Vader en dochter op Tiense feestdag

De Tiense feestdag, vindt traditioneel plaats op 10 oktober (10/10 in Tienen, je weet wel!). Het wordt weer een mooie dag, met tussen 14 en 22 uur een ruim gamma aan activiteiten, met als nieuwkomer De Lazuur, een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende contreien van Tienen. De wedstrijd wordt gelopen op een parcours in de omgeving van de Paterskerk en start omstreeks 19u. Het uitgebreide programma vind je hier.

Bijzonder is ook dat dit jaar, in de ‘Feestelijke Intrede van de reuzen’, een duo deelneemt: vader en dochter, Maarten en Fleur De Bie, uit Kumtich. TienenTroef sprak met hen.

Maarten: Ik liep een eerste keer mee in de allereerste Kweikersparade, in 2015, naar aanleiding van 1.000 jaar stadsrechten. Het werd een kleurrijke optocht ter ere van Tienen en haar dorpen, waarbij een 400-tal figuranten in tien taferelen historische gebeurtenissen en Tiense eigen(aardig)heden uitbeeldden. Ook de Tiense reuzen en een nieuwe drakenreus (de grootste van Europa!) maakten hun opwachting. En ik dus, als Lambrecht I, de graaf van Leuven, die uit dankbaarheid voor de verleende steun bij een belangrijke overwinning op prinsbisschop Balderik II, nabij Hoegaarden, de sleutels kwam overhandigen aan de Tienenaren. Zo kregen de Tienenaren een zekere vorm van autonomie en zelfbeschikking.

Dit jaar ben ik er weer bij en speel ik heer Thuinas zelf, de man naar wiens naam de stad Tienen verwijst. Het belooft ook dit jaar weer een bijzondere optocht te worden. Daarvoor zorgen regisseurs Debbie L’homme en Luc Lambrecht.

En jij Fleur, wat is jouw taak, dit jaar, in de ‘Feestelijke Intrede van de reuzen’?

Fleur De Bie: Ik beeld een musketier uit die de stad verdedigt. Ik vind dat zeer leuk, want ik speel graag toneel. Ik heb al twee keer een stuk gespeeld bij het Jeugdtoneel Vissenaken en dat ligt me wel!

In jullie straat, de Groenhofstraat in Kumtich, nemen ook enthousiastelingen deel aan de Lazuur. Wat is de Lazuur?

De Lazuur is een aflossingswedstrijd met teams uit de verschillende wijken en dorpen van Tienen met als uitdaging ‘schaapdragen’. Een beetje naar analogie met de Palio in Siena, waar ook de wijken het tegen elkaar opnemen. Kom zeker kijken, om 19 u wordt er gestart aan de Paterskerk.

Wijzelf doen niet mee, want we stappen mee op in de ‘Feestelijke Intrede van de reuzen’, maar ik zal wél, in mijn functie als heer Thuinas, de winnende ploeg verwelkomen aan de Paterskerk.

En hoe lopen de voorbereidingen voor de Lazuur? Is jullie team klaar?

Fleur De Bie: Absoluut. Onze ploeg is sterk. Het schaap is mooi. De sfeer is goed. Al de rest is voorlopig ‘top secret’.

Nog een laatste boodschap?

Fleur De Bie: Om van de Kweikersdag een echt feestmoment te maken roepen we alle inwoners op om vanaf 1 oktober (10 dagen voor de start van de parade) de Tiense vlag uit te hangen of de gevel in blauwwitte stadskleuren te versieren.

Tekst: Chris François
Foto: Chris François
Eindredactie: Larisa Reniers