Houd het hoofd koel en het hart warm.

2020 is een vreemd jaar, dat is zeker. Eén dat de geschiedenisboeken gaat ingaan. Deze crisis heeft veel negatieve aspecten, maar desondanks ontstaan overal ter wereld hartverwarmende initiatieven om elkaar samen door deze tijden te brengen. Ook in onze suikerstad zien we veel mensen samenkomen om op een of andere manier het verschil te maken: buren die boodschappen doen voor elkaar, mensen die een beer aan het raam zetten om het voor de allerkleinsten wat draaglijker te maken, gepensioneerde dokters en verpleegsters die terug tijdelijk in dienst gaan om te helpen… De kleinste dingen kunnen het verschil maken om samen deze moeilijke tijden door te komen. Normaal trekken we elke maand op pad om een Tiense vrijwilliger in beeld te brengen, maar door de coronamaatregelen was dat wat moeilijker. Daarom deden we dit interview op een lockdown-vriendelijke manier! Deze maand spraken we met de oprichter van de Facebook-groep Verspreid Solidariteit Tienen.

 

Omwille van de lockdown waren we verplicht dit interview via Zoom af te nemen. Een interview op een digitale manier afnemen is natuurlijk onpersoonlijker dan face-to-face, maar al bij al ging het beter dan verwacht.

Verspreid Solidariteit Tienen is een groep met als doel mensen samen te brengen en te verenigen, iets wat tijdens deze crisis essentieel is. De Facebook-groep werd opgericht op 14 maart 2020. Het was Filip De Keersmaecker die op een zaterdagochtend met het idee kwam. Hij zwierde meteen wat andere Tienenaars in een Facebook-gesprek, en samen beslisten ze om Verspreid Solidariteit Tienen op te richten. Filip vertelde er meer over tijdens ons interview: ‘De groep biedt anderen de mogelijkheid om op hun eigen manier een steentje bij te dragen en elkaar door deze crisis te helpen. Wie wil helpen? Wie heeft hulp nodig? In onze groep worden verschillende dingen gedeeld: van hulpvragen – en aanbod tot tips om de quarantaine te doorstaan. Maar ook hoopgevende en ondersteunende berichten’.

Filip is 47 jaar en is de trotse papa van drie kinderen: Ko, Yun en Fynn. Daarnaast heeft hij ook twee katten rondlopen. Eén daarvan kwam zich zelfs moeien tijdens het interview. Filip is geen vreemde in Tienen: in 2009 verhuisde hij naar onze stad en sindsdien is hij enorm actief als vrijwilliger. Hij is vrijwilliger bij (bereid je voor op een lange lijst): Regionale Adviesraad voor GGZ Participatie (RAP – overHoophuis), Erm ’n Erm, OpgewekTienen (33CC & Pand10), CoderDojo en Taal in Praktijk. Daarnaast is hij lid van Kippenteam Apollo en het huurdersplatform van Cnuz. Als hij daarbuiten nog tijd heeft, doet hij aan aikido (hij beweert dat dit véél meer is dan een sport) en geniet hij van een spelletje pingpong. Met zo’n palmares zal het dan ook niet als verrassing komen dat hij met het idee kwam om deze Facebook-groep op te richten.

Op welke manier deze groep al het verschil heeft kunnen maken? ‘Mensen vinden elkaar in deze groep als ze hulp nodig hebben om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. Dat is mooi om te zien. Gelukkig kunnen veel mensen rekenen op de hulp van familie of vrienden en iedereen kan altijd terecht bij de hulplijn van de stad. Onze groep heeft dus eerder een back-up-functie. We proberen ook externe initiatieven te ondersteunen zoals bijvoorbeeld de berenjacht en de paaseierenzoektocht’, aldus Filip. ‘TienenSolidair is een burgerinitiatief dat aanzet tot het verbinden en ondersteunen van mensen. Na Verspreid Solidariteit Tienen is er ondertussen ook een tweede groep ontstaan: een mondmaskervraag- en aanbodforum (op Facebook) voor zelfgemaakte mondmaskers. Maar we zijn nog maar net begonnen: er is nog veel werk aan de winkel en we zien wel waar we uitkomen’.

Wil je zelf iets organiseren? ‘Vooral doen!’, zegt Filip. ‘Als jullie ideeën hebben of hulp willen mogen jullie dat altijd laten weten in onze groep. Het kan ook interessant zijn om je bij een bredere groep aan te sluiten, zoals je straat of wijk, om zo samen een actie op te zetten’.

Wat voor tips heeft Filip om deze tijden door te komen? ‘Houd het hoofd koel en het hart warm. Geniet van je extra tijd als je die hebt, maar check ook eens bij je buren, vrienden en familie. Hoe gaat het met hen? Als je je eenzaam voelt, zoek dan verbinding! Bel iemand, laat het weten aan je buur of een vriend. Lukt dat niet? Zoek dan hulp via de hulplijn van de stad, de Hooplijn, via Facebook, of post het in onze groep. Beter virtuele verbinding dan geen verbinding! Daarnaast kan je ook online tips zoeken over hoe je deze periode doorkomt. Als laatste tip wil ik nog meegeven: blijf in uw kot en ga vooral naar buiten! Zonlicht, beweging en frisse lucht zijn zeer belangrijk. Houd wel altijd voldoende afstand. Samen komen we deze tijden door’.

 

Auteur: Helena Kinnaert

Foto: Helena Kinnaert