Bijzondere hobby’s op de Dag van de Vrije Tijd

Vrijetijdsbesteding is een must in eenieders leven. Je beoefent een bepaalde sport of een hobby waar je je goed bij voelt, voldoening uit haalt en even je zinnen kan verzetten. Op 8 september 2018 is het Dag van de Vrije Tijd waarbij de vrijetijdsdiensten en enkele sportclubs van de Stad Tienen hun deuren openzetten om gratis kennis te maken. Wij zochten enkele Tienenaars op die een bijzondere hobby beoefenen, eentje die je niet meteen zou bedenken. Ontdek vijf nieuwe vrijetijdsactiviteiten in dit artikel.

Schitterende schilderijtjes met Diamond Painting

Petra D’hondt uit Tienen brengt schilderen op een ander niveau. Diamond painting is een nieuwe hobby waarbij je aan de hand van een ontwerp steentjes plakt en een prachtig schilderij creëert.

“Het werkt enorm rustgevend. Ik deed al allerlei handwerk en toen ik dit op het internet zag, wilde ik het ook proberen en heb ik de microbe te pakken gekregen. Je koopt ontwerpen in verschillende formaten aan bij Dreamland, in de Hobbywinkel of via internet. Je kan zelfs foto’s doorsturen om daarvan een ontwerp te laten maken. Ik heb al heel wat vrienden ondertussen die besmet zijn met mijn microbe.”

Diamond painting
Kom terecht in je fantasiewereld met LARP

LARPChristophe Hoebrechts (45) uit Tienen wil af en toe eens ontsnappen aan de dagelijkse sleur en stress. Hiervoor ‘larpt’ hij. Live Action Role Playing waarbij je samenkomt met gelijkgestemde zielen om verkleed in een bepaald thema een verhaal te spelen.

“Je kan je verkleden als elf, trol, en andere sprookjesfiguren en deelnemen aan LARP-evenementen in binnen- en buitenland. Zo vertoef ik vaak in Duitsland, omdat daar de grootste events plaatsvinden. In België heb je Oneiros, maar dat is veel kleiner en duurt slechts 3 dagen.”

“De kleding maak ik volledig zelf. Het plaatmateriaal, borst- en rugbescherming en de ‘wapens’ koop ik aan op gespecialiseerd LARP-webshops in Duitsland. Die bescherming is echt nodig. We gaan zo op in onze rol dat we al eens terugkeren met gebroken vingers, verstuikte enkels, een pijl die op ongelukkige plaatsen is terechtgekomen, enzovoort. Maar het is zo fijn om even in een andere wereld te leven.”

“Als kind fantaseerde ik over een droomwereld, nu heb ik als volwassene de kans om het gewoon te beleven.”

LARP

Modelvliegtuigjes in een andere dimensie

droneJonathan Paesmans uit Oplinter is een industrieel ingenieur in spé die een moderne versie van modelbouwen uitvoert. Drones en vliegtuigen op afstandsbediening zijn een hot topic.

“Ik ontwerp en bouw verschillende drones om er daarna uiteraard mee te vliegen. Ik doe dit meestal alleen, omdat er geen clubs in de buurt te vinden zijn. Ik vlieg met de drones in open velden of boomgaarden met toestemming van de eigenaar.”

“Als kind was ik al gefascineerd door alles wat vliegt. Ik plooide papieren vliegertjes, en die werden met de jaren beter ontwikkeld. Later printte ik ontwerpen van vliegers af en met schaar en lijm ging ik aan de slag om ze in elkaar te knutselen. Na een tijdje ging ik zelf ontwerpen en zo ontstonden er “speciale” creaties. Mijn eerste afstandsgestuurde vlieger was een helikopter die mijn vader van China had meegebracht. Hierdoor ben ik gaan googlen, en van het ene kwam het andere. Ik had een voorgebouwde quadcopter (een drone met 4 motoren) gekocht, die ik binnen de kortste keren al uit elkaar had gehaald om er zaken aan te veranderen.

Hierdoor wist ik hoe die drones in elkaar zitten en heb ik mijn eerste zelfgemaakte drone gebouwd. Na enkele upgrades had ik wat onderdelen over en heb ik zo mijn eerste vliegtuig gebouwd. Mijn drones en vliegtuigen zijn erg verschillend in grootte: van 70 centimeter tot 2 meter voor vliegtuigen en 500 millimeter diameter en ter grootte van een vlieg.”

drone

“Het is een zeer leerrijke hobby die me naar mijn studies Industriële Ingenieurswetenschappen heeft geleid. Het vergt veel technische vaardigheden en je haalt veel voldoening uit de creatie van jouw drone. Is het een dure hobby? Neen, niet noodzakelijk. Voor 20 euro lukt het je ook al, als je maar creatief genoeg bent.”

Eenmaal, andermaal verkocht met couponing

Kortingsbonnen, we zien ze allemaal graag verschijnen. Iedereen kent dan ook wel de extreme couponing rage in Amerika. En ja hoor, het bestaat ook in België! Ulrike Sinap uit Bunsbeek is 22 jaar en verzamelt kortingsbonnen en schuimt promoties af.

coupon

“Couponing is met behulp van kortingsbonnen (kan ook soms zonder) koopjes jagen. We gaan dan opzoek naar allerlei kortingsbonnen. Kortingsbonnen zijn zowat een beetje overal te vinden: kranten, websites, reclameblaadjes, in de winkels zelf, promostanden enzovoort. Maar couponingen is niet alleen op zoek gaan naar kortingsbonnen. Daarboven is er nog heel wat zoekwerk dat erbij komt kijken. Elke winkel biedt wel eens een korting, de kunst is met de juiste korting de kortingsbonnen te gebruiken om zo leuke, goedkope of zelfs gratis producten op de kop tikken. Voor iedere beginneling is het een beetje zoals het zoeken naar een speld in een hooiberg en het vereist wat tijd. Eens je het couponen onder de knie hebt, is het minder tijdrovend.”

coupon

“Ik ben met deze hobby begonnen toen ik van mijn tante ‘Zin In Meer-bonnetjes’ had gekregen. Deze kortingsbonnen worden twee keer per jaar uitgedeeld als je ingeschreven bent op hun website. Ze vertelde me ook dat er Facebookgroepen bestonden waarmee je kon leren couponen en dus leuke koopjes kon doen. Ik vond het zo leuk dat je met weinig geld zulke koopjes kon doen, dat ik niet meer kan stoppen. Het leven wordt ook alsmaar duurder, dus elke cent telt.”

“Het is een hobby die iedereen kan doen. Het is toch zonde om meer te betalen voor identiek hetzelfde product? Het stopt zelfs niet bij voedsel of producten, ook voor pretparken is dit mogelijk. Met datgene dat je maandelijks kan besparen doen wij alvast veel andere leuke dingen.”

Voorspel de toekomst met lenormandkaarten

Gretha Serroeyen uit Oplinter is een paragnoste, wat wil zeggen dat zij veel kan aanvoelen en ziet. Ze legt met deze gave Lenormandkaarten waarbij ze mensen helpt. Door de jaren heen is dan ook de interesse gegroeid in numerologie: het uitspitten van geboortedata en volledige namen om te kijken naar de verschillende fases die een mens doormaakt in zijn leven. Het is een gave sinds haar geboorte en ze doet dit sinds een jaar in bijberoep.


“De verschillende levensfases zijn een heel natuurlijk proces dat we allemaal doormaken, alleen is het voor veel mensen niet duidelijk in welke,fase van het leven dit zal afspelen. Ik help mensen met hun twijfels, hun angsten en problemen in het leven. Ik zeg niet dat ik je handleiding voor het leven ben, maar ik bied een houvast. De beslissingen die je in het leven neemt, liggen nog altijd bij jezelf.”

“Ik geef ook les in lenormandkaarten leggen. Iedereen kan dit doen, maar eenieder is verschillend in het aanvoelen. Het is een gave die je moet hebben.”

tarot

Fan van onze artikels? Wil je dolgraag bijdragen aan het voortbestaan van onze bescheiden blog?
Steun ons en blijf wekelijks van de gekste, meest inspirerende en boeiendste verhalen uit onze mooie stad genieten!

Tekst: Evy Ceusters
Foto’s: Annemie Verboomen en Jeroen Geladé