Shoppingqueens vinden hun kleding bij About Queens and their dresses

About Queens and their dresses is een onderdeel van De Kringwinkel Hageland waar ik, Helena, al langer een artikel over wilde schrijven. Het concept achter deze boutique vind ik bijzonder interessant omdat het zo duurzaam is. Vorige maand mocht ik meewerken aan een fotoshoot voor de herfstcollectie, en bovendien was het in oktober ook nog eens “maand van De Kringwinkel”! Dit leek me het perfecte moment om bij hen virtueel langs te gaan voor een interview.

Het interview verliep uiteraard volledig digitaal om het zo coronaproof mogelijk te houden. Ik kreeg de kans om via Teams met Yana Pulinckx en Liesbeth Vanderloock te spreken.

Liesbeth Vanderloock (links) is 45 jaar en woont al haar hele leven in Tienen. Haar liefde voor onze stad is dan ook groot: “Ik vind dat we veel gezellige hoekjes en kantjes hebben in Tienen. Daarnaast brengen participatieve verenigingen zoals TienenTroef en OpgewekTienen echt leven in de stad. Dat vind ik geweldig.” Haar engagement bij De Kringwinkel Hageland begon 9 jaar geleden toen ze teamleider werd. Alle logistieke en verkoopsgerelateerde dingen neemt zij onder haar vleugels.

Yana Pulinckx (rechts) heeft al 14 dienstjaren erop zitten bij De Kringwinkel Hageland, waar ze momenteel het verschil maakt als communicatie- en marketingverantwoordelijke. Ze startte hier destijds als jobstudent en heeft sindsdien niets anders willen doen. Yana is afkomstig uit Kortenaken en is sinds enkele jaren trotse inwijkeling in onze stad. “In Tienen is écht veel te doen. Persoonlijk ben ik grote fan van CC De Kruisboog. De culturele belevingsmogelijkheden die deze stad heeft, zijn een grote troef. Daarnaast trekken projecten als Heldenland ook veel mensen aan. Dat vind ik bijzonder sterk.”

Beiden waren ze betrokken bij de opstart van About Queens and their dresses.

About Queens and their dresses

Op 18 juni 2019 ging About Queens and their dresses open. Het idee van een boutique hing al langer in de lucht. ‘‘We merkten dat mensen altijd gemotiveerd waren om kleding te geven, maar het effectief aankopen van tweedehandskleding bleef bij een aantal klantengroepen soms wat uit. Via de boutique kunnen we nieuwe mensen bereiken en aantonen dat tweedehandskleding ook hip en mooi kan zijn”, laat Liesbeth ons weten.

Een marktstudie toonde aan dat Tienen dé perfecte locatie was om dit concept tot leven te laten komen. “We hebben als doelgroep bewust voor vrouwen gekozen. About Queens is een winkel voor zij die graag tweedehands willen kopen, maar liever niet tussen de rekken zoeken naar dat ene unieke stuk of die leuke samengestelde outfit. De prijsklasse is iets hoger dan in onze Kringwinkels maar zeker nog betaalbaar voor iedereen. In de boutique selecteren we onze stukken meer op basis van kwaliteit en trendyness, waardoor je er vaak ook heel exclusieve stukken en merken kunt vinden.”

kleding winkel about queens

Een project met veel steun

About Queens kon op enthousiasme rekenen van de Provincie Vlaams-Brabant die het een zéér innovatief project vonden. “We vonden het belangrijk om de boutique op een duurzame manier tot leven te brengen”, aldus Liesbeth. Hiervoor werden artikelen van De Kringwinkel Hageland zelf gebruikt. “Op die manier is het toch authentiek Kringwinkel, maar met nét dat extra speciale gevoel”. Wanneer je About Queens binnengaat zal je bijvoorbeeld verlichting zien hangen die ook effectief uit De Kringwinkel komt.

