Ze zeggen wel eens dat smaken verschillen. Maar er is eentje die er voor ons altijd bovenuit steekt: geef ons maar het heerlijk zoete, dat onlosmakelijk verbonden is met onze thuisstad.
We zijn geboren en getogen in de suikerstad en wonen er nog steeds. Net buiten de rand van de stad, op wandelafstand van de Tiense Grote Markt. De 2 kerktorens van de Onze Lieve Vrouw-Ten-Poel kerk en de St-Germanuskerk zien we majestueus boven de stad uittorenen wanneer we uit het raam van onze badkamer naar buiten kijken. Tegelijk wonen we vlakbij de natuur: op minder dan een steenworp van onze voordeur staan we plots met onze voeten in de rijke leemgrond die zo kenmerkend is voor de regio.
Stevig wandelen – en ook al wel eens een keertje gezapig kuieren – door de Tiense velden brengt ons tot rust. Het doet ons telkens opnieuw beseffen hoe er een verborgen suikerparel schuilgaat achter het beeld van het ogenschijnlijk wat ingedommelde industriestadje in het oosten van Vlaams-Brabant.
In en rondom Tienen vind je vele veldwegen, slingerend door het licht glooiende landschap typerend voor het Hageland. Paden die je langs velden vol maïs, tarwe en suikerbiet over appel- en perenboomgaarden naar Tienen zelf of een van zijn bekoorlijke deelgemeentes leiden.
Onze favoriete wandelingen in de zoetste stad van het land? Die situeren zich in de weidse velden van Oplinter, Sint-Margriete Houtem en Vissenaken. Langs kasseibaantjes en verharde paden ontdekken we er telkens wel iets nieuws. Ook omdat elk seizoen zijn eigen specifieke touch geeft aan de omgeving. Voor elk wat wils. De geurige bloesems van de fruitboomgaarden in de lente moeten helemaal niet onderdoen voor die van de streek rond Borgloon en Sint-Truiden. In de herfst heb je dan weer de unieke mogelijkheid om her en der geoogste suikerbieten opgestapeld te zien liggen langs de rand van een veld. Klaar om naar de Tiense Suikerfabriek gebracht te worden en daar getransformeerd te worden in dat heerlijk zoete witte goud waarvoor Tienen wijd en zijd gekend is.
Je kan op vele plaatsen aan zo een deugddoende wandeling beginnen. Er zijn een tweetal startplaatsen die zeker de moeite waard zijn als je tegelijk van kortbij wil kennismaken met iets dat uniek is voor Tienen. Met name twee herkenbare oriëntatiepunten die bij menig Tienenaar wel een belletje zullen doen rinkelen. Het ene vanuit architecturaal oogpunt, het andere vanuit historisch perspectief.
De eerste startplaats is vlakbij de Tiense watertoren en is ideaal gelegen om van daaruit de landelijke omgeving in en rond Vissenaken te gaan verkennen. Dit toch best wel indrukwekkende bouwwerk rijst 50 meter boven het landschap uit. In een modern, strak jasje gegoten. Ja, met een beetje verbeelding herken je er misschien zelfs een Tiens suikerklontje in.
Van hieruit kan je met gezwinde tred op pad gaan richting de Rozendaalbeekvallei en de Velpevallei, die je via Vissenaakse weiden en velden uiteindelijk in buurgemeente Bunsbeek brengt. Zowel geoefende wandelaars als de minder getrainden onder ons kunnen hier hun hartje ophalen. Een handige tip: Natuurpunt beheert heel wat natuurgebieden in Vissenaken. Je kan hier een handige wandelkaart downloaden.
Berg je wandelschoenen niet direct op nadat je Vissenaakse natuur ontdekte. Een tweede verkwikkende en verrassende wandeling ligt te wachten om ontdekt te worden. De startplaats hiervan is er eentje die je terug katapulteert naar het begin van de 20ste eeuw. Op de grens tussen Sint-Margriete Houtem en Oplinter vind je immers een militaire begraafplaats terug, daar zo geplaatst omdat er op 18 augustus 1914 een heuse veldslag plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Op die plaats, in de Wijngaardestraat, kan je starten aan een aantal mooie wandelingen (of waarom geen fietstochtje op een zonnige zomerdag richting de Getevallei) die je leiden naar de charmante, landelijke omgeving van Houtem en Oplinter. Terwijl je aan het militaire kerkhof bent, neem dan even plaats bij het kunstwerk “Stil” dat ze daar geplaatst hebben. Een ode aan de rijke geschiedenis van deze plaats. Wat rust en sereniteit vooraleer je aan de wandeltocht start.
Als je vervolgens in oostelijke richting begeeft, kom je snel in Oplinter terecht, waar je langs de Genovevabeek richting kan zetten naar het in 1215 gebouwde klooster van Maagdendaal, waarvan je tegenwoordig nog het grote poortgebouw en grote stukken van de oorspronkelijke kloostermuren kan bewonderen.
Van daaruit kan je de wandellus compleet maken door terug richting Tienen te wandelen. In de verte zie je langzaam maar zeker het Tiense industriepark en de 2 statige kerktorens opduiken in het landschap. Home (sugar)sweet home.
Dat we sinds begin vorig jaar jaar historische en (hopelijk) unieke tijden beleven hoeven we aan niemand te vertellen. De ganse situatie waarin we wereldwijd zijn beland door COVID-19 heeft ons allemaal nog meer doen inzien hoe mooi onze eigen streek en de omgeving is waarin we wonen. Ook wij hebben meer gewandeld dan gebruikelijk. En inderdaad vooral in Tienen en zijn wijde omgeving. Het heeft ons nog meer doen houden van onze thuisstad. Een hernieuwde liefde.
In Tiense velden kan je rust en schoonheid vinden gegoten in een Hagelands jasje. Gegarandeerd. Met plezier doen we onze wandelschoenen aan en hupsakee de natuur in.
Marlo & Kristof
Travelblog Along Came an Elephant
Wie zijn wij?
Hoi! Wij zijn Marlo en Kristof, een enthousiast koppel dat de afgelopen 10 jaar toch al wel heel wat mooie plekjes op onze wereldbol heeft bezocht. Aangezien we beiden een drukke voltijdse baan beoefenen, zijn we genoodzaakt out-of-the-box te denken wanneer we alweer eens op reis gaan. Net als onze passie voor reizen, kent onze creativiteit echter geen grenzen en slagen we er telkens weer in om de meest betoverende reizen te maken naar betoverende plekjes die zo talrijk aanwezig zijn op onze aardbol, maar vaak ook erg goed verstopt zijn.
Als kind waren we allebei dromers, en dat zijn we nog steeds. En nu proberen we stap voor stap die dromen ook te doen uitkomen. Dat startte allemaal al in 2005, toen we mekaar leerden kennen en – hupsakee – ook verliefd werden op mekaar. Van het een kwam het ander en we begonnen onze reisavonturen samen te beleven. Fantastisch toch?!
Kortom we zijn echte reisfanaten en laten iedereen graag mee genieten van onze avonturen en kant en klare itineraries via onze reisblog Along Came an Elephant
Praktische links:
- Onze reiswebsite: Along Came An Elephant
- Militaire begraafplaats Sint-Margriete Houtem en “Stil”: Stil (toerismevlaamsbrabant.be)
- Klooster van Maagdendaal: Klooster van Maagdendaal – Wikipedia
Tekst en foto’s door Along Came an Elephant