Tiense handelaars zorgen voor vijf weken winterpret

De kerstmarkten en de eindejaarsfeesten komen er weer aan! En dat heeft men in Tienen goed begrepen. Onze Grote Markt wordt vijf weken lang omgetoverd in het het land van Wintermagie. Wij spraken met initiatiefnemer Steven Janssens en stelden hem enkele vragen.

 Hoe ben je als kapper op het idee gekomen om een Skibar te hosten?

Het begon enkele jaren geleden aan de kust, waar ze een beperkte versie van onze Skibar hebben. Ik zei tegen m’n vrouw “dat moeten we in Tienen ook hebben”, waarop zij antwoordde ”dan doen we dat gewoon”. Enkele brainstormsessies met onder andere de zaakvoerders van Peeters Decor en Zebra fotografie later was het zover. We begonnen eraan vlak na mijn vakantie in september 2015. En ook Tienen als stad stond vrijwel meteen achter het idee.

Waarom wilde je dit concept in Tienen introduceren?

In onze stad zijn er veel leuke horecazaken, maar telkens in een beperkt kader. Tienen miste een groter concept dat de stad op een positieve manier op de kaart zet tijdens de eindejaarsperiode, terwijl andere steden dat wel hebben. En hier kan dat nochtans ook. De Skibar is dan ook een plezant concept in een groter kader, net wat Tienen nodig heeft.

Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar?

De Skibar zal nu groter zijn en in hout. Verder zal er heel wat randanimatie zijn waaronder de schaatspiste en het kerstdorp. Meer handelaars zijn erbij betrokken en werken samen. Bovendien zijn we dit jaar ook langer open: 5 weken in plaats van 3 vorig jaar.

Toekomstplannen?

Kapper zijn blijft mijn corebusiness, dus ik heb geen ambitie om dit fulltime te doen. We mogen dromen over een uitbreiding van dit concept naar de zomer, maar dat is nog niet voor meteen.

Wat is jouw Tiense Troef?

Er wonen iets meer dan 34.000 mensen in Tienen. We hebben een mooie stadskern. Er is veel dynamiek en er beweegt veel. De stad is bovendien prima te bereiken dankzij de nabijheid van de E40.

Wat ontbreekt er nog in Tienen?

Samenwerking tussen handelaars, meer initiatieven, horecazaken die samenwerken. We moeten onze krachten bundelen want samen staan we sterker en kunnen we grootsere projecten op poten zettenDe Grote Markt zou een centrale plaats moeten worden waar allerlei evenementen worden georganiseerd. Ik ga ook ook voor grotere terrasjes. Als het mooi weer is, komen de mensen buiten en willen ze in de zon zitten, maar alle terrasjes liggen nu in de schaduw. Zet die markt vol stoelen en tafels.

“We moeten onze krachten bundelen want samen staan we sterker en kunnen we grootsere projecten op poten zetten.”

Ook braderijen zouden er volledig anders kunnen uitzien als alle handelaars zouden samenwerken. In plaats van elke straat z’n eigen braderij, zoals het nu vaak gebeurt, zou er beter één grote braderij worden georganiseerd.

Hoe denk je dat andere horecazaken kunnen meegenieten van de Skibar?

Pak dat er op een gemiddelde avond 100 mensen naar het centrum van de stad afzakken. Wel, wanneer de Skibar er staat zijn er dat pakweg 400 à 500. Dat creëert ook voor de andere horecazaken opportuniteiten. Een volle Skibar betekent potentiële klanten voor hen. We sluiten ook iedere avond om 23 uur, behalve wanneer er bepaalde evenementen plaatsvinden. Als andere horecazaken zich organiseren,kunnen de bezoekers na 23 uur naar hun café afzakken.

Welke zaken in Tienen vind je toppers?

Peeters Decor, Huysecoms, de Operabar… we hebben zoveel leuke winkels. Wat ik wel vaak mis zijn frisse etalages. Een sprekende etalage trekt volk.

Welke leden zitten nog in vzw Tienen Beweegt?

Carl van Roy, Christel Bruers, Frederik Lemeer

Welke Tienenaars doen in jouw ogen ook wat bijzonders?

Steven van Peeters Decor, Jan Schevenels, Benno Vandevelde en Eva Menheer en Sabrina van La Vie en Rose.

Auteurs: Britt Sterckx en Yana Vandeborne

Fotografe: Lotte Hendrickx