ART laat leerlingen dans schitteren onder een Magische Notenboom

De Magische Notenboom. Een verhaal geschreven en uitgewerkt door het vijfkoppige dansteam en gebracht op muziek uit De Notenkraker van P.I.Tchaikovsky, door de dertien leerjaren dans van de Academie Regio Tienen (ART).

“Welkom op ons feest! We nemen u mee naar ons dorp. Daar staat een grote notenboom. Niet zomaar een boom. Neen. Een Magische Notenboom! Deze boom draagt in de lente gouden noten en in elk van die noten zit een talent. Wanneer de gouden noten rijp zijn, dansen kinderen van het dorp rond de boom tot de noten naar beneden vallen. Dan is het dorp in rep en roer! Iedereen maakt zich klaar voor het feest van De Magische Notenboom. Op dat feest krijgt iedere zesjarige jongen of meisje een gouden noot. Wanneer ze deze noot in ontvangst nemen, ontdekken ze hun talent. Maar niet iedereen is hier blij mee. De ratten zijn jaloers en willen ook een talent. Dit jaar bundelen alle ratten hun krachten en zijn ze vastbesloten om de noten weg te roven. Lukt het de dorpelingen de strijd aan te gaan door hun talenten en krachten te verenigen? Nu is het aan jou om hiervan te genieten en al het andere achterwege te laten.”

Het verhaal van De Magische Notenboom resoneert ook vandaag nog. Kinderen ontdekken hun talenten, en ja, iedereen heeft er minstens één. Alleen komen er soms hindernissen op je pad. Helaas ook als je nog heel jong bent, waardoor je je onzeker gaat voelen en je jouw talenten niet meteen kunt duiden. Maar op een dag valt alles in z’n plooi en ontdek je je krachten en toon je jouw talent aan iedereen die het zien of horen wilt.

In een prachtig decor, door geprojecteerde foto’s van de hand van Annemie Verboomen – tevens TienenTroef-fotografe – en een filmpje van Ward Collin tonen de dansers in klassiek ballet en hedendaagse dans hun talent: je meenemen in hun dansverhaal, alle danspasjes zo eenvoudig doen lijken en hun eindeloos vertrouwen in elkaar.

Het voelt alsof ons hoofd op het podium geprojecteerd wordt.

Net voor de dansvoorstelling spreek ik Marijke Blancquaert, één van de vijf dansleerkrachten die meegewerkt hebben aan het verhaal.

“ We zijn in oktober 2017 gestart met het idee dat we dit jaar een verhaal wilden brengen over alle leerjaren heen. De Notenkraker is daarbij een klassieker waarbij je enerzijds al een verhaal en anderzijds prachtige muziek hebt, waar je heel wat mee kunt doen. Voor de korte tijd die we hebben om alles voor te bereiden, is dit natuurlijk mooi meegenomen. Onze enige bezorgdheid lag in het gegeven dat dit verhaal verschillende hoofdpersonages bevat en we wilden niemand het gevoel geven dat hij of zij een voorkeursbehandeling kreeg. Alle klassen moeten natuurlijk aan bod komen. Daarom hebben we wat aan het verhaal gesleuteld, geluisterd naar de muziek en gepoogd het originele concept te behouden. De naam van de voorstelling is er heel dubieus gekomen doordat Wanda, één van de leerkrachten, voorbij een school ‘De Notenboom’ reed met als slogan ‘Hier worden talenten ontwikkeld’. Ongeveer 270 leerlingen werkten mee, verspreid over vijf voorstellingen, waarbij we ook verschillende leerjaren met elkaar hebben verbonden. Daar kwam ook best wat planning bij kijken tijdens de repetities. ”

“ Met het verhaal willen we vooral het publiek een interpretatie laten vormen en niet zozeer onze ideeën opdringen. Dat is het mooie aan dans. Je brengt een verhaal, maar iedereen geeft er een andere betekenis aan. Iedereen kan zijn talent kwijt als danser, maar ook als publiek met een fantasierijke geest. Het is mooi om te zien dat de leerlingen hun draai vinden in de coulissen en op het podium. Het is speciaal om te beseffen dat dit allemaal in ons hoofd zat en het daar nu op het podium staat. Het voelt alsof ons hoofd op het podium geprojecteerd wordt.”

Eenieder kan schitteren in een gezamenlijk verhaal.

De leerkrachten dans van afdeling Tienen zijn alleszins lovend over de stad waarin zij werken. De nieuwe accommodaties van de academie zijn een plek waar kinderen hun talenten kunnen ontplooien. Ze hopen dat hun leerlingen in en rond Tienen blijven en verder bouwen aan een toffe, positieve omgeving, waarin eenieder kan schitteren in een gezamenlijk verhaal.

 

Auteur: Evy Ceusters

Foto’s: Annemie Verboomen