De Eva’s, een voetballend icoon uit Tienen.

DVC Eva’s Tienen zijn al jarenlang, wat zeg ik, decennialang, een icoon in het Belgische damesvoetbal. Meermaals streed de bescheiden Tiense ploeg met ploegen als Standard Liège, Anderlecht, AA Gent en RC Genk om de titel. En ze weerden zich wonderwel, mede door de uitbouw van een stevige jeugdwerking. TienenTroef wilde meer weten over de Eva’s en sprak met de verantwoordelijke van de evenementen Nicole Vandebroek, een dame die al jaren meedraait.

Nicole, stel de Eva’s eens voor.

We zijn een voetbalploeg die enkel uit meisjes en dames bestaat, vanaf 6-jarigen tot 30-plussers. Wij zijn een onafhankelijke club gelokaliseerd in de Sint-Barbarastraat in Kumtich.

We hebben zeven ploegen: U7, U11, U13, U16, 2de Provinciale, 1ste Provinciale en 1ste Nationale. We zijn een familiale vereniging met als belangrijkste waarden respect, teamwork, fair play, kameraadschap en gelijke kansen. We delen allemaal dezelfde microbe. Namelijk de passie voor voetballen.

Zijn de Eva’s, toch een klinkende naam in het vrouwenvoetbal, al lang actief?

Zeker. De vrouwenploeg is gestart in 1969-1970 onder de naam Sportiva. Aanvankelijk speelde men vriendschappelijke wedstrijden op een weide van de pastoor van Vissenaken. Enkele jaren later verhuisde het team naar het veld van het mannenvoetbal van deelgemeente Kumtich. Vanaf 1974 sloten de dames onder de naam Eva’s Kumtich zich aan bij het damesvoetbal van de toen nog jonge KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond). De Eva’s gingen in het seizoen 1974-1975 van start in de provinciale reeks. Het team werd er meteen kampioen en promoveerde in 1975 naar de nationale reeks, naar eerste klasse. Het team kon er zich vlot handhaven, meestal in de middenmoot en soms ook in de subtop. Sinds 2008, na een korte samenwerking met KVK Tienen, hebben de Eva`s hun naam veranderd naar Eva`s Tienen onder het huidige stamnummer 9527. Op de erelijst van de Eva`s staan verschillende titels in de eerste klasse evenals de Beker van België.

De vorige drie seizoenen hebben de Eva`s in de hoogste klasse gespeeld, de zogenoemde Super League, maar omdat het vrouwenvoetbal heel weinig subsidies krijgt terwijl het kostenplaatje voor de verplaatsingen, bonussen en onderhoud hoog oploopt, hebben de Eva`s beslist terug naar 1ste Nationale te zakken, wat wij met veel moed, een nieuw bestuur, geëngageerde trainers en speelsters positief tegemoet zien.

Ook een goede jeugdwerking kan niet ontbreken.

Vanaf 1983 werden jeugdcompetities ingericht in het damesvoetbal, en ook Eva’s Kumtich startte met een jeugdwerking. Een eerste topseizoen was 1985-1986. De Eva`s organiseren regelmatig voetbalstages in de paas- en zomervakantie, zoals opendeurtrainingen in augustus en september, wedstrijdjes ouders-tegen-kinderen en tornooien. De laatste stage vond net plaats van 28 tot 30 augustus 2017. De voorstelling van onze ploegen, met aansluitend een lekkere barbecue, vindt plaats op zaterdag 2 september. Iedereen is bij deze uitgenodigd!

Bedankt Nicole. En succes!

Als je meer informatie over de club ‘Eva’s Tienen’ en haar activiteiten wenst, dan kun je steeds terecht op de website www.evastienen.be of mail je naar evaskumtich@gmail.com of kom gewoon langs op zaterdag 2 september!

 

Auteur: Chris François

Foto’s: Pandof fotografie