De B van bloemen, bohemian en Bouquet Boho

Ik wandel naar de site van het Oud College. Een plek waar ik 4 jaar als student doorbracht in lang vervlogen tijden. In één van mijn oude klaslokalen waar ik economie onderwezen kreeg, vind ik Judith Coffé terug. Een vrolijke, jonge vrouw met een passie voor bloemen, en niet zomaar bloemen: gedroogde bloemen. Onder een boho-getinte wolk ontvangt ze me hartelijk in haar pop-up winkeltje ‘Bouquet Boho’ dat net geopend is.

Just Judith

Judith is een kind van overal. Haar vriend en zijzelf studeerden in Leuven en zochten een koopwoning. Die vonden ze uiteindelijk in Tienen. Ze is van opleiding logopediste, waarbij ze tot vorig jaar, zowel op zelfstandige basis als in loondienst, werkte in een ziekenhuis.

‘Ik vertrok om 6u45 ’s morgens om de files te trotseren en ik kwam pas thuis na tienen. Je kan je inbeelden dat ik geen tijd meer had voor mezelf. Ik ben al van kinds af aan een creatieve, bezige bij. Zo speel ik piano, schrijf ik erg graag en was ik altijd wel met iets aan het knutselen. Hier was plots geen tijd meer voor en ik miste dat. Ik ben dan begonnen met mijn blog waar ik mijn verhaal kwijt kon. Maar daar had ik dan zo weinig tijd voor dat het mijn creatieve lust niet kon bedwingen. Ondertussen bleef ik hard werken en werd mijn job meer en meer emotioneel en fysiek belastend. Vorig jaar ging dan ook het licht uit. Ik bleef verplicht thuis na mijn burn-out diagnose. De bezige bij en de perfectionist in mij wisten geen blijf met zichzelf. Je zoekt dan een uitlaatklep en dat was voor mij wandelen. Tijdens mijn wandelingen plukte ik allerlei bloemen en plantjes en plaatste ik dit in mijn interieur als ik weer thuis kwam. En zo ging ik meer en meer experimenteren met bloemen totdat mijn omgeving zei dat het ‘wel iets had’.’

Judith is een perfectionist en om dat een stukje los te laten, specialiseerde ze zich in de bohemian stijl. Een stijl die wat wilder en losser is. Hierdoor kon ze haar perfectionisme een stukje loslaten en meer ontspannen met haar nieuwe hobby bezig zijn. Ze deed veel research en volgde workshops bij Bloomon en Wild Flowers & Wodka. Een uit de hand gelopen uitlaatklep kan je het noemen. Hierdoor ging ze nadenken of ze haar carrière als logopediste wel moest verder zetten.

‘In december 2018 stond ik plots op de kerstmarkt in OCT, nadat ik een oproep voor standhouders had gezien op Facebook. Leuk! Maar toen werd het allemaal erg concreet. Ja, ik kon wel wat doen met mijn bloemetjes, maar ben ik wel goed genoeg? Gaan mensen mijn creaties mooi vinden? Ik ben gestart met leuke kerstkransjes die zeer gesmaakt werden.’

‘Na de kerstmarkt werd alles in snel tempo opgedreven door de vele aandacht op social media. Mijn concept slaat echt aan? Ik werd gecontacteerd door Fleur, die interesse had om samen met mij dit concept uit te werken. Fleur heeft ervaring met een businessplan opmaken en alles wat daar bij komt kijken. Het leek zo onwerkelijk, maar we ontwikkelden ons eerste themaboeket Jackie, dat werd voorgesteld op het Gala van de Tiense Troeven in januari.’

Dried flowers for wild souls

‘Ik ben van verse bloemen snel overgestapt op gedroogde bloemen omwille van de houdbaarheid. Een verse bloem houd je, afhankelijk van de bloemsoort, 1 à 2 weken. De gedroogde bloemen blijven enkele maanden. Het is moeilijk om er een concrete tijd op te plakken. Ik kan wel zeggen dat al mijn creaties van november tot januari nog steeds intact zijn.’

Droogbloemen zijn meer dan alleen gedroogde bloemen. Het aanbod varieert van echte bloemetjes (zoals Helichrysum en Rodanthe), tot siergrassen (zoals Pampas en rietpluimen) en graansoorten (zoals tarwe en haver). Het voordeel van droogbloemen is dat ze enkele maanden goed blijven. Om ze maandenlang mooi te houden, is het belangrijk om ze in een droge ruimte te plaatsen – een vochtige badkamer is niet ideaal – en niet aan een (kast)deur te bevestigen. Hierdoor kunnen ze blaadjes verliezen. De bloemsoorten zijn afhankelijk van het seizoen en van het aanbod bij de leverancier.

De wilde zielen komen vanuit Leuven of zelfs Antwerpen om de gedroogde decoraties te kopen, omdat het aanbod in België nog niet erg groot is.

Jackie, Féline, Marie,… what’s in a name

‘Mijn eerstgeborene onder de themaboeketjes is Jackie. Jackie is geboren in januari. Ik kies mijn namen aan de hand van de eerste twee letters van de maand. Niet altijd een zegen en ik heb mezelf hierdoor dus behoorlijk gepest. Feline is van februari, Marie van maart. April, wel dat werd na heel wat krakende hersenen eerst Api, maar gelukkig kwamen mijn vrienden met de naam Apolline. Klinkt toch heel wat beter, niet?

Het zijn allemaal themaboeketjes en ik geef ze dus ook allemaal hun eigen verhaal. Misschien herken je jezelf wel in één van de boeketjes?’

Van concept tot styling

Judith biedt je verschillende concepten aan: je brengt je vaasje en ze stelt een boeketje samen naar jouw wensen of je komt met je vaas en je maakt je eigen boeket. Ze vertrekt telkens van een omschrijving van het interieur waarin het vaasje zal komen te staan of van de gelegenheid waarvoor het boeketje gekocht wordt. Zo kiest ze de juiste kleuren en stijl. Ze neemt dus zeker de tijd om samen met jou te kijken wat er bij jou past.

Daarnaast maakt ze ook andere interieurdecoraties zoals kransen, bloemstukjes in een stolp, haaraccessoires enzovoort.

Heb je binnenkort een huwelijksfeest of een ander evenement? Judith brainstormt graag met jou over de passende invulling met haar bloemen.

Wil je liever zelf aan de slag? Er zullen verschillende workshops aangekondigd worden op de social media pagina’s waarbij je zelf boeketjes leert maken en je eigen bloemenkroon of -krans kunt maken.

Wilde dromen

Ik ben ambitieus. Bouquet Boho is op dit moment mijn bijberoep op woensdag en zaterdag. Daarnaast werk ik bij Stelli, een kledingzaak in de Nieuwstraat, waar ik heel veel gelijkenissen zie. Ik geef stijladvies aan de klanten en zorg ervoor dat ze gelukkig de winkel uit wandelen. Die positieve blik vind ik belangrijk. Op lange termijn wil ik van Bouquet Boho mijn hoofdberoep maken, maar laten we stap voor stap bekijken hoe dit loopt.

Als ik echt mag dromen dan wens ik mezelf een mooi pand in Tienen toe, waar ik een totaalconcept kan aanbieden rond interieurstyling inclusief droogbloemen, waar ik mensen kan ontvangen die hun etalage of evenement willen aankleden. Naamsbekendheid vergaren en horen ‘gestyled door Bouquet Boho’ is mijn wilde droom.

Daarnaast wil ik nieuwe producten met droogbloemen blijven ontwikkelen. Zo denk ik aan ‘pressed flowers’. Bijvoorbeeld een mini-tuintje creëren tussen twee doorzichtige plaatjes, zodat je het als schilderijtje aan de muur kunt hangen of een doorzichtig gsm-hoesje pimpen door er bloemetjes in te plaatsen.

Ik ben tevreden met hoe het nu is en ik ben dankbaar voor de kansen die ik op dit moment krijg.

Ben je nieuwsgierig naar Bouquet Boho? Bezoek de winkel in OCT elke woensdag en zaterdag en volg Bouquet Boho op Facebook en Instagram.

Auteur: Evy Ceusters
Fotograaf: Studio JeGe