Vrijwilligers in beeld: Peter Janssens van Rode Kruis Tienen

Het gevoel van samenhorigheid en engagement dat in Tienen heerst, vind je op niet veel andere plaatsen terug. De vele vrijwilligers die zich dag in, dag uit belangeloos inzetten voor anderen dragen zo bij aan de bruisende stad die Tienen vandaag is. Daarom zet ons dynamische duo, Helena Kinnaert en Yana Vandeborne, elke maand een van deze vrijwilligers in de kijker, deze maand is dat Peter Janssens van Rode Kruis Tienen. 

De spits afbijten, die eer laten we aan Rode Kruis Tienen, bovendien geen toevallige keuze: het Rode Kruis organiseert in oktober een bloedinzameling in samenwerking met Studentenclub Freya, waar ons dynamisch duo al enkele jaren lid van is. De ideale gelegenheid om de werking van deze vereniging in beeld te brengen! Maar genoeg over ons, we later Peter Janssens aan het woord, de man verantwoordelijk voor de regionale bloedcollectes van het Rode Kruis in Tienen. Hoe dat in z’n werk gaat? Dat kom je hier te weten!

Peter Janssens, reeds 7 jaar vrijwilliger

Het was in 2012 dat Peter besliste om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis. Zijn origineel plan was om een vriendenkring voor bloedgevers op te richten. Het Rode Kruis was zo blij met het initiatief, dat ze hen vroegen om dit rechtstreeks voor hen te komen doen. Op deze manier kon het Rode Kruis hem ook ondersteunen waar mogelijk om publiciteit te maken. Peter is vader van drie kinderen en één plus-dochter. Zelf is hij niet afkomstig uit Tienen, maar passeert hij wel af en toe in onze suikerstad om te gaan shoppen of van een terrasje te genieten. Bovendien is hij lid van de Tiense Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. De sterktes van Tienen volgens Peter? ‘Tienen heeft nog een heel landelijk karakter. Hier ondervind je geen gehaaste sfeer zoals in Leuven of Brussel wel het geval is. Dat heeft zijn charmes’.


Rode Kruis paraat. Altijd, overal.

Vrijwilligers van het Rode Kruis zetten zich op verschillende manieren in. Wat je juist doet, hangt volledig van jezelf af. Er zijn vrijwilligers die de nazorg doen van bloeddonoren door hen simpelweg achteraf een koekje en een drankje te bezorgen. Anderen gaan dan weer mee naar evenementen om de hulppost te bemannen moest er iets gebeuren. Het Rode Kruis is altijd en overal paraat: dat kan gaan van kleine lokale voetbalmatchen tot Suikerrock. Ook zijn er vrijwilligers die zich inzetten voor vakantiekampen, boeken uitlenen in rusthuizen via zorgbibliotheken, EHBO-cursussen geven… De lijst gaat eindeloos door, alsook het engagement van deze vrijwilligers. Peter heeft zelf ooit de drie dagen van Suikerrock meegedaan met als gevolg dat hij bijna zijn vliegtuig gemist heeft op  maandagochtend. ‘Gelukkig kon mijn vrouw mij – nog in haar badjas- afzetten in de luchthaven’.

Rode Kruis in Tienen

Het Rode Kruis heeft in Tienen verrassend weinig bloeddonoren. ‘Het aantal bloeddonoren is stabiel, maar op een te laag aantal’. Toch probeert Peter nu op andere manieren mensen te bereiken. Zo heeft hij in samenwerking met Studentenclub Freya een actie op poten gezet om op deze manier jonge mensen aan te trekken om bloed of plasma te doneren. Daarnaast heeft hij nog veel andere initiatieven ondernomen, maar deze blijven onsuccesvol in Tienen. Waarom je bloed zou geven? ‘Ga eens kijken op de spoedgevallen van Gasthuisberg. Ik denk dat de mensen wel weten waarom het belangrijk is, maar de stap gewoon niet zetten’. Eén bloedgave helpt gemiddeld drie mensen. Tijd voor de Tienenaar om in actie te schieten! Bloedinzamelingen in Tienen vinden plaats op de eerste woensdag van elke maand, van 18 tot 20 uur in Parochiezaal De Schakel. 

Momenten die altijd bijblijven

Het blijft een zwarte dag voor België: de aanslagen in Zaventem en Maelbeek. Voor Peter zal deze dag ook altijd bijblijven. Hij hielp met de na-opvang van de gestrande passagiers. Maar er zijn ook plezante momenten: je leert nieuwe sporten kennen waar je anders nooit naartoe zou gaan zoals skeeleren en een trampoline-toernooi.

De toekomst van het Rode Kruis

Peter hoopt vooral dat het Rode Kruis in de toekomst kan blijven bestaan. Gelukkig kunnen ze rekenen op heel wat vrijwilligers: een 90-tal in de regio van Tienen, waarvan 60 héél actieve. Binnenkort verhuist het Rode Kruis bovendien naar een nieuw gebouw in Tienen dat beter geschikt is. 
Mensen die interesse hebben om bij het Rode Kruis te gaan, kunnen Peter altijd contacteren om een vergadering bij te wonen of een kijkje nemen op hun website. En vergeet geen bloed/plasma te gaan geven elke eerste woensdag van de maand in De Schakel, tussen 18 en 20 uur!

Tekst: Helena Kinnaert & Yana Vandeborne
Foto’s: Yana Vandeborne