De Stadsakker heeft buurtwerking ‘het DoK van Tienen’ uitgenodigd om gastheer te spelen voor een weekend op de akker. Samen met de mensen van de Stadsakker, opgewekTienen, de Twisted Kubbers, en de buren die het weer trotseerden, was het gezelligheid troef het afgelopen weekend en kreeg de regen geen kans om haar tristesse over onze hoofden te doen neerdalen. De afwezigen hadden ongelijk.

Op zaterdagmiddag begonnen we in het gezelschap van de Tiense “Twisted Kubbers” en voelden we ons als echte Vikingen tijdens Viking Kubb in openlucht, met de shelter tent op de achtergrond, de BBQ al rokend, en de ‘milde’ regen die ons niet kon deren. Of zoals William Wallace het zo mooi kon zeggen in Braveheart: “It’s fine Scottish weather we’re having. The rain is falling straight down and kind of to the side like.” Tegen de avond stopte die ‘milde’ (ik zet milde tussen aanhalingstekens want soms was het toch echt wel een nat gedoe) regen gelukkig wel (we zijn uiteindelijk geen echte Vikingen of Schotten, maar Vlamingen die maar al te graag over het weer klagen) en konden we genieten van lekkere vleesjes en meer. Na de buiken rond gegeten en gedronken te hebben, was het tijd voor wat live muziek. De gitaren werden erbij gehaald en de aanwezigen werden getrakteerd op een sfeervol optreden van “The Band of Lazy Angels”. Naarmate de avond viel, konden de volhouders zich warmen aan de BBQ’s die dan maar als vuurkorven werden ingezet.

Zondag kon je meteen ruiken wie tijd had gemaakt voor een wasje of wie de dag als een echte Viking verder wou inzetten. Rokende BBQ’s zorgen namelijk voor een aparte zij het niet onaangename geur in de haren en kleren. Helaas voor de wannabe Vikingen, het thema van die dag was net wat gesofisticeerder. Stadsakker zorgde voor een workshop voor alle geïnteresseerden om met verse kruiden en vers fruit, lekkere beignets te leren maken. Daarmee was de sfeer voor de rest van de namiddag meteen gezet. Ook de zon liet zich meer van haar goede kant zien. Vanaf 16u00 ruimden de beignets plaats voor een “High Tea” theekransje waarbij de buurtbewoners voor elkaar hun lekkerste en smeuïgste baksels meebrachten, met verse koffie en thee en huisgemaakte ice tea om het geheel mee door te spoelen. Het weekend werd afgesloten met een heuse kaas-en wijnavond. Met veeeeeeel kaas (en hier en daar wat verdwaalde frietjes).

Bij haar lancering werd er gezegd dat de Stadsakker zou proberen om een ontmoetingsplaats te worden voor de buurt en bij uitbreiding heel Tienen. Als dit een eerste voorsmaakje was, kunnen we met zekerheid zeggen dat ze die doelstelling moeiteloos zullen halen.

Een geslaagd weekend!

Auteur: Kim Rutten

Fotograaf: Philippe Van den Panhuyzen