I would walk 500 miles

Het zal niemand verbazen, maar we hebben nog nooit zoveel gewandeld in eigen streek als de afgelopen maand. Met twee kleine kinderen en twee werkende ouders zijn die wandelingen ook wel een redding geweest, moet ik eerlijk toegeven. De energie die de kleine koters kwijt kunnen tijdens zo een wandeling is goud waard. Net zoals de rust die enkel verse buitenlucht en mooie natuur kan brengen. En wat een natuur hebben we hier om en rond Tienen! Dankzij o.m. Natuurpunt hebben we prachtige plekjes en fijne tochtjes ontdekt. Ik wist niet dat ik in zo een mooie streek woon. 

Bij deze geef ik jullie dan ook graag een kort overzicht van de wandelingen die we in onze benen hebben. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat we hiervoor wel eens de grenzen van Tienen verlaten hebben, dus je zal hier ook wat Troeven van de buurgemeenten ontdekken ;). Meestal reden we met de fiets tot aan het startpunt van de wandeling. Maar nu mag je ook op stap met de auto als je kindjes jonger dan 5 jaar zijn. Dat maakt het toch weer iets makkelijker. Voor de correcte plaatsen en bewegwijzering verwijs ik je door naar de website van natuurpunt of de website met de wandelknooppunten.

Heibos – 4km – rode wandeling

Een bos, waarvan we het bestaan niet wisten. Een fijne wandeling met bospaadjes, een open veld, een paadje tussen de velden. Eigenlijk alles wat je nodig hebt. Bij regenweer – in het begin van de lockdown was het nog nat en koud – ook grote plassen. Heel fijn om in te springen. Minder fijn om met je loopfiets in te duiken. De slikkerige, slijkerige modder was perfect voor een berenjacht in real life. “We kunnen er niet over, we kunnen er niet onder, we moeten er door!” En nadien recht naar het wasmachien en het bad.
De rode bewegwijzering met pijltjes is eveneens een pluspunt voor de kinderen, die graag hun eigen weg zoeken.

Meldertbos – 2 km – rode wandeling

Deze wandeling zal menige Tienenaar wel bekend zijn. Voor ons was het een openbaring. Prachtige vijver, een schoon kasteel. De prinsen- en prinsessendromen van de dochter kregen een levensechte revival. Het bos stond vol met mooie bloemetjes, de kleurrijke sportvliegtuigjes zoemden in de lucht. Een eenzame specht tokte zijn weg in een boom terwijl andere vogels er vrolijk op los kwetterden. Afstand houden van de medewandelaar is hier wel een puntje, want er zijn veel mensen die een warm hart krijgen van dit bosje.

Spoorwegzate Tienen-Hoegaarden – 3 km – wandeling op kaartje Natuurpunt

Je vertrekt vanuit het pittoreske Rommersom. Weinig gehuchtjes met zoveel charme dan dit! De spoorwegzate is voor onze kleine treinenfan een hit. Eens van de spoorwegzate af, waren de paden hier en daar onder water gelopen. Ook dat werd een heel avontuur, want we moesten klimmen en klouteren om onze voeten droog te houden!  Onderweg passeer je nog een echte houten watermolen, waar de kinderen uren naar kunnen blijven kijken. Meer was er niet nodig. Van deze wandeling is er ook een langere versie. 

Grote Getevallei – gemiddeld 3km – knooppunten ter plaatse

In Drieslinter vind je het natuurdomein van de Grote Gete. Hier zijn we ondertussen al drie keren gaan wandelen, telkens andere lussen. Aan het Stationsplein vind je een bord met daarop de nummers van de knooppunten. Zo hebben we elke keer een andere combinatie gedaan. Je hebt er het Eikelmuispad voor de allerkleinsten, het Kamsalamanderpad en het Avonturenpad. Langs de weg staan er gedichtjes en uitleg over de diertjes in dit mooie natuurdomein. In andere tijden kunnen de kleintjes genieten van leuke houten speelconstructies. Deze liepen we nu met pijn in het hart voorbij. De hoeveelheid bruggetjes (zelfs een echte wiebelende hangbrug), de mooie gedichtjes, de koeien die staan te loeien, de muizenholletjes, de kronkelende Gete, de poortjes en het prachtige landschap maakten dit gemis aan speeltuigen goed. Enige minpunt is het stuk wandelroute op de Ijzerenweg. Onze jongste kan moeilijk aan de zijkant van de weg blijven, waardoor mama af en toe de schrik van haar leven kreeg door de voorbij zoevende fietsers. Eens je dit stuk weg achter de rug hebt, is de rust van de natuur een zaligheid. 

