Dus dit is Tienen …

“Ah, je bent al begonnen? Dit is nochtans niet meteen de meest fotogenieke plek van de stad.” Lachend begroet ik mijn gast aan het station. Hij contacteerde me een week geleden met de vraag of ik hem wat leuke plekken van Tienen kon laten zien, omdat hij in opdracht van een grote projectontwikkelaar die actief is in onze stad, voor wat beeldmateriaal moet zorgen. Fotografie heeft voor dit natuurtalent geen geheimen meer, onze stad Tienen des te meer.

“Ik ken Tienen enkel van Suikerrock”, geeft hij toe als we in de wagen stappen. Het stationsplein ligt er inderdaad maar pover bij, maar ik vertel hem dat hij over een paar jaar deze plek niet meer zal herkennen. De stad is in volle ontwikkeling. Ik had me voorbereid om de wat stereotype stadsgezichten van Tienen met hem te bezoeken: de markt met de kerk en het stadhuis, de academie en daarachterliggend het Toreke en de bib, de Veemarkt met St.-Germanus en het Vrijthof en Apostelenhof, de ruïne van de Paterskerk …

Door de ogen van iemand anders, kijk je helemaal anders naar de stad. Telkens ik dacht een mooi prentkaartuitzicht te presenteren, zag ik dat zijn lens naar iets anders werd getrokken. Kleine details, andere invalshoeken … Pas later, toen ik zijn foto’s mocht inkijken, begreep ik wat ik gemist had: hij stelde zijn lens scherp op de mensen die voorbij de decors liepen, op de vlaggen aan de gevels, in kikkerperspectief opkijkend naar plaatsen waar wij achteloos aan voorbijlopen.

Ik bedacht dat dat exact is wat wij met stadsblog TienenTroef proberen: in elk nieuw artikel ook iets nieuws ontdekken over de stad die we al zo goed menen te kennen. “Als ik ooit verhuis, dan is het naar Tienen denk ik …”, verbaasde hij mij. “Zeker doen.” antwoordde ik enthousiast. Ik hoorde An Jordens opnieuw het Gala van de Tiense Troeven toeroepen: “Tijd om weer fier te zijn op Tienen, waar is dat chauvinisme gebleven?”

Ik kan het iedereen aanraden. Nodig eens iemand uit die Tienen niet kent, wandel samen doorheen onze stad en luister naar wat zij zien. Wees niet verbaasd als je zelf hier en daar dingen voor de eerste keer ziet, of voor de eerste keer echt bekijkt. En ga dan samen ergens een lekkere kop koffie drinken, gezellig naast elkaar, samen achter één laptop, surfend naar www.tienentroef.be.

Auteur: Alain Van Den Broecke

Foto’s: Michiel Crijns