2016 – Het jaaroverzicht van Chris François

Traditiegetrouw is december de maand waarin we terugblikken op het voorbije jaar. Bij TienenTroef is dat niet anders. Tot aan het nieuwe jaar stellen wij de komende weken elke dag een van onze medewerkers aan jullie voor, aan de hand van haar/zijn antwoorden op onze TienenTroef Eindejaarsvragen. Vandaag is dat één van onze eindredacteurs en rubrieksverantwoordelijke TousTienen Chris François.

Wat vind jij de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

Het verschrompelen van de onderzoeksjournalistiek. Het feit dat autocratieën weer in de mode raken. Het definitief doorbreken van het idee dat onderbouwde, wetenschappelijke meningen bullshit zijn en dat buikgevoel de toonaangevende richtingaanwijzer wordt.

Wat vond jij dé gebeurtenis van het jaar in Tienen?

Moeilijke keuze. Er was zoveel. Maar de 24 uren durende pianomarathon, tijdens Bizz’Art 2016, waarin constant een nummer van Satie werd herhaald, vond ik origineel, verfrissend en ontspannend.

Wie is voor jou de persoonlijkheid van het jaar?

Ik vrees Donald Trump en Vladimir Poetin (zie ook antwoord 1).

Wat was jouw beste/slechtste tv-moment van 2016?

Beste TV: ‘Professor T.’ (Koen De Bouw is nog steeds een topacteur!), ‘Alleen Elvis blijft bestaan’, de Noorse serie ‘Okkupert’, de etappe naar Chalet Reynard in de Tour en het  zingen van de Ieren tijdens het EK Voetbal.

Wat vind jij het beste boek, de beste film, het beste toneelstuk/concert en het beste muziekalbum van 2016?

Beste boek: ‘Pogingen om iets van het leven te maken – Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar’. Treurig en lachwekkend tegelijk. Hendrik Groen is een fictieve bejaarde en de auteur bleef lange tijd geheim. Uiteindelijk bleek het te gaan om Peter de Smedt, een 61-jarige Amsterdammer die schreef alsof hij Hendrik Groen zelf was. Beste toneel: het Tiens Trac Theater en de Bunsbeekse Ontspanningskring. Beste concert: David Gilmour (Pink Floyd) op de Grote Markt van Tienen. Beste muziekalbum: ‘Skeleton Tree’ van Nick Cave.

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

De programma’s Adobe Indesign, Photoshop Elements en Geduld 2.0.

Wat is jouw goede voornemen voor 2017?

Een boeiende job uitoefenen.

Wat mag er voor jou gebeuren in Tienen in 2017?

Een Palio op de Grote Markt. De Palio is een paardenrace op een aangelegde klei- of zandbodem in het stadscentrum van Siena en ook wel op andere plaatsen in Toscanië (Italië). Zoek eens naar ‘Palio Siena’ op YouTube. Je zal versteld staan. De beleving is indrukwekkend. Let wel, niet iedereen ziet dit zitten. Sommigen noemen het levensgevaarlijk (voor jockey én dier), barbaars en niet van deze tijd. Gaia zal me neerschieten omwille van dit voorstel.

Wie moeten we in 2017 zeker interviewen?

Moest het kunnen, de standbeelden in Tienen, zoals dat gebeurde in het Suske en Wiske-album ‘Het Brommende Brons’. Over hoe de stad door de jaren heen veranderd is.

Wie wens je wat toe voor 2017?

Iedereen van goede wil een goede gezondheid en een preventieve antiverzuringsinjectie.