We eindigen onze reeks ‘Verborgen groene pareltjes in Tienen’ met een hotspot voor vogelliefhebbers: het Tiens Broek.
De toegang tot het Tiens Broek, recht tegenover betoncentrale Liema aan de Ambachtenlaan, doet niet meteen het beste vermoeden. Toch zien we al snel andere wandelaars met uit de kluiten gewassen verrekijkers en telescopen: vogelspotters!
Het Tiens Broek is, met de decantatiebekkens van de Tiense Suikerraffinaderij, een merkwaardige mix van industriële exploitatie en natuurbeheer. En ja, op een bepaalde plek rook het er niet meteen aangenaam. Gelukkig werd dat ruimschoots gecompenseerd door de weidse vergezichten, de vele vogels en de stilte in het ganse gebied.
Het beheerde natuurgebied is 2 hectaren groot en is een graslandperceel met een grote vijver erin. Het zijn de bezinkputten, die worden gebruikt voor de opslag van het waswater van de bieten, die veel ruimte innemen. De putten, ook bekend als de ‘kleine Camargue’, zijn een zeer gewilde habitat voor steltlopers en rietvogels. Er is een wandelpad door het hele gebied.
Tot slot van deze reeks nog een eervolle vermelding voor een stukje natuur dat de lens van de fotograaf niet heeft gehaald: de Moutsborn. De Moutsborn, gelegen aan de Moutsbornstraat, die van Bunsbeek naar Vissenaken loopt, is een heel stenig gebiedje bovenop een heuvel midden in een landbouwgebied.
Het is niet geschikt om uit te bouwen tot een natuurgebied toegankelijk voor wandelaars, maar het ligt wel langs het bewegwijzerde wandelparcours van Natuurpunt tussen Vissenaken en Bunsbeek. Het gebied is onderdeel van het ‘Graan voor gorzen’ project, waarbij op kleine perceeltjes gedurende de winter overblijvende tarwe en ander voedsel te vinden is, wat heel belangrijk is voor akkervogels zoals de grauwe gors (niet te verwarren met de geelgors wiens zang veel gelijkenis vertoont met de eerste noten van de Vijfde Symfonie van Beethoven), die met uitsterven bedreigd is.
Auteur: Jan Croes
Fotograaf: Kobe Declerck