Tiense studentes: unite

Vorige week maakten we al kennis met de mannelijke Bietenclub die afgelopen weekend hun 2-jarig bestaan sinds de heroprichting vierden. Vandaag ontdekken we zusterclub Freya die op vrijdag 17 maart 2017 officieel van start ging met haar eerste cantus.

Als mannelijke Tiense student kan je terecht bij de Bietenclub, maar waar kan je als vrouwelijke student heen? Niet bij de Bietenclub, want zij zijn traditiegetrouw enkel voor jongens. “Waarom richt je dan geen vrouwelijke club op?”, dat is het voorstel dat Aurélie Gilen van de jongens kreeg. Met ondersteuning van de jongens groeide het idee voor Freya en dankzij een aantal enthousiaste meiden die zo’n vrouwelijke club ook wel zagen zitten werd het idee als snel werkelijkheid.

Hun functies hielden ze geheim tot de week in de aanloop naar hun openingscantus.

Donderdag 15 december 2016, dat is de dag waarop ze voor het eerst samenkwamen om hun praesidium functies vast te leggen en een clublied te schrijven. De daaropvolgende dag komen ze voor het eerst naar buiten als club op de kerstcantus van de Bietenclub. Hun functies hielden ze geheim tot de week in de aanloop naar hun openingscantus. Het praesidium achter Freya is een team vol straffe madammen met als praeses Aurélie Gilen, vice-praeses Karen Klewais, Quaestor Charlotte Verlinden, Ab actis Yana Vandeborne, Schachtentemster Indra Smets en Schachtenmeesteres Danique Pelegrin.

De club dankt haar naam aan de Noors/Germaanse godin Freya. Als godin van liefde en strijdlust staat ze hier voor de vriendschap tussen de leden en de kracht en vechtlust om naam te maken als club naast de Bietenclub die al een rijke geschiedenis hebben. De kernwaarden binnen de club zijn dan ook respect, eerlijkheid en openheid met een flinke dosis vriendschap en plezier. De clubkleuren, wit-rood-wit, zijn afwijkend van het Tiense blauw dat terug te vinden is bij de jongens omdat rood een vrouwelijke kleur is die bovendien ook weer verwijst naar de vechtlust en liefde waar Freya voor staat.

De kernwaarden binnen de club zijn dan ook respect, eerlijkheid en openheid met een flinke dosis vriendschap en plezier.

Freya is een club voor alle vrouwelijke studenten die een band hebben met Tienen, ongeacht waar of wat ze studeren, op deze manier kan iedereen van iedereen leren. Daarom komen ze elke twee weken samen voor allerhande activiteiten, zo houden ze op dinsdag 4 april een wafelenbak en zijn ze in het paasweekend terug te vinden in Hakendover voor een kroegentocht langs de vele gelegenheidcafés.

Auteur: Yana Vandeborne

Fotograaf: Yana Vandeborne