Twisted Kubbers laten zich niet voor blok zetten.

Mogen we je even meenemen terug in de tijd? Ken jij de Vikingen nog? De Vikingen of Noormannen waren (en hun nakomelingen zijn) Scandinavische bewoners van Zuid- Noorwegen, Zweden, IJsland en Denemarken.  Er bestaan al lang verhalen dat Vikingen met schedels en beenderen van hun dode tegenstanders een spel speelden om de overwinning te vieren van hun veldslag in een nieuwe vesting.

Dit spel ken je vandaag als “Kubb”. In Scandinavische landen een ware hit, maar ook in België kan je nu, voornamelijk in West-Vlaanderen, een heel aantal kubb clubs terugvinden. Voor enkele Tiense inwoners begon het allemaal 2 jaar geleden op een barbecue. Vandaag zijn de Twisted Kubbers een gezellige club met vrouwen, mannen en kinderen die voor het plezier kubben in Tienen en ver daarbuiten.

“Kubben is eigenlijk één van de meest toegankelijke sporten die je vandaag kan vinden.”

“Kubben, dat is vooral een heel sociale sport. Iedereen kan eraan deelnemen en je hoeft de sport helemaal nog niet onder de knie te hebben om ermee van start te kunnen gaan.” Gert Vos legt ons uit dat kubben eigenlijk één van de meest toegankelijke sporten is die je vandaag kan vinden. Kubb is een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Het woord “Kubb” betekent “houten blok” in het Gotlands dialect van het Zweeds. Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken.

En toch, de beschrijving van kubben lijkt soms moeilijker dan het in realiteit is. Gert duwt ons meteen enkele stokken in de handen om het zelf eens te proberen. Enkele seconden later is onze eerste blok reeds gesneuveld.  “Maar toch, wil je wedstrijden echt gaan winnen, dan zal je wel een vleugje tactiek moeten inbouwen in je spel.  De meeste wedstrijden worden gespeeld met 3 spelers per team die trachten zo snel mogelijk de koning tegen de vlakte te gooien.” De Tiense Twisted Kubbers spelen nu elke week wel een tornooi mee en de eerste trofeeën mochten reeds mee terug naar Tienen genomen worden. “Toch is plezier en fair play voor ons echt het belangrijkste van deze sport. Het leuke is dat je echt van iedereen kan winnen en verliezen. Zo verloren wij onlangs nog een wedstrijd met ons volwassenen team tegen een trio met allemaal 8-jarigen. Dat maakt het echt een heel speciale sport.”

De Twisted Kubbers willen nu ook in Tienen de sport veel bekender maken en daarom organiseren ze hun eerste tornooi op zaterdag 26 augustus op het Martelaereplein in Tienen. “Eigenlijk zou elke Tiense vereniging, of een groepje vrienden zich kunnen inschrijven voor ons tornooi en zo zelf beleven hoe leuk deze sport wel is. Iedereen is welkom!” Tijdens het Stadsakkerweekend waren de Twisted Kubbers alvast te gast om de buurt warm te maken voor het kubben.

Wil jij zelf ook graag leren kubben? De Twisted Kubbers komen wekelijks oefenen in het Vianderdomein wanneer het weer het toelaat om te kubben. Meer info kan je bekomen via een mailtje naar twistedkubb@skynet.be

Auteur: Jan Schevenels

Foto’s: Jan Schevenels