Vrijwilligers in beeld: Goetsenhoven For Life

Het gevoel van samenhorigheid en engagement dat in Tienen heerst, vind je op niet veel andere plaatsen terug. De vele vrijwilligers die zich dag in, dag uit belangeloos inzetten voor anderen dragen zo bij aan de bruisende stad die Tienen vandaag is. Daarom zet ons dynamische duo, Helena Kinnaert en Yana Vandeborne, elke maand een van deze vrijwilligers in de kijker, deze maand zijn dat Ludo Van Cappellen en Philippe Holsbeekx van Goetsenhoven For Life.

Vier jaar geleden ontstond Goetsenhoven For Life. Het was een groep vrienden die samenkwam met als doel: iets bijdragen voor het goede doel én Goetsenhoven in beweging brengen. Dit werd allemaal vereeuwigd in een charter. Er werd een kerngroep opgericht, genaamd de GFL-raad, die regelmatig samenkomt om te bekijken welke activiteiten ze gaan doen om extra leven te brengen in hun deelgemeente.

Geëngageerde vrijwilligers

Goetsenhoven For Life kan rekenen op een vlotte samenwerking met De Koepel. De Koepel neemt namelijk alle kleinere organisaties in Goetsenhoven onder hun hoede. Élk jaar steunen ze twee goede doelen: één goed doel uit de omgeving van Tienen en één dat wat verder van huis ligt. Er moet wel telkens een link met iemand uit de regio zijn. Dit jaar was dat niemand minder dan CKG De Schommel uit Tienen. ‘Het effect hiervan is al te zien. CKG De Schommel richtte al een speelotheek in met het geld dat we inzamelden. Dat is mooi om te zien’. Daarnaast steunden ze ook Hymalayan in Nepal. ‘We proberen het geld altijd rechtstreeks over te brengen zodat we zeker zijn dat ze alle steun krijgen die ze verdienen. We gaan dus niet via tussenstations’. Eerder steunden ze ook al een goed doel in Gambia: Halaai Xale. Met het ingezamelde geld bouwden ze ginder een schooltje. ‘Iemand van GFL mocht zelfs een bezoek brengen aan die school. Het was fijn om te zien wat ze verwezenlijkt hebben met dat geld’. In totaal kan GFL rekenen op ongeveer 70 vrijwilligers. ‘Mensen brengen mensen mee. Hierdoor kunnen we altijd op heel wat geëngageerde vrijwilligers rekenen’.

Het popje dat de hele wereld rondreisde

Het begon allemaal met een popje. Dit popje werd doorgegeven aan mensen die op reis gingen. Per dag op reis mochten de reizigers twee euro storten voor een goed doel. Het popje heeft verre oorden gezien en héél de wereld rondgereisd: van Australië tot Mexico en Seattle.

Tal van activiteiten

Daar heeft Goetsenhoven For Life alles mee te maken! Zo organiseren ze in het voorjaar telkens een stratenquiz waar de verschillende straten van Goetsenhoven de strijd aangaan om bekroond te kunnen worden tot De Slimste Straat van Goetsenhoven. De winnaars krijgen een mooi naambordje dat ze dan vol trots kunnen ophangen in hun straat. In het najaar is er ook altijd een activiteit. Dit jaar is dat een comedian night. ‘Wat voor ons belangrijk is, is om mensen samen te brengen. Op onze evenementen leren mensen elkaar kennen’. Op het einde van het jaar staat GFL ook op de kerstmarkt ter Huize Nazareth. ‘We proberen wel elk jaar variatie te brengen in de activiteiten die we organiseren.’ 

Goetsenhoven leeft

Hun beroemdste evenement is uiteraard het populaire Goetrock. Dit feestweekend bestaat uit een muziekfestival op zaterdag, waar telkens sfeervolle bands optreden. Op zondag vindt een barbecue plaats en is er een loopevenement, namelijk de Goetrun. Voor de kinderen is deze dag ook een feestje want ze kunnen genieten van entertainende kinderanimatie. ‘Tijdens zo een weekend brengen we meestal 16000 mensen op de been, wat wel bijzonder veel is voor een klein dorp’. 

Momenten om nooit te vergeten

Goetsenhoven For Life heeft al een heel traject afgelegd. Dat bracht mooie momenten met zich mee. Het eerste weekend van Goetrock is een moment om nooit te vergeten. ‘We kwamen vanaf nul en wisten niet wat te verwachten. We waren enorm blij en opgelucht toen er een enorme opkomst was’. 

‘Het moment dat me tijdens dat weekend bijbleef was toen Atomica aan het optreden was, en heel het plein begon mee te zingen en dansen. Prachtig moment. Toen wist ik doet het goed zat’. Na dat jaar vroegen mensen ook actief op een vervolg aan Goetrock. ‘We hebben de laatste jaren ook enorm veel mensen leren kennen’. Na jaren van samenwerking is er tussen deze mensen een enorme sterke vriendschap ontstaan. ‘Samen iets realiseren, daar haal je echt voldoening uit. Ook de reactie van de mensen die we steunen is hartverwarmend. Elk jaar vloeien er wel enkele tranen’. 


Goetsenhoven For Life is een hechte groep van vrijwilligers met een hart voor anderen. Mensen als zij maken het verschil. Volgend jaar tijdens Goetrock ben ik zeker weer van de partij!

Tekst: Helena Kinnaert

Foto’s: Yana Vandeborne