Op onze zoektocht naar de mensen die wonen achter huisnummer 10 in Tienen, hielden we afgelopen vrijdag halt in de Peperstraat. Op nummer 10 is “Get Styled” gevestigd; een zaak voor schoonheidsverzorging en styling. Omdat het al na sluitingstijd was, konden we enkel hopen dat we op het privé-adres boven de winkel antwoord zouden krijgen. En we hadden geluk: een charmante jongedame, Gwen Degroef, de zaakvoerster, leunde nieuwsgierig uit het raam en nodigde ons hartelijk uit in haar appartement. Met wat fantasie en heel wat blonde haarextentions was zij de Rapunzel in de queeste. Maar in plaats van in een meterslange vlecht te moeten klimmen konden wij langs een wervelende wenteltrap naar de torenkamer, waar we plaatsnamen aan haar ronde tafel. Voor een bijzonder verrassend verfrissende kijk op onze tintelende stad, zo zou blijken….

“Ik maakte dus de omgekeerde beweging en zakte van Leuven af naar Tienen om te shoppen, een ijsje te eten,… .”

Ik ben eigenlijk afkomstig van Heverlee, maar ik kwam al af en toe naar Tienen voor boetiek Envie. Via die bezoekjes heb ik Tienen eigenlijk leren kennen en ik vond het er steeds gezellig. Ik maakte dus de omgekeerde beweging en zakte van Leuven af naar Tienen om te shoppen, een ijsje te eten,… . Toen ik van plan was een eigen zaak te starten en op zoek ging naar een eigen pand, wat in Heverlee onmogelijk was, leek Tienen de voor de hand liggende uitweg. Tienen gaf mij wel die kans. Heel wat mensen ‘waarschuwden’ mij nochtans voor Tienen, maar die kwalijke reputatie gaat Tienen helaas onterecht vooraf.  Ik ben nog steeds even enthousiast over mijn keuze en woon hier ook erg graag.

“De dame waarvan ik het pand uiteindelijk mocht kopen, had vroeger ook een schoonheidszaak.”

In december zal de zaak 4 jaar open zijn. Toen ik dit pand voor de eerste keer zag, was het eigenlijk al beloofd aan een andere koper; maar de dame waarvan ik het pand uiteindelijk mocht kopen, had vroeger ook een schoonheidszaak en dat vond zij natuurlijk een mooi verhaal, om het pand dan aan mij te kunnen doorgeven. Ik heb me laten vertellen dat er in de archieven niets terug te vinden is over dit huis, en dat zou betekenen dat het voor 1920 moet opgetrokken zijn. We hebben het helemaal verbouwd, en nu is eindelijk ons appartement ook klaar. Geen oude roze badkamer meer! Ik kom me geen betere ligging inbeelden. Er gebeuren hier wel nog niet echt veel buurtinitiatieven, maar dat komt waarschijnlijk ook vanwege de vele verbouwingen die nu nog gaande zijn in de Peperstraat. Eens die achter de rug zijn, zal dat hopelijk wel beteren.

“Wat ik niet graag doe, gebeurt eigenlijk gewoon niet. Zo heb ik een hekel aan voeten, en voer ik dus geen pedicures uit.”

Ik werk ook nog halftijds in het onderwijs in Leuven, wat me daarnaast de ruimte geeft om de zaak te runnen. De treinverbinding Leuven-Tienen is daarvoor ook heel praktisch. Ik geef erg graag en met veel passie les, en ik sta ook net hetzelfde met volle goesting in mijn zaak. Wat ik niet graag doe, gebeurt eigenlijk gewoon niet. Zo heb ik een hekel aan voeten, en voer ik dus geen pedicures uit. Get Styled is ook wel niet enkel een schoonheidszaak, je kan bij ons ook accessoires, handtassen, sjaals,… terugvinden. Een volledige styling dus. De stukken dienen wel in een totaalconcept te passen, ik werk graag met gelijkgestemde zielen en met nieuwe merken om beginnend ondernemerschap wat te steunen. Ik heb bvb. veel van de Belgische Madame Volt, een ontwerpster die trouwens ook halftijds in het onderwijs staat.

“Wat ik een echte troef vind van Tienen, is het feit dat alles dichtbij is maar dat je toch niet de nadelen van een ‘stad’ hebt.”

Tienen moet nog meer durven inspelen op pop-up initiatieven. Ik ben zelf bijvoorbeeld erg geïnspireerd door next level concept stores, zoals ik in Porto heb gezien. Één ruimte, elke ontwerper neemt een eigen hoekje in, maar het aanbod in de ruimte dient wel uiteindelijk een geheel te vormen. Wat ik een echte troef vind van Tienen, is het feit dat alles dichtbij is, maar dat je toch niet de nadelen van een ‘stad’ hebt en daardoor de gezelligheid behoudt. Er is geen overrompeling. En een werkpunt? De mensen moeten misschien stoppen met klagen en meer constructief samenwerken. Je kan altijd wel iets vinden om te klagen, maar dan moet je zelf maar initiatief nemen om het beter te maken. Soms merk je ook dat, zelfs op de beperkte schaal van Tienen, er wat ‘kliekjesvorming’ is onder de handelaars, terwijl samenwerking toch zo veel meer zou kunnen realiseren. Ik ben bijvoorbeeld heel dankbaar dat mijn buurvrouw van schoenwinkel Topolino, (die is ondertussen gestopt) mij onder haar vleugels heeft genomen. Schoenwinkels, trouwens nog zoiets waar Tienen (toch zeker vroeger) om bekend staat! Vroeger kwamen wij speciaal naar Tienen voor schoenen.

“Er zijn veel initiatieven, veel mensen die moeite willen doen.”

Waar ik graag naartoe trek om wat rustig te zitten, is het Houtemveld. Naast de sportfaciliteiten zijn er ook heel wat grasvelden. Maar we hebben bijvoorbeeld ook al op het Steentjesplein door de dag zitten picknicken. Tienen heeft echt voldoende hotspots: om iets te gaan eten trek ik bv. graag naar Dieu, Het Zwak Moment vind ik supergezellig met een heel joviale gastvrouw. Ik heb ook genoten van pop-up bar Costa Komma, en ik zit altijd graag in het Theatercafé. Dat is altijd open, met een groot terras waar je vaak kan genieten van het zonnetje, en het is niet duur! Ik ben verder nog benieuwd naar de 3L Buurtkantine en Pand10. Er zijn veel initiatieven, veel mensen die moeite willen doen.

Reporters: Alain Van Den Broecke en Kim Rutten

Foto’s: Alain Van Den Broecke

Facebookpagina Get Styled

Website Get Styled