Paddepoelwandeling – 3,2 km – groene wandeling

Deze wandeling vertrekt aan de parking naast de kerk in Bunsbeek. Ook deze wandeling is één van de favorieten van onze kinderen. De uitkijktoren over de Paddepoel geeft een mooi uitzicht. Maar de pony die daar in de wei staat vinden ze het einde. Deze pony is een enthousiaste mensenliefhebber en wandelt met plezier een stukje met jou mee. Eerst tot groot plezier van de kinderen, nadien groot verdriet bij het afscheid. Verder spot je tijdens deze wandeling vele andere paarden en hier en daar een kikkertje. Je wandelt door Bunsbeek, de velden en door een knus bosje. De educatieve borden onderweg geven wat uitleg bij de diertjes die hier leven. Er is ook een langere route beschikbaar.

Rozendaalbeekvallei – 4 km – rode wandeling

Natuurhuis de Gors in Vissenaken is het vertrekpunt van deze wandeling. Je ontdekt een verlaten poeltje, knusse paden door de velden, vele vogels en fruitbomen die nu in volle bloei staan. Deze tocht is iets meer verstedelijkt dan de anderen, maar de mooie stukjes natuur daartussen maakten het toch ook weer de moeite waard. Op een bepaald moment passeer je een bosje met de expliciete boodschap om daar geen boodschap achter te laten. Dat is ook eens iets anders om te zien :). Ook hier is er een langere route beschikbaar. 

Tienen – Sint-Margriete- Houtem – 5,2km – knooppunten

Knooppunt 20, het startpunt, bevindt zich op de kruising van de Anemonenlaan met het Brunenshof. Deze wandeling leidt je door de velden van Tienen, langs een boerderij, tussen de boomgaarden in bloei, langs het mooie Sint-Margriete-Houtem en de Battlefield. Deze wandeling is fijn als je graag dichtbij Tienen wil wandelen. Ze is omwille van haar nabijheid net iets drukker, dus afstand houden is ook hier belangrijk. 

De volledige knooppuntenroute: 20 – 21 – 22 – 24 –  25 –  26 –  27 –  20.

Berenjacht – altijd en overal 

Naast al deze prachtige wandelingen hebben we eveneens ontelbare berenjachten in onze benen. Het blijft een succes, zeker als er ineens een ‘Willie De Pooh’ achter het raam zit. Route kan je helemaal zelf bepalen, zolang er maar huizen staan. De berenjacht stimuleert de creativiteit van onze kinderen. Want zo zijn we ondertussen ook al gaan jagen op treinen, op paashazen en op vuurwantsen (de nieuwe lievelingsinsecten van onze kleinste). 

Treinenspotten te Bost – 2km

Voor treinliefhebbers: in de velden tussen Bost en Wulmersum kan je een rondje wandelen langs de spoorweg. Op een uur tijd, rijden er gemiddeld zeven treinen voorbij. Met een beetje geluk toet er wel eens een trein terug als beloning voor enthousiast gezwaai. De twee spoorwegovergangen maken deze route helemaal af. 

Ik wens jullie alvast veel wandelplezier. Hopelijk zijn jullie even enthousiast als wij, en kunnen deze wandelingen het gevoel van vrijheid tegemoet komen 😉 

Bronnen (die nog meer pareltjes bevatten dan deze die ik hierboven beschreef). 

https://www.natuurpunt.be/wandelen

Tijdens de lockdown zijn de wandelingen van Natuurpunt gratis te verkrijgen via hun website

https://www.wandelknooppunt.be/wandelroutes-provincie/vlaams-brabant/tienen

 

Auteur: Lisa Debroyer

Foto’s: Lisa Debroyer