De Tiense Powervrouwen van de TienenTroefsters

De opdracht was simpel:OPROEP aan alle vrouwelijke redactieleden. Voor de Internationale Vrouwendag van 08 maart willen we jullie vragen wie voor jou dé Tiense powervrouw is, jong of oud, heden of verleden, levend of dood, ondernemer of buurvrouw, …” Of toch niet zo, want welke Tiense powervrouw kies je uit het arsenaal aan #girlpower dat onze stad rijk is?  Enkele vrouwelijke redactieleden waagden zich toch aan de selectie en kozen, met heel persoonlijke en uiteenlopende redenen, hun Tiense powervrouw.

Moeke van bij Gukke

Toen de oproep, gericht aan het vrouwelijke geslacht, om opzoek te gaan naar hun ‘Tiense powervrouw’ zich binnen onze redactie verspreidde, moest ik niet eens nadenken. Mijn gedachten visualiseerden meteen haar vriendelijke gezicht met standaard stralende glimlach en vriendelijke pretogen, haar kleurige outfits, haar krullende witte haren, haar steeds-helpende handen met afgebeten nagels (iets waar ze zeker niet fier op was), haar rimpelige huid,… .

Mijn moeke mocht niet ontbreken in dit lijstje. Mensen die haar kennen zullen niet ontkennen dat ze een powervrouw uit de duizend was. Voor onze trouwe lezers zal er waarschijnlijk een belletje gaan rinkelen als ik zeg dat het ‘Moeke van Bij Gukke’ was, die mijn gedachten naar voor brachten.

TienenTroefster Lotte Hendrickx ( Eveline “Moeke” Beddegenoodts op de foto)

Lydia Peeters

Bij Tiense powerwoman moest ik onmiddellijk aan Lydia Peeters denken. Frituur Lydia begint dit jaar aan haar 37ste jaar en is intussen een vaste waarde geworden in Tienen. Ze baat alléén haar frituur uit, wat toch wel om behoorlijk wat girlpower vraagt. Of je nu behoefte hebt aan een goede friet, een gilleke of gewoon een luisterend oor: Lydia staat altijd met een glimlach voor je klaar!

TienenTroefster Helena Kinnaert (Lydia Peeters op de foto)

Superladies Simonne & Krista

Wat ons bindt? Een jarenlange en warme vriendschap, verpleegkunde, super collega’s, de Zwak Moment-fanclub, Tamino en voorstellingen in de Kruisboog. In een notendop… . Simonne is een ‘nieuwe Tienenaar’ en fietst gezwind naar het station en het stad, zich elke dag verbazend hoe vlot en easy dit gaat. Ze is een echte levensgenieter.

Krista woont niet in Tienen, maar kent ‘de Tienenaar’ als zelfstandige thuisverpleegkundige en heeft twee geweldige helpende handen. Wanneer ze niet te veel moet werken geniet zij ook volop van het leven.

TienenTroefster Christa Motton (in het midden)

Ikbal Berzeg

Mijn ‘Tiense’ powervrouw is ongetwijfeld Ikbal Berzeg! Zij was een soort van Oosterse prinses uit het Constantinopel van de 19de eeuw, te vergelijken met Jasmine uit Disney’s Aladdin. Onze toenmalig bekende en begeerde bachelor uit Tienen, Léon Van den Bossche (die van het Stadspark, destijds Léon zijn arboretum) werd verliefd op de dochter van de grootvizier. Zelfs voor hem was zij eigenlijk out of his league, maar de liefde bleek wederzijds te zijn en Ikbal volgde haar hart helemaal naar Tienen.

En je moet toch wel ballen aan je lijf hebben (die uitdrukking is misschien wat misplaatst op Vrouwendag…) om je gevoel te durven volgen. Veel ‘moderne’ vrouwen van vandaag doen dit nog steeds niet of veel te weinig. Daarnaast was zelfs voor mij de verhuis van Limburg naar Tienen (ook voor de liefde!) al een cultuurshock 😉. Nooit gedacht dat Tienen mijn hart ging stelen, wie weet heeft onze suikerstad hetzelfde effect op Ikbal gehad.

TienenTroefster Kim Rutten (afbeelding van hoe Kim zich had voorgesteld dat Ikbal eruit zag…, effectieve beelden kunnen mogelijk in de Turkse schandaalkronieken worden teruggevonden)

Aurélie Gilen

Mijn Tiense powervrouw is Aurélie Gilen. Deze 22-jarige straffe madam heeft Tienen niet alleen haar eigen vrouwelijke studentenclub bezorgd, ze zet zich ook al jaren in in haar studentenstad Leuven voor verschillende organisaties.

Redelijk impulsief besliste ze om de Tiense studentenclub Freya op te richten, om deze daarna met veel passie uit te bouwen tot de club die het nu is. Aurélie is een jonge vrouw met veel passie die weet hoe je een goed feestje bouwt, maar waar je ook bij terecht kan voor een diep gesprek. Ik ben ervan overtuigd dat we nog veel van haar zullen horen.

TienenTroefster Yana Vandeborne (beneden op de foto, Aurélie erboven)

José Godefridis

Vrouwendag, onze redactie vroeg ons wie voor ons de Tiense ‘powervrouw’ is. Ik heb hierover mijn hersenen gepijnigd, dagen heb ik liggen denken.  Ik wil hier geen vrouwen uit de politiek noemen, geen zakenvrouw of andere vrouw die al bekend is om wat ze doet in of voor Tienen omdat het haar job is, maar iemand die juist de kracht uitstraalt door wat ze doet, zonder op te vallen.  Waar moet ik, inwijkeling in Tienen, in hemelsnaam een powervrouw gaan vinden. Deze ochtend, na een goede nachtrust, schiet het mij te binnen. Ik heb mijn powervrouw gevonden!

Ongeveer twintig jaar geleden kwamen wij als inwijkelingen in Oplinter wonen.  Al snel leerden we onze buren kennen.  Twee huizen verder woonden José en Louis Godefridis. Gepensioneerde boeren, en hun zoon Paul, die in de oude boerderij een paar paardenstallen aan het bouwen was en die er een gezellige manege van aan het maken was, waar jong en oud kon leren paardrijden.  De jaren die volgden, hebben we José altijd weten helpen op de manege. Ze borstelde de stallen, de stoep of de binnenkoer en bij haar kon je terecht voor al de vragen over de manege.

Eén keer per jaar verfde ze de stallen.  Als er ponykampen werden georganiseerd, bakte José wafels of pannenkoeken voor de kinderen, verzorgde de wonden als er blessures waren, ze was wel altijd ergens in de buurt. Als je ’s middags voorbij de keukendeur ging, rook het er heerlijk naar verse soep. Ze kon ook de beste taarten bakken.  Ze was op pensioen, maar echte rust heeft ze nooit gekend. En toch liep ze altijd goedgezind door de manege. Iedereen die op de manege kwam, kende haar. Ze was niet alleen graag gezien door haar eigen kleinkinderen, maar ook door alle kinderen die kwamen paardrijden.

Na haar plotse overlijden, werden de taken door anderen overgenomen, maar niemand kon José vervangen.  Zij was voor mij een echte Tiense Powervrouw.

TienenTroefster Annemie Verboomen