Interview met Bliss Yoga docente Sangeeta Kaur.

Een paar weken geleden volgde ik een les Kundalini bij Bliss Yoga. Na afloop sprak ik met lesgeefster Sangeeta – Sigrid – Kaur. Wekelijks geeft ze op woensdagavond en zaterdagochtend Kundalini yogalessen in de Begijnhoeve van Oorbeek.

Hoe ben je gestart met yoga?

Ongeveer 7 jaar geleden, na een zwaar ongeval waarbij ik mijn nek brak, zocht ik manieren om de pijn te verlichten en wat gebeurd was te kunnen verwerken. Zo kwam ik bij Kundalini Yoga terecht. Hoewel ik er wat kritisch tegenover stond, ging ik met een open geest naar de les. Ik voelde het effect van de oefeningen meteen. Eindelijk kon ik mijn gedachten eventjes lossen. Ik vond mentale en fysieke rust.

Thuis na mijn eerste les merkte mijn man op dat mijn ogen glinsterden. Ik ging steeds vaker naar de les en deed ook thuis oefeningen. Kundalini heeft mijn leven voorgoed veranderd, in positieve zin.

Iets dat zó goed is voor mijn lijf en geest, daarin wou ik me helemaal verdiepen. En als je iets ten gronde wil kennen, word je toch gewoon zelf leraar?

Dan ben je zelf lesgeefster geworden?

Iets dat zó goed voor mijn lijf en geest is, daarin wou ik me helemaal verdiepen. En als je iets ten gronde wil kennen, word je toch gewoon zelf leraar? Dus volgde ik een Certified Teacher opleiding tot docente Kundalini Yoga. En ook nu volg ik nog continue bijscholing. Ik startte met businessyoga bij verschillende bedrijven, waaronder Microsoft en Sony, en kreeg goesting om mijn eigen praktijk te beginnen.

smartphone foto van Sangeeta (interview bliss)

Waarom Kundalini?

Kundalini is een actieve vorm van yoga waarbij je direct effect ervaart van wat je doet. In Kundalini Yoga komen we dichter bij onze ‘sat naam’, onze ware identiteit, onze hogere Zelf. Door de combinatie van dynamische bewegingen, ademhalingsoefeningen, mantra’s en meditaties verhogen we ons bewustzijn en verkleinen we het ego, terwijl we de verbinding met onszelf en onze omgeving versterken. Dat heeft alleen maar voordelen: je kunt dieper ontspannen, hebt minder stress en zit beter in je vel.

Voor mij is Kundalini een levensstijl. Je leert jezelf aanvaarden en op je eigen intuïtie te vertrouwen. Je wordt je bewuster van je acties en stimuleert je eigen creativiteit. Dat brengt rust en vrijheid, want je wordt minder afhankelijk.

Waarom heb je Tienen gekozen voor je yogalessen?

Ik ben hier geboren en getogen. Mijn yogareis begon in Tienen toen mijn leraar Japjeet hier les gaf. Daarom wil ik de inwoners van deze stad het geschenk van Kundalini Yoga geven. De zoektocht naar een geschikte zaal om de lessen te laten doorgaan heeft effe geduurd. Aanbevelingen zoals ‘het zaaltje achter het café hier’ en ‘de parochiezaal daar’ waren ongetwijfeld goedbedoeld, maar niet altijd geschikt (lacht). Toch had ik er vertrouwen in en was ik ervan overtuigd dat de juiste zaal wel tot mij zou komen.

In de zomer van 2015 reed ik voorbij de Begijnhoeve, waar de huidige uitbaters buiten aan het werken waren. Ik stopte om te vragen of ze een zaaltje verhuurden en ze toonden me de ruimte boven het horecagedeelte. Ik was verkocht.

Anderhalf jaar geleden ben ik gestart met de lessen op woensdag en zaterdag en beiden zitten zo goed als vol. Dus denk ik eraan mijn lessen zo snel mogelijk uit te breiden naar andere dagen.

Sommige mensen denken dat ze niet lenig genoeg zijn voor kundalini, terwijl het niet gaat om ‘hoe goed je de oefeningen kan uitvoeren’. Het draait om wat je ervaart. Dat je er flexibeler, sterker en rustiger van wordt, zijn natuurlijk mooie extra’s.

Is Kundalini Yoga toegankelijk voor iedereen?

Sommige mensen denken dat ze niet lenig genoeg zijn voor Kundalini, terwijl het niet gaat om ‘hoe goed je de oefeningen kunt uitvoeren’. Het draait om wat je ervaart. Dat je er flexibeler, sterker en rustiger van wordt, zijn natuurlijk mooie extra’s.

Doordat je onmiddellijk de positieve kanten ervan merkt, is deze vorm van yoga ideaal voor mensen met een drukke levensstijl. De ‘kriya’ (dynamische oefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken) is rustgevend en geeft tegelijkertijd energie. Kundalini is dus geschikt voor zij die alledaagse stress willen compenseren, gezond willen leven en tot inzichten willen komen, om emotionele en fysieke blokkades op te lossen.

Interview_BlissYoga_LOHXphotography (3 van 4)

Wat is het verhaal achter je opvallende huisstijl, naam en slogan?

Tijdens een zeer lange meditatie zag ik de hele tijd een roze bol in mijn derde oog. Dus toen ik een kleur voor mijn logo moest kiezen, was de keuze snel gemaakt. Een beetje ongewoon voor een yogaschool, want de meesten houden het bij zeer zachte tinten. Ik hou van de kleur roze and I’m not afraid to use it ☺.

‘Bliss’ is een staat van onaantastbare vrede, liefde en geluk. Real peace is always unshakeable betekent dat je zodanig in balans bent, connectie hebt met je ziel dat je moeilijk uit je lood te slaan bent. Door zowel slechte als goede gebeurtenissen. Zelfs wanneer bij wijze van spreken je partner je verlaat of wanneer je de Lotto wint, blijft die innerlijke vrede. Kundalini leert je naar je hart te luisteren, en meer blissful te leven. Dat voel je in heel je ‘zijn’ en de mensen rondom je plukken er ook de vruchten van.

Auteur: Britt Sterckx

Foto’s: Lotte Hendrickx en Britt Sterckx