Zomertoren doet het zomeren in Tienen.

Kruis alvast 3 september aan in uw agenda. Dan kan je aan Het Toreke terecht voor muziek, kunst en lekker eten. TienenTroef sprak met de crew van Zomertoren.

Omschrijf Zomertoren in 1 zin.

“Zomertoren wordt een tinteling voor ieders zintuigen: een ontdekkingstocht langs smaken, geuren en geluiden op het leukste en gezelligste pleintje van het land!”

Wie zit er achter Zomertoren?

“We zijn een groep van een 10-tal vrienden (Stijn, Jannes, Thomas, Vincent, Bertje, Leendert, Tim, Cyril, Sébastien en Thomas) die ondertussen ‘way back’ gaan. Allemaal met een voorliefde voor muziek, bier en plezier. Zes jaar geleden hebben we 3300bpm opgericht, een vereniging, aangesloten bij de jeugdraad, die telkens met een volledig uitgewerkt en heel duidelijk concept een reeks evenementen voor de jeugd op poten probeert te zetten. Voor en door de jeugd is altijd een beetje ons uitgangspunt geweest.  

Initieel zijn we in 2010 begonnen met Hands Up!, waarmee we internationale toppers uit de drum-‘n-bass, dubstep en electro naar Tienen probeerden te halen. Zestien edities later hebben ondermeer Caspa, Tantrum Desire, Drumsound & Bassline Smith, Bart B More en vele anderen op ons volledig uitgewerkte podium gestaan. Tevens kregen we met Hands Up! twee jaar geleden de vraag van Suikerrock om het podium op de Veemarkt te hosten. Dat was  voor velen onder ons nog steeds het absolute hoogtepunt. 

Sinds 2011 hebben we ook de organisatie van de Brazilian Party overgenomen. Een certitude in het Tiense nachtleven, dat een beetje op de terugweg was, maar die we met succes een nieuw elan hebben gegeven. Getuige de 1.500 uitbundige feestvierders die tijdens de laatste editie het beste van zichzelf gaven in een zwoele en super sfeervolle Manege! 

Met Zomertoren gooien we het nu over een heel andere boeg. Ons ‘voor en door de jeugd’ principe behouden we, alleen verleggen we onze focus en richten we ons niet meer alleen op muziek maar op een volledige beleving. Iets nieuws, iets anders, iets uniek en ook voor ons een heel leuke uitdaging!”

Vanwaar de naam ‘Zomertoren’?

“Zomertoren bekt best wel lekker, niet? 😀 Het feit dat we een op en top zomergevoel willen creëren aan Het Toreke maakte dat de keuze voor Zomertoren vrij snel gemaakt was. Echt heel lang hebben we niet moeten zoeken naar een naam waar we allemaal achter stonden. Zomertoren! Ja, leuk :)”

Zomertoren brengt ‘food, art & music’. Kunnen jullie dit concreet maken? Is dit voor jong, iets minder jong én al iets ouder?

“Iedereen is welkom! Naar Zomertoren ga je samen met je familie, vrienden, kennissen, … 

Qua muziek en art programmeren we wel een beetje in de richting van de jeugd, al kan iedereen zich nog hip en jong voelen natuurlijk! Selectieheren van dienst zijn Louis Vogue, Raoul Lambert, Exalt, Synik, Aroh, Pastige en Estatik. Geen usb’s met MP3’s op maar puur vinyl … lekker authentiek! Ga zelf ook eens graven in de platencollectie van Graaf, lekker ‘old school’! 

Iedereen is welkom! Naar Zomertoren ga je samen met je familie, vrienden, kennissen, …

Qua art hebben we een aantal jonge creatieve wolven kunnen strikken. Allemaal meesters in hun vak, allemaal met een andere kijk op de dingen. Ze zullen live kunst maken, dus wat ze uit hun mouw gaan schudden weten we zelf niet! We hopen alvast op een aantal leuke ingevingen van onder meer Sir5, Snerk One, Vanrob & Renk en Faber & Kikki. 

Tot slot kan je op Zomertoren terecht voor een lekkere hap en een verfrissend drankje. Qua foodtrucks hebben we een uitgebreide selectie gemaakt : van ‘pulled pork’ burgers op de BBQ tot bagels, wraps, tapas, … Heerlijk! Ook iets om naar uit te kijken is de haute cuisine van Tienenaar Melchior en vergeet zeker ook niet om onze artisanale cocktails te komen proeven!”

Om hoe laat begint het? Wanneer valt het doek?

“We starten pal op de noen. Dat wil zeggen dat onze deuren (er zijn er dan wel geen maar je snapt wat we bedoelen) om 12u00 ’s middags openen en exact twaalf uur later om 00u00 weer sluiten. Doorlopend is er inderdaad de foodmarkt en voorzien we muziek op de achtergrond. Zomertoren moet een dag vol ontdekkingen worden. Wie wanneer zal draaien of wie wat zal maken,houden we nog eventjes geheim. We raden aan het allemaal zelf te komen ontdekken.

De enige strikte timing is die van het gratis toegankelijke Museum Het Toreke: dat zal sluiten om 17u. Misschien nog een leuk weetje: dit zal meteen ons langste evenement ooit zijn! Alweer een leuke uitdaging.”

 

Is dit een eenmalig event of willen jullie dit jaarlijks te organiseren?

“Hopelijk is dit de start van alweer een mooie reeks, maar we bekijken het jaar per jaar. Onze ideeëndoos is alleszins verre van leeg! Keep an eye on us!”

 

Auteur: Jan Croes

Foto’s: Zomertoren

Facebookpagina Zomertoren