Om het project te verwezenlijken werd met verschillende partners uit Tienen gewerkt zoals AST77 en Atelier Night Light. In het algemeen probeert men bij About Queens om met lokale figuren te werken. Wanneer je foto’s van collecties van de boutique online ziet komen zullen hier altijd mensen uit de regio opstaan. Zo kreeg ook ik de kans om in een fotoshoot van About Queens mee te draaien! “Dit is heel bewust. We willen dat de modellen representatief zijn voor de klant die bij ons koopt”, aldus Yana. 

Een heus succes

About Queens heeft vrij veel aantrek in de regio. “We hebben behoorlijk wat vaste klanten, maar toch zien we ook regelmatig nieuwe klanten hun weg vinden tot bij About Queens. Dat is mooi”. Dit gebeurt uiteraard niet vanzelf. Achter de schermen werkt een sterk team om de zichtbaarheid van de boutique te vergroten, onder meer via sociale media.  “We zijn heel tevreden met het resultaat en ik denk dat de klanten dat ook zijn.” 

Ze zijn hier trouwens helemaal mee met de e-commerce trends. Je kan namelijk ook via een webshop bij De Kringwinkel terecht. Via één site kan je biedingen doen op je favoriete artikelen. “Dit vind ik persoonlijk altijd héél spannend”, aldus Liesbeth. Daarnaast is er in 2016 nog een extra webshop geopend waar je de artikelen uit De Kringwinkel terugvindt. “We hebben gemerkt dat tijdens de eerste lockdown in maart de verkoop online enorm gestegen is.” Ook tijdens deze lockdown kan je daar nog steeds je aankopen doen!

Deze webshop is ook positief op vlak van tewerkstelling, aangezien niet al hun medewerkers zonder werk vallen tijdens een lockdown. In het algemeen zet De Kringwinkel veel in op sociale tewerkstelling. Dit vind ik persoonlijk een van de mooiste troeven aan De Kringwinkel aangezien ze zo helpen bijdragen aan een maatschappij waar iedereen een job vindt, ook zij die soms weinig tot geen kansen krijgen op de reguliere arbeidsmarkt. 

Niet zonder uitdagingen

“We zijn een beetje een verborgen schat in Tienen omdat het pand wat verscholen zit. Je moet weten waar het is. Momenteel bevindt About Queens and their dresses zich op de Hertogensite in de OLV Broederstraat. ‘Dit is soms wel een uitdaging omdat de gevel geklasseerd is en geen reclame mag bevatten”, laat Yana weten. “Maar zolang mensen zo vrijgevig zijn om kledij te blijven schenken en er een publiek blijft om deze kleren een tweede leven te geven, zal er altijd een toekomst zijn voor De Kringwinkel Hageland en About Queens.” 

(Shopping)queens over het hele Hageland

Uiteraard bevinden (shopping)queens zich niet alleen in Tienen, maar vind je ze verspreid over heel het Hageland! De droom van Yana en Liesbeth is dan ook om op andere plaatsen in het Hageland About Queens and their dresses boutiques te kunnen openen. “We krijgen ook regelmatig de vraag of we een boutique voor mannen of kinderen zouden willen openen. Tot op heden is dit nog niet het geval, maar wie weet wat de toekomst brengt….” 

De winkeldame genaamd Brivan

Normaal vind je in de winkel een super enthousiaste dame, Brivan, die klaarstaat om je stijladvies te geven. Maar door de huidige coronamaatregelen en tijdens deze 2de lockdown is het momenteel niet mogelijk om langs te gaan in het pand van About Queens and their dresses dat gelegen is op de Hertogensite (OLV Broedersstraat 2B/1 te Tienen). Neem zolang gerust een kijkje in de online winkels via www.uwkringding.be en www.kringshop.be. Ook daar koop je vandaag, naast leuk gerief uit De Kringwinkel, unieke tweedehands kleding en accessoires uit de boutique About Queens and their dresses.

De Kringwinkel Hageland en About Queens and their dresses wilt iedereen alvast bedanken die ook nu nog steeds kiest voor tweedehands en/of lokaal shoppen. Koop lokaal, winkel hier en geef tweedehands af en toe een eerste kans 😉 

Auteur: Helena Kinnaert 

Fotograaf: Eva Van den Eynde