Guiltfree genieten met zuivel- en glutenvrij gebak van French Made Patisserie

Het verhaal achter Jennifer’s zaak begon allemaal met een bescheiden vraag in de gekende Facebookgroep ‘Durf te vragen Tienen’.
De Franstalige Jennifer Paris, die inmiddels enkele jaren in Tienen woont, polste er naar de haalbaarheid van haar droomzaak. 

De 100+ likes en meer dan 200 opmerkingen logen er niet om. Tienen is klaar voor een onderneming die zich focust op 100% plantaardige voeding.

Intussen zijn we enkele maanden verder. Begin mei zette Jennifer uiteindelijk de stap: zij is nu officieel een Tiense onderneemster, met een hart voor duurzame en natuurlijke producten.

Overheerlijke guiltfree gebakjes voor iedereen

Jep, Jennifer heeft haar droom waargemaakt en bezit nu een vrolijke bakfiets, waarmee ze iedere dinsdag en zondag op de markt in Tienen zelfgemaakte gebakjes aan likkebaardende voorbijgangers verkoopt. Volledig plantaardig en glutenvrij.

Dag Jennifer. Allereerst, proficiat met je zaak. Hoe voel je je nu?

Ik ben ontzettend tevreden, maar langs de andere kant ook heel verbaasd. Ik had nooit durven dromen dat Tienen zich zo zou openstellen voor plantaardige producten. Eerlijk gezegd, was ik in het begin best bang. Maar zolang het aanbod lekker is, blijven de mensen terugkomen. Uiteraard krijg ik wel veel vragen rond de plantaardige producten die ik in mijn patisserie verwerk, waaronder “Welke ingrediënten zitten erin? Dus je gebruikt ook geen roomboter? Maar hoe maak je er dan een koekje van?” (lacht).

Hoe komt het dat je uiteindelijk voor een bakfiets gekozen hebt en niet voor een fysiek pand?

De verkoop met de bakfiets doe ik voorlopig nog in bijberoep. Ik heb immers een vaste job met wisselende uren en nachtshiften en draag overdag de zorg voor mijn dochter, die nu 2 jaar jong is. Aanvankelijk wilde ik wachten met mijn zaak tot zij naar school zou gaan. Maar de drang was te groot, ik had al 5 jaar zoveel goesting om iets te ondernemen. Dus heb ik er uiteindelijk voor gekozen om toch te starten, maar dan nog niet meteen voltijds in hoofdberoep. Eerst dacht ik aan een ecologisch alternatief voor een foodtruck. En zo is het idee van de bakfiets ontstaan. Voor de lente en zomer is zo’n fiets geweldig om mee rond te rijden. Het geeft me ook veel vrijheid.

Ik denk dat de hele wereld klaar is voor plantaardige voeding. Mensen evolueren meer en meer naar een flexibel eetpatroon. De jongste jaren waren er veel schandalen rond dierlijke producten. Hierdoor vertrouwen mensen de zuivel- en vleesindustrie alsmaar minder en willen ze dolgraag eens wat anders proberen.

Waaruit bestaat je aanbod?

Er zijn 2 luiken. Enerzijds verkoop ik glutenvrije, plantaardige koekjes, gebakjes en taarten op de dinsdag- en zondagmarkt. Dat doe ik ook op bestelling. En dan elke middag van de week, van maandag tot en met vrijdag tussen 11u en 13u, lever ik plantaardige menu’s, bestaande uit een hoofdgerecht, dessert en drankje, in het centrum van Tienen.

Het is mijn bedoeling om de Tienenaars op een lekkere en laagdrempelige manier kennis te laten maken met plantaardige voeding. Al onze producten zijn overigens glutenvrij en daarenboven heb ik ook nog suikervrije producten die geschikt zijn voor diabetici.

Waar kunnen we jou zoal vinden met je bakfiets?

Ik rijd dus elke middag in het centrum en ben aanwezig op de dinsdagmarkt en zondagmarkt. Ik zal ook soms op feesten, rommelmarkten, shoppingbeurzen of braderijen aanwezig zijn.

Sinds 1 juni zijn mijn fiets en ikzelf iedere weekdag aanwezig bij de pop-up D&A in het Oud College Tienen.

Werk je ook op bestelling?

Inderdaad, alles kan ook besteld worden. Ik werk bovendien heel graag aan trouwtaarten, verjaardagstaarten en alle andere soorten taarten. Alles is mogelijk. Elke bestelling beschouw ik als een uniek project, helemaal op maat gemaakt.

Wat vond je van de reacties op je vraag in Durf te vragen Tienen?

Eerlijk gezegd had ik niet zoveel respons verwacht. Ik merk daardoor dat er meer en meer mensen geïnteresseerd zijn in plantaardige voeding, of dat ze er gewoon meer over willen weten.

Denk je dat Tienen klaar is voor veganistische voeding?

Ik denk dat de hele wereld er klaar voor is. Mensen evolueren meer en meer naar een flexibel eetpatroon. Ook kwamen er de jongste jaren heel wat schandalen rond hygiëneproblemen gelinkt aan de vleesindustrie en dierlijke producten aan het licht. Hierdoor vertrouwen mensen de vlees- en zuivelindustrie alsmaar minder en willen ze dolgraag eens wat anders proberen. Uit de reacties op Facebook kon ik afleiden dat de alternatieven voor dierlijke producten vooral lekker en betaalbaar moeten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit op globaal niveau ook de norm moet zijn.

Wat zijn je toekomstplannen?

Tijdens de zomermaanden gaan we workshops organiseren bij D&A, rond plantaardig bakken, gericht op kinderen en gezinnen. Op Facebook vind je al enkele evenementen terug, waarvoor je je kan inschrijven.

Wil je nog altijd graag een fysiek pand?

Op 2 november opent onze Plantaardige Tea Room, eveneens in het Oud College. Mensen zullen daar terechtkunnen voor een lekker ontbijt en een plantaardige latte of chocomelk, een stukje taart, een smakelijke lunch, enzoverder. En ze kunnen er ook taarten bestellen of meenemen. Dit allemaal al zeker tot eind juni 2019. Daarna zullen we zien hoe het verder loopt. Met de hulp en steun van de Tienenaars, komt er misschien wel een vaste zaak vanaf juli 2019 :-).

 

We wensen jou veel succes!


Facebookpagina: French Made On Wheels en 
French Made Patisserie

Tekst: Britt Sterckx en Jennifer Paris
Foto’s: French Made Patisserie en Oud College Tienen

Fan van onze artikels? Wil je dolgraag bijdragen aan het voortbestaan van onze bescheiden blog?
Steun ons
 en blijf wekelijks van de gekste, meest inspirerende en boeiendste verhalen uit onze mooie stad genieten!