Iedereen Suikerrockt dankzij De Genereuzen

Het is een frisse zomerochtend in juli, heel anders dan de hitte en plotse regen van de afgelopen dagen, wanneer ik Luc Perdieus ontmoet op het terras van brasserie Het Stadspark. Luc is algemeen directeur bij Hart voor Handicap, de koepelorganisatie waar De Genereuzen deel van uitmaakt. De Genereuzen zeg je? Wat mogen dat wel zijn? De Genereuzen zijn vrijwilligers die ervoor zorgen dat onder andere festivals inclusief zijn voor iedereen. Zo ook ons eigenste stadsfestival Suikerrock.

‘Wij zijn een vzw die al heel lang bestaat. We bestaan vanaf 1977, maar zijn eigenlijk al actief sinds de jaren vijftig. Toen droegen we de naam ‘Het Sinterklaasfonds’. Het doel vandaag de dag is nog steeds hetzelfde als toen: voor een inclusieve samenleving zorgen voor mensen met een beperking, ervoor zorgen dat ze zich thuis voelen in onze maatschappij.’

Met haar werking wil de vzw mensen met een beperking helpen om ervaringen op te doen. Samen met genereuze vrijwilligers kunnen ze nieuwe dingen ontdekken en nieuwe vriendschappen sluiten. Niet op één, maar op vier verschillende manieren willen ze deze kans bieden. Of je nu een nieuwe vriend voor de zomer wil maken of een sportieve buddy zoekt om samen een van vele sportactiviteiten bij te wonen, het kan. Heb je een beperking en wil je zelf een activiteit aanbrengen, dan voeg je die ook gewoon toe aan de site. Grote muziekliefhebbers kiezen best voor de vierde optie: een festivalmaatje zoeken. En laat dat nu net zijn waar ons Tiense stadsfestival in het plaatje past.

Vorig jaar bezochten al enkele Genereuze maatjes het festival dankzij tickets die de organisatie van de krant Het Nieuwsblad hadden verkregen. Dit jaar werkt het festival zelf met de vzw samen om nog meer mensen een fijn festival te kunnen bezorgen. Natuurlijk vinden we dit bij TienenTroef een super initiatief en spraken we tijdens het festival af met een duo dat samen naar de familiedag op zondag kwam: Tine en Elise.

Tine zit in een rolstoel en leerde de Genereuzen kennen toen ze vorig jaar mee op stap ging naar Nostalgie Beach. Een vriendin had haar over de organisatie verteld en haar eerste ervaring was meteen een schot in de roos. Toen ze een tijd geleden de affiche van Suikerrock zag voorbijkomen en las dat Niels Destadsbader kwam optreden, ging ze op zoek naar een maatje. Al snel bood Elise zich aan en spraken ze af om samen naar het festival te gaan.

‘Enkele dagen geleden hebben we elkaar al even ontmoet om te kijken hoe we onszelf en Tine haar rolstoel naar Tienen zouden vervoeren. We konden meteen elkaar ook al wat leren kennen’, vertelt Elise enthousiast. Het is voor beide dames de eerste keer op Suikerrock, maar voor sfeer en gezelligheid krijgt onze stad al meteen een voldoende. De muziek, het lekkere eten en de nieuwe vriendschap maken de dag vanaf het eerste moment al een succes.

Het grote moment voor het duo is wel het optreden van Niels, beiden zijn ze grote fan en Tine glundert als ze nog maar over haar idool vertelt. Andere optredens zoals dat van Slongs willen ze ook wel graag meepikken. Waar ze wel spijt van hebben is dat ze van ver komen en dus nog een lange rit terug voor de boeg hebben, waardoor ze Marco Borsato zullen missen.  Maar om zichzelf voor dit gemis te troosten zijn ze alvast Frozen Yoghurt gaan eten aan de Foodtruck Corner.

Wil je net als Elise iemands Genereuze maatje worden? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van de organisatie. 

Auteur: Yana Vandeborne

Foto’s: Annemie Verboomen & Yana Vandeborne