De Tiense (na)zomer wordt episch!

EPOS

Er waait een nieuwe wind door Tienen met warme mediterrane lucht. U herinnert zich ongetwijfeld de zomerse lenteavonden in april en als er in Tienen dan inderdaad een renaissance aan de gang is, kan die zich maar best voeden met die zwoele zuiderse Sirocco, om onze verlichte geesten dezelfde zuurstof te reiken als die waaraan men het Olympische vuur deed ontbranden in het Oude Griekenland.

Hellas, het land van Theseus en Perseus, van Achilles en Herakles, het land van mythische godenzonen, van Spartaanse krijgers en Atheense denkers. In haar kleine stadstaat Elefsina streken afgelopen jaar smeden neer, metoiken uit verre streken die niet vreemd van hoogmoed en gespeend door de muzen de cirkels van tijd smeedden. Zij lieten Apollo’s dochters hun hand leiden om een nieuwe acropolis te bouwen bestemd voor diep in het nieuwe continent van prinses Europa. Een nieuwe bovenstad voor Tienen, de bescheiden polis bekend om haar handel in de zoetheid die zij wint uit aardknollen, die zichzelf 10 Heraklische werken heeft opgelegd en in het heetst van de zomer nu ook helden zal herbergen en uitsturen.

Het bouwwerk is een tempel voor de jeugd, zij zullen er hun durf tonen, aangemoedigd door hun pedagogen die met Dionysos op de schouder tot de enkels in zuiderse wijn of Keltische gerstenat, hun retoriek zullen laten schallen. Het volk zal zich, Pericles in gedachte, roeren over de democratische hernieuwing van het najaar. Over de demagogen die, door sofisten bijeengedreven in het amfitheater, hun sloganeske welsprekendheid aan het volk zullen richten. Met ambitie gelijk de jonge Zeus, worden vadermoorden beraamd en in het heilige vuur van Hephaistos smeden zij reeds hun banden. Divine vrouwenhanden zullen tevergeefs graaien naar de gouden twistappel die slechts aan de mooiste zal toekomen.

De kleine helden malen er niet om. Op hen hebben de banale lasten van de sterfelijken geen vat. Zij lopen op wolken in hun strijd tegen mintotauri, Medusa’s en Nemeïsche leeuwen. Runderen, serpenten en brullende leeuwen. We zullen ons harnassen met hun kop en hun vacht als mantel dragen. In oude manuscripten, in Fenicische tekens zal men de voorspelling van het orakel ontwarren: “Ga te rade bij de herauten, zij leven op www.tienentroef.be. Onder de zomerzon zal het dal in bloei staan, daar waar de agora van de martelaren ligt.”

 

Auteur: Alain Van Den Broecke

 

Fan van onze artikels? Wil je dolgraag bijdragen aan het voortbestaan van onze bescheiden blog?
Steun ons
 en blijf wekelijks van de gekste, meest inspirerende en boeiendste verhalen uit onze mooie stad genieten!