De weg naar Bar Rolin

De Grote Markt: het kloppend hart van onze bruisende stad. Een plaats die véél potentieel heeft en dat ook altijd zal hebben. Als rasechte Tienenaar heb ik er met mijn 24 lentes al véél horecazaken zien komen en spijtig genoeg ook zien gaan. De tijd van de Gewichtige kwam enkele jaren geleden helaas tot zijn einde. Maar gelukkig is elk einde een nieuw begin! De langverwachte Bar Rolin opende er op één april zijn deuren, en blies onmiddellijk nieuw leven in onze stad.

De eerste twee weken logen er niet om: élk tafeltje was bijna heel de tijd ingenomen door glimlachende Tienenaars die, net zoals ik, enorm nieuwsgierig waren naar deze nieuwe trendy zaak. Wie zijn de geëngageerde mensen achter Bar Rolin? Wat drijft hen om er zo hard voor te gaan? Met die vragen trok ik, samen met Yana Vandeborne als fotograaf, erop uit om de gezichten achter deze nieuwe zaak te interviewen. Een interview waar ik persoonlijk heel hard naar uitkeek omdat ik enorm veel respect heb voor de positieve kijk van deze mensen op onze stad. Méér van dat alsjeblief!

We kregen de kans om één van de eigenaars van deze nieuwe zaak, namelijk André Rolin, te interviewen. Maar je weet wat ze zeggen: achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. In het geval van André zijn dat twee sterke vrouwen: zowel zijn mama als zijn vriendin draaien mee in deze zaak. Zijn mama komt over als een énorm moedige vrouw en is constant in de weer om het alle klanten naar hun zin te maken. Zijn vriendin is dan weer een héél getalenteerde kok, en maakt (volgens betrouwbare bronnen) de beste gerechten klaar! Bovendien is er nog een vierde drijvende kracht achter Bar Rolin: Ryan McGhee. Hij bood mij en Yana spontaan een koffie aan uit een megafancy koffiemachine. ‘Zijn baby’, zo blijkt. We kunnen bevestigen: de koffie smaakt wel dégelijk beter dan uit andere machines. Maar bon, genoeg gezeverd! Over naar het interview.

Dieje André, wie is dat nu eigenlijk?

Wel, goede vraag! Hij is geen vreemde in Tienen: hij woont al zijn hele leven in onze suikerstad. ‘Ik krijg buikpijn als ik Tienen verlaat. Ik moet écht hier zijn.’ André is dertig jaar en heeft de opleiding hotelmanagement in Brussel gestudeerd. Daar is hij even blijven hangen door stage te doen bij twee hotels in hartje Brussel. Hij heeft behoorlijk wat ervaring. Zo was zijn éérste job in een viersterrenhotel in Woluwe, waar hij zelfs de opening meemaakte. Daarna werkte hij in een vijfsterrenhotel in Amsterdam. ‘Eens je dat niveau in je hebt, is het niet meer weg te krijgen. Daar word je écht afgericht’, weet André mij te vertellen.

Na Amsterdam kwam hij terug wat dichter bij huis: hij werkte drie jaar bij The Park Inn in Leuven. Tot slot gaf hij drie jaar les in de Erasmushogeschool in Brussel, waar hij trouwens Ryan leerde kennen. Hun bromance ontstond al vanaf de eerste schooldag. Vanaf dat moment deden ze al hun schooltaken samen. ‘Ik heb toen altijd gezegd: als ik ooit iets opendoe, doen we het samen! Misschien heeft hij daar nu al spijt van.’ (lacht)

Maar vanwaar dan die keuze om zelf iets te beginnen?

‘Wegens besparingen in het onderwijs heb ik de Erasmushogeschool noodgedwongen moeten verlaten. Het solliciteren geraakte ik gewoon beu. Toen wist ik dat het tijd was: tijd voor een nieuw begin en een eigen zaak.’ Zo ontstond Bar Rolin.

Bar Rolin is geen gewone zaak: ze willen inzetten op dingen die je thuis niet hebt. Zo hebben ze bier dat uit tanken komt, een superdeluxe koffiemachine, en een wijnmachine waar wel 15 wijnen beschikbaar zijn. Bovendien hebben ze ook een kluisje waar je je smartphone in kan opladen.

Wist je onmiddellijk wat voor concept je wou?

Ik had eigenlijk ook wel graag een hotel gehad, maar ik wilde een verantwoordelijke functie en wou investeren in iets. Daarom dat ik voor dit concept ben gegaan. Het is financieel haalbaar en ik wist dat ik dit zou aankunnen. Die verbouwingswerken een jaar lang zijn zowel fysiek als mentaal zwaar. De afbraak heeft twee maanden geduurd en heb ik volledig alleen gedaan. De acht maanden daarop heb ik wel werkmannen ingehuurd.’

Zijn er ook moeilijke momenten geweest in die periode?

‘Wanneer één week voor de opening de vloer terug wordt opengebroken, de verf van de muren komt, de plinten loskomen… Ja, dan heb je wel even stress. Gelukkig heb ik het goed kunnen verstoppen.’ (lacht) Yana en ik hebben niet gevonden waar de ‘mankementen’ zogezegd zitten, dus zijn ze wel héél goed verstopt. Ik was wel benieuwd om te horen of André ook zélf een favoriete brasserie had in Tienen. Deze vraag bleek moeilijker dan verwacht: slechts één zaak kiezen was onmogelijk. ‘Overal waar er eten is eigenlijk: Van de Copenhagen tot de Lounge, de Gambrinus, ’t Wit Paard… Ik ging ze allemáál wel eens af.’

Is het dan een gevoel van opluchting, nu je zaak eindelijk geopend is?

‘Het is vooral een gevoel van voldoening, maar ik ben ook wel verschrikkelijk moe’. Blijkbaar was het de avond ervoor redelijk laat geweest. Dat zag je ook een beetje aan hoe klein iedereen zijn ogen stonden. Zo gaat dat dan bij zelfstandigen. Het is ook veel drukker geweest dan ze ooit had durven dromen. Toen Yana en ik bleven zitten na openingstijd, stroomde het volk opnieuw binnen. Een écht succes. Ook Ryan wist ons te vertellen dat hij zéker geen spijt had van in dit verhaal mee te stappen. Hij vindt het ‘écht top’!

Wat zijn de reacties al geweest?

‘Van alle reacties die ik op de sociale media al gezien heb, zijn er nog niet veel negatieve reacties geweest. De eerste avond waren we blijkbaar wel de bestellingen vergeten op te nemen aan één tafel. Dat heb ik dan onmiddellijk gecompenseerd door hen iets aan te bieden op kosten van het huis. Dat heeft blijkbaar wel gewerkt. Ik weet dat je nooit voor iedereen goed kan doen, maar ik wil dat wél. Ik doe echt mijn best.’ Wanneer je trouwens de Facebook of Instagram-pagina van Bar Rolin liket, verschijnt dit in realtime op een scherm in de bar.

Is er een specifiek doelpubliek dat jullie proberen aan te trekken?

‘Op deze twee weken hebben we eigenlijk al een vast doelpubliek opgebouwd. Onze prijs-kwaliteitverhouding zorgt ervoor dat sommige mensen hier bijna dagelijks zitten. Dat vind ik wel héél fijn. We willen ons trouwens helemaal niet profileren als een chique zaak, iedereen is hier welkom. Misschien is er voor sommige mensen wel een drempel omdat we het wel écht heel mooi gemaakt hebben, maar dat mag de mensen niet tegenhouden.’

Wat zijn de positieve punten van Tienen? Euh… bestaan er wel negatieve?

Zoals iedereen in deze nieuwe zaak is André bijzonder positief ingesteld: Hij wist me onmiddellijk te antwoorden dat hij alleen maar positieve punten zag. Mijn volgende vraag, die vroeg achter de verbeterpunten van onze stad, kon ik dan ook meteen schrappen. ‘Tienen is een ruwe diamant, je moet hem gewoon nog een beetje slijpen. We hebben nu een burgemeester die veel korter bij de mensen staat. We hebben vooral iemand nodig die het voortouw neemt om alle winkels en horecazaken samen te brengen als één groep. Zo kunnen we sámen op de deuren van het stadhuis gaan kloppen wanneer er iets beter kan. Samen staan we veel sterker. De heraanleg van de Grote Markt wordt ook een belangrijk punt en moet zo snel en goed mogelijk gebeuren. Ik hoop ook dat de bereikbaarheid verbeterd wordt door meer parking te voorzien.’

Wat hoop je voor de toekomst?

‘Ik hoop vooral dat het blijft draaien zoals het nu draait. Momenteel gaat alles echt super. Het enige wat we misschien nog moeten verbeteren is de eetkaart, die mag nog wat uitgebreid worden. Op lange termijn zou ik het ook wel zien zitten om nog een pand te openen hier op de Grote Markt. Hier zit zoveel potentieel.’ Op de vraag of hij dan iets zou openen in dezelfde aard als Bar Rolin, wist hij mij te antwoorden dat dit niet per sé het geval zou zijn. Ze merken dat er veel vraag is naar kamers en vergaderzalen, en zouden dan eerder proberen daarop in te spelen. Momenteel is het daar nog wel veel te vroeg voor.

Ook Ryan hoopt voorlopig vooral dat de eetkaart kan worden uitgebreid. ‘We zijn momenteel al begonnen met suggesties die niet op de kaart staan. Zo proberen we langzaam uit te breiden’. Ryan heeft al 15 jaar horeca-ervaring. Daarmee heeft hij genoeg ervaring om te weten hoe hij zijn plan moet trekken. ‘Het is supertof, maar wel hard werken. Alles moet in orde zijn, want uiteindelijk betaalt de klant ons loon. Dát is net het verschil tussen een zelfstandige en een gewone werknemer.’

Ik ben enorm blij met de opening van Bar Rolin. Het zijn zaken als deze die in Tienen écht het verschil kunnen maken en leven blazen in onze stad. Ik hoop dat andere inwoners geïnspireerd worden door het succes van Bar Rolin en hierdoor de moed krijgen om zélf iets op te starten. Ik kom hier zéker nog langs!Wie langs wil gaan in Bar Rolin kan dit dagelijks behalve op maandag en donderdag. Voor meer info kan je zeker terecht op hun Instagramprofiel of Facebookpagina.

Auteur: Helena Kinnaert

Fotograaf: Yana Vandeborne