Welkom in het Tienen van Lisa Marie.

Tienens nieuwe favoriete cateraar en creatieve culinaire duizendpoot achter The 3L Syndrome heet Lisa Marie Vrancken. Wij zochten haar op en vroegen haar naar haar Tiense Troeven.

Waarom koos je om in Tienen te wonen en werken?

Ik ben geboren in Tienen en mijn hele familie en vriendenkring woont hier ook. Ik ben na mijn studies een beetje overal in het land verzeild geraakt en ben uiteindelijk toevallig op ons droomhuis hier gevallen. Het was geen bewuste keuze om terug te komen maar we zijn wel blij dat we die stap hebben gezet. Het leven is toch makkelijker in een kleine stad, vind ik. Het is ook fijn dat onze dochter kan opgroeien waar ik ook ben opgegroeid, dat is toch wel een meerwaarde.

Wat zijn de troeven van Tienen volgens jou persoonlijk?

Het is een kleine stad, iedereen kent iedereen of toch van ver. Je vindt er alles en je hoeft niet in elke winkel in de rij te staan zoals in een grootstad. Dat vind ik persoonlijk leuk want anders zou ik alles online kopen. En wat ik vooral een grote troef vind, is dat er zoveel mogelijkheden zijn in Tienen. Je kan hier zoveel doen!  Ik ben benieuwd naar het Tienen van binnen 10 jaar, het Tienen van mijn dochter.

Ik ben benieuwd naar het Tienen van binnen 10 jaar, het Tienen van mijn dochter.

Wat zijn jouw favoriete adresjes in Tienen?

Mijn favoriete adresjes zijn Boetiek Decadence, Ma Façon, La Fontanella voor hun calamares, Den Aflaat (veel leuke tijden beleefd), het zwembad, Dieu, Envie, Cacao Fashion. Er zijn nog een paar restaurants die ik dringend eens moet proberen, want het is een schande dat ik er nog nooit geraakt ben, zoals Bart De Bondt en Fidalgo.

Wat is de beste plek om tot rust te komen in Tienen?

In de zomer na het avondeten gaan we altijd wandelen aan de Paterskerk en het Begijnhof terwijl onze dochter fietst, dat helpt echt om de dag af te sluiten. We wonen er natuurlijk in de buurt dus we hoeven niet ver te lopen.

Wat mist Tienen nog volgens jou?

Tienen mist volgens mij nog een paar restaurants, misschien nog een koffiebar, een extra café kan geen kwaad, maar vooral de steun van haar eigen bevolking. Ik ben blij dat er de laatste jaren toch een en ander beweegt. Ik word zo kwaad van berichten over Tienen op Facebook waarin zo ongeveer 20.000 inwoners het nodig vinden om – totaal naast de kwestie meestal – hun ongenoegen te spuien. Triestig vind ik dat, terwijl er zoveel wordt gedaan om juist van dat imago af te geraken. Ondernemers missen we ook in Tienen, iedereen is bang, ook ik, maar daardoor krijgen we alleen de zaken die we al hebben en altijd met hetzelfde doelpubliek. Het lijkt alsof de dertigers altijd uit de boot vallen en dat is spijtig want alle nieuwe Tienenaars zitten in die categorie en gaan nog steeds naar het ‘hippe’ Leuven om hun geld te spenderen. Een gemiste kans.

Wie is jouw favoriete Tiense toptalent?

 Jakob Ulens en zijn prachtige foto’s.

Wat is jouw Tiense guilty pleasure?

Voor mij is een perfecte ochtend mijn dochter afzetten aan school, een halfuurtje gaan zwemmen in het Tiense zwembad, daarna die verloren calorieën terughalen met een caramel latte bij Ma Façon, in de Nieuwstraat en de Leuvensestraat eens gaan kijken wat er nieuw is, prul op de kop tikken in de Hema en een broodje kip hawaienne (met gepluisde kip) gaan halen bij Yvis. Zie, zo moeilijk ben ik niet 🙂 ….en misschien nog eens een avond in Den Aflaat waar je eindigt met de gordijntjes dicht en al dansend op de tafel.

Wat is jouw favoriete Tiense streekproduct?

Dan ga ik voor de Tiense Mostad. Geeft toch die extra toets aan een gerecht. Eat that, Dijon!

Auteur: Alain Van Den Broecke en Lisa Marie Vrancken (The 3L Syndrome)