaren 60, begin jaren 70 gestopt en de afvalberg werd afgedekt met aarde en is intussen verbost. Het verklaart ook meteen waarom een deel van het Aardgat hoger ligt dan de rest.

Maar niet getreurd. Na ons bezoek kunnen we alleen maar bevestigen: dit is inderdaad een topgebied.

Maar ook een nat gebied. Aangepast schoeisel is een must!

Volgende week: het Zijpveld.

 

Natuurpunt Kern Tienen

Aardgat

Auteur: Jan Croes

Foto’s: Kobe Declerck