Zo goed voor uw relatie als naar de Ikea gaan & hipper dan Temptation Island: Tienens eerste Escape Room ‘Breakout Tienen’ is hier!

“Een escape room, wat is dat?”

Blijkbaar toch een vraag die de jongens, Sean Reniers en Brecht Marsoul, regelmatig krijgen op de voormalige speelplaats van het Oud College. Want, jawel, vanaf nu zaterdag is Tienen een activiteit rijker! Of zoals de heren zelf zeggen: “Het is een hype waar we net op tijd in mee gaan, niet zoals Temptation Island wat al lang passé is.” Qué?

De ingenieur en financieel consultant (zeg nooit boekhouder, een fout nog wel vaker gemaakt door zijn business partner in crime), geboren en getogen in Tienen, waren onmiddellijk geïnspireerd door het pop-up concept van het Oud College. Brecht liep hier zelf nog school. “En sindsdien is hier eigenlijk zelfs niets veranderd! Dezelfde verf op de muren, oude gordijnen, …  Ik kan me alleen niet meer herinneren of ik in onze lokalen ook les heb gevolgd. Het is al een beetje wazig allemaal. Alleen word ik nu wel vrolijk van hier te zitten én leren we enorm veel bij. Van marketing tot elektriciteit leggen en verven, het is leuk om zo praktisch en creatief bezig te zijn. Want eerlijk gezegd hadden we over al die dingen niet echt hard nagedacht.

Half april hadden we een idee, eind mei begonnen de werken en nu vrijdag 15 juni is onze opening. Spannend wel, want het spel zelf is helemaal nieuw. We hebben twee thema’s. We hebben “het internaat”, wat helemaal past bij de locatie. Je komt binnen in de kamer van de opvoeder, waar je de verdwijning van je medestudent moet oplossen. De andere twee kamers zijn helemaal in de spionage sfeer. Je bent een criminele organisatie op het spoor, die een Europees doelwit wil platbombarderen. Deze kamers zijn hetzelfde, waardoor er twee teams tegen elkaar kunnen spelen. Het doel is om zo snel mogelijk uit de kamer te geraken door raadsels, aanwijzingen en codes op te lossen. Je hebt 1 uur de tijd en werkt in een groepje van maximum vijf personen samen.

In België is het de gewoonte om dit met mensen te doen die je al kent (vrienden, collega’s, buren, …), maar in Amerika gebeurt het wel vaker dat mensen de uitdaging aangaan met volstrekte vreemden. Het lijkt ons fantastisch om hier een soort Break out Blind date te organiseren. Zo leer je nog eens mensen kennen! En nadien kan je gerust nog bijbabbelen aan onze bar!

Alhoewel, is raadsels oplossen niet een beetje zoals naar de IKEA gaan, dat doe je niet met uw lief? Ja mannen en vrouwen denken toch sowieso echt anders?”

De heren zijn een meesterlijk concept op het spoor, maar de uitwerking van zowel de escape rooms als het businessmodel zal deze week nog verder vorm moeten krijgen. Ik sprak hen op maandagavond, vier dagen voor opening en er werd nog lustig geschilderd, gezaagd en versleurd met meubels. Ze combineren dan ook hun pop-up met een fulltime job en hopen dan ook nog heel wat studenten, schoolverlaters of flexi-job’ers aan te trekken om de Breakout room mee open te houden.

“Je kan reserveren via onze Facebookpagina en vanaf volgende week ook via de website. We hebben al heel wat boekingen binnen van vrijgezellenfeestjes tot teambuildings en studentenclubs. We vinden het ook echt een Troef dat we hen een offerte op maat kunnen maken in combinatie met de andere pop-ups. Achteraf een drankje bij Costa Hoppa, een duik in het zwembad van de Zomerbar, wat tapas bij Pinchos eten, verder gezelschapspelletjes spelen bij Spelacademy, … Het kan allemaal.

We zijn nog niet open en het is hier nu al tof. Het is hier een hechte community en dat is voor ons dé reden waarom we het hier open doen. De samenwerkingen, de ondernemersgeest die hier leeft en dan al de creatieve zielen bij elkaar in een leegstaand gebouw. Tienen heeft hiermee een pareltje op de kaart gezet.

Volgens ons miste Tienen echt nog een activiteit, iets om te doen samen met vrienden of familie. Wie weet kunnen we zelfs mensen van Leuven naar hier trekken, want de combinatie van alle pop-up zaken bij elkaar maken het super uniek.

We hebben nog zoveel ideeën om Tienen te doen bruisen. Zo hebben we altijd al iets willen doen met het Vianderdomein. Onlangs in Hongarije was er een prachtig park met vijvers, waar je in een barretje zelfgemaakte limonades kon drinken. Je weet wel, zo echt een idyllische locatie, waar je op een zonnige dag naartoe kan en waar jong en oud, van heel de wijk, samen stromen. Binnenkort hier in het Oud College, maar hoe tof zou het zijn, dat ook het Vianderpark een nieuwe plek wordt om met je vrienden of gezin iets te gaan drinken.” Wordt vervolgd…

Vecht tegen de tijd en bevrijd jezelf!
Breakout Escape Room Tienen – Oud College, Broekstraat 31, Tienen

Inschrijven kan via hun Facebookpagina en binnenkort via de website https://www.breakout-tienen.be – elke dag open op reservatie

Jobstudenten, schoolverlaters, flexwerkers en anderen die geïnteresseerd zijn mogen ook steeds een berichtje sturen.

 

Auteur: Eva Van den Eynde

Foto’s: Eva Van den Eynde