Lydia, een Gilleke graag…

Lydia Peeters viert in 2017 het 35-jarig bestaan van Frituur Lydia in de Tiense binnenstad. Goed voor een feestje, maar vooral bakken goesting om de klanten te blijven voorzien van de knapperigste frietjes en de lekkerste snacks.

Het begon allemaal iets meer dan 35 jaar geleden voor Lydia Peeters. Samen met haar toenmalige partner bezocht ze Tienen om er een eigen zaak te starten. Vol twijfel over het negatieve imago van Tienen koos ze er toch voor om een pand te huren op de hoek van de Gilainstraat en de Waaiberg.

Lydia: “Die eerste maanden kon je moeilijk succesvol noemen. We zagen weinig mensen. De Tienenaars waren moeilijk te overtuigen om een bezoekje te brengen aan de nieuwe eigenaars van de frituur. We hadden immers een pand met een gesloten frituur overgenomen maar de negatieve reputatie van onze voorgangers deed ons geen deugd. Na enkele maanden begon het tij te keren en merkten we dat het succes van de zaak met de dag groeide.”

Na 10 jaar besloot Lydia om te verhuizen naar een nieuw pand, ook gelegen in de Gilainstraat. Daar heeft ze nu al 25 jaar een vaste stek.  Doorheen de jaren merkte Lydia wel dat enkele zaken grondig veranderd zijn.

frituur lydia

Lydia: “Zo kwamen de mensen in onze beginjaren véél later frietjes eten of afhalen; nu mag je soms blij zijn dat je na 21 uur nog mensen ziet in de Tiense binnenstad. Het omdraaien van de rijrichting in onze straat heeft ook voor een grote verandering gezorgd. Vroeger reden mensen de stad uit als ze onze zaak passeerden en werd er al vlug een frietje mee naar huis genomen. Dat is nu heel wat moeilijker met de rijrichting naar de Grote Markt. Het aanbod veranderde ook grondig gedurende al die jaren. Vroeger waren er bijna alleen maar frituren in Tienen, terwijl je vandaag een ongelofelijk aanbod aan snacks hebt. Ook het frituurlandschap ziet er in Tienen vandaag helemaal anders uit. Toch blijf ik trouw aan het met de glimlach serveren van kwaliteitsproducten.”

Aan stoppen denk ik nog niet. Ik doe het véél te graag en zolang ik gezond ben, blijf ik doorgaan.

Eén van dé speciale momenten in 35 jaar Frituur Lydia is ongetwijfeld de geboorte van het ‘Gilleke’. Lydia vernoemde dit exclusieve gerecht naar een Tiense student die bij elk bezoek enkele speciale sauzen en kruiden op zijn frieten wou. Dit lekkere gerecht raakte bekend bij steed meer scholieren en ook vandaag komen er dagelijks jonge Tienenaars langs om te smullen van een lekker Gilleke. Lydia krijgt ook veel ouders over de vloer die speciaal langskomen om zelf te proeven van het gerecht dat ze via zoon- of dochterlief hebben leren kennen. Mensen komen van heinde en verre om een Gilleke te proeven. Zo stonden er al studenten uit Haacht voor de deur omdat ze op een fuif hadden gehoord hoe geweldig dat speciale frietje wel was. Ook via sociale media wordt gretig gedeeld dat Lydia echt wel een lekkere specialiteit in huis heeft.

De afgelopen 35 jaar is al een mooie periode geweest, maar aan stoppen denkt Lydia nog niet. “Ik doe het véél te graag en zolang ik gezond ben, blijf ik doorgaan. Mijn twee zonen hebben niet echt interesse om de zaak verder te zetten en rusten doe ik enkel op zaterdag.  Zelfs mijn jaarlijks verlof heb ik nu al enkele jaren aan mij laten voorbijgaan omdat ik mijn werk  gewoon héél graag doe.”

Auteur: Jan Schevenels

Foto’s: Jan Schevenels

Facebookpagina Frituur Lydia