David Titeca blaast Oud College én Tienen nieuw leven in.

Wat hebben grafisch bureau Kurieus, kleding- en stationeryshop Basil Noir, tapasbar Pincho, yogalerares Simone Van Baal, Bénédict Aviation en Atelier X met elkaar gemeen? Samen met vele andere initiatiefnemers doen zij dit voorjaar hun intrede in het Collegegebouw in de Broekstraat. Yep, de schoolpoort van de bekende katholieke middelbare school in de Broekstraat gaat weer open. Maar niet voor lessen biologie en aardrijkskunde.

Classy handelszaken en old school pop-up ruimtes

Vanaf donderdag 15 maart krijgen de klaslokalen en overige ruimtes van het Oud College, dat in juni 2017 na 130 jaar de deuren sloot, een nieuwe bestemming. Want dan openen er verschillende pop-up ruimtes. David Titeca van Brouwerij Hoplinter is verantwoordelijk over de volledige site. Als een goede huisvader en bekwame projectleider vormt hij de leegstaande klaslokalen om tot een bruisende en duurzame broed- en ontmoetingsplek. Britt van TienenTroef ging op gesprek.

David, hoe heb je het Oude College kunnen bemachtigen?

Jo Foulon, directeur van de Academie Regio Tienen en ontwerper van de etiketten van onze goede doelen flessen, wist me enkele maanden geleden te vertellen dat onze burgemeester op zoek was naar een projectleider voor het Oud College. Ik was onmiddellijk laaiend enthousiast, want ik wilde dolgraag iets met onze brouwerij in Tienen doen. Toen ik Katrien Partyka op de Tiense kerstmarkt tegen het lijf liep, sprak ik haar erover aan. “Katrien, waarom heb je niet aan mij gedacht”, vroeg ik haar. Waarop zij me in contact bracht met het Bisdom van Mechelen, die de gebouwen beheert. Al vrij snel kwamen we tot een akkoord. “Doe nekeer zot”, daar kwam het op neer.

Wat is jouw professionele achtergrond? Heb je ervaring met dit soort projecten?

Ik was 12 jaar actief als professioneel zaaluitbater en organiseerde hoofdzakelijk evenementen. Van de Albert Hall, Solvay bibliotheek en Concert Noble in Brussel tot de Skyhall in de luchthaven van Zaventem. Op mijn hoogtepunt organiseerde ik samen met mijn team tot wel 260 evenementen per jaar. Toen ben ik ermee gestopt, omdat ik nood had aan een frisse wind. Ik heb dus wel wat ervaring met het leiden en opzetten van grote projecten, dat wel. Al moet ik toegeven dat ik hier in de leegstaande gebouwen van Collegesite soms op dingen stoot die ik nooit eerder gezien heb (lacht).

Wat ben je met het College van plan?

Initieel wou ik er een heuse Hoplinter pop-up van maken. Maar voor Hoplinter alleen is het Oud College véél te groot. Ik speelde al een tijdje met het idee om iets te doen zoals Nest in Gent. Daar namen meer dan 70 initiatiefnemers tijdelijk de oude stadsbibliotheek in. Ik wil iets gelijkaardigs in Tienen: een community die co-creatie en dynamiek uitademt.

Alleen kan ik het niet bolwerken, dus verwacht ik van de intrekkers dat we aan hetzelfde zeel trekken en vooral samenwerken. Maandelijks organiseren we een raad waarbij we allemaal samenkomen en waar we ideeën kunnen spuien, maar er vooral zijn om elkaar te helpen en te ondersteunen.

Verder overwegen we ieder voorstel, hoe gek ook. Het project biedt ruimte voor experiment en diversiteit. Workshops, feestjes, marktjes, … de mogelijkheden zijn eindeloos. In de zomer komt er dankzij Steven Jansen een groot zwembad op de speelplaats. Daniel Kamu, die lessen gevechtskunsten zal aanbieden in het Oud College, gaat een horrorfilm opnemen in de school. Alles is bespreekbaar.

Welke plaats krijgt Hoplinter in het Oud College?

Brouwerij Hoplinter slaat de handen in elkaar met Milan en Jarno van Costa Komma, de populaire zomerse pop-upbar die je reeds aan het binnenplein van de Tiense stadsbibliotheek kon vinden. Dit doen we onder de naam ‘Costa Hoppa’. In plaats van 6 weken, houden we tijdens de zomer 2 maanden open. Dan kan je bij ons op de Collegesite komen genieten van gezelligheid en vooral van veel lekker bier en andere drankjes.

Om onze intrede in het Oud College te vieren ontwikkelden we overigens een stoutbier, dat we weldra zullen introduceren. Serge Mommen en ik zijn nog aan het discussiëren over een geschikte naam voor het bier, dat net als onze andere twee bieren (Climax en Census) met de letter ‘C’ moet beginnen. Rond de kerstperiode willen we overigens graag een donker bier lanceren. We zijn ermee bezig.

Welke zaken en organisaties zullen zich vestigen in de lokalen?

 • Daisy & Anderen
 • De Groeifabriek
 • Grafisch bureau Kurieus
 • Basil Noir: kleding en stationery
 • Bénédict Aviation: drone opleidingen en meer
 • Yogalerares Simone Van Baal
 • Tapasbar Pincho
 • Atelier X
 • Handtassenverkoopster
 • Ambachtelijke bakker
 • Croque ‘n Roll
 • Pannenkoekenhuisje
 • TienenTroef redactielokaal

Verder zijn we nog volop in onderhandeling met andere initiatiefnemers.

Is er nog plaats voor geïnteresseerden?

De commerciële ruimtes zijn zo goed als volzet. Het kan echter zijn dat er in de loop van het jaar enkele ruimtes vrijkomen, omdat niet iedere pop-up een jaar in het College blijft. Volgens de wetgeving mag je een pop-up maximum één jaar openhouden, maar dus ook korter.

Voor andere initiatieven, zoals workshops, ateliers en dat soort dingen, zijn er nog wel voldoende lokalen vrij. En dat voor slechts 5 euro per vierkante meter. Peanuts in vergelijking met de gangbare huurprijzen voor handelszaken.

Denk je dat Tienen er klaar voor is?

Stel me die vraag nog eens in juni 2019. Vorig jaar mocht ik Pand 10 inrichten, en dat trekt toch nog altijd veel volk aan. Net als Pand 10 brengt het Oud College verschillende partners samen onder één dak, wat zorgt voor een nieuwe dynamiek in onze stad. Maar ik heb uiteraard geen glazen bol en ook voor mij is de uitkomst onbekend. Ik geloof er wel sterk in. De commerciële ruimtes waren 10 dagen na de bekendmaking reeds volzet. Dat wilt wel iets zeggen, er is wel degelijk vraag naar. De voorbije jaren kende Tienen een heel positieve evolutie.

Wanneer loopt het project?

Donderdag 15 maart gaan we contractueel van start. Het gaat om een tijdelijke invulling voor ongeveer anderhalf jaar, tot de afbraak van het gebouw start. Uiteraard openen aanstaande donderdag niet meteen alle zaken: sommigen hebben meer tijd nodig om hun pop-up in orde te krijgen.

 

Auteur: Britt Sterckx

Foto’s: Alain Van Den Broecke