Jeugdband Oplinter op Heldenland

Even voorstellen, Jeugdband Oplinter (JBO) is een jeugdharmonie uit Oplinter. Met haar jeugdige muzikanten maakt zij muziek voor iedereen met een hart voor muziek. Naast wekelijks samen musiceren zijn er ook nog diverse activiteiten en vooral het hoogtepunt van het jaar, het muziekkamp.  

Ons muziekkamp begin augustus was net achter de rug: acht dagen vol repetities, sport & spel, en met verrassend veel muzikale hoogtepunten. Veel tijd om uit te rusten kregen we niet, want de week nadien zouden we als vereniging de bar uitbaten in Heldenland. Jeugdband Oplinter was niet helemaal uitgeslapen, maar had er ongelofelijk veel zin in. 

Jeugdband Oplinter

Onze eerste volwaardige shift op dinsdag verliep vrij rustig. In het begin probeerden we het bier zelf uit te schenken, maar tot onze grote frustratie lukte dat niet zo goed. Ken jezelf. Zelfs het glas schuin houden terwijl we het bier uit het flesje goten, hielp ons niet. Als in: meer schuim dan bier eigenlijk. Na deze fiasco’s lieten we de klanten het zelf inschenken. Met een glimlach erbij en steevast dezelfde opmerking: “Als ik het zou moeten doen, zou het veel slechter zijn.” Niet eens gelogen.

Van rust was er woensdag geen sprake. Een aangename temperatuur én bovendien een verlofdag. Meer was er niet nodig om massaal naar Tienen af te zakken. “Maar mama, dat is die speeltuin van Ketnet!”

De dag ervoor was er voldoende tijd geweest om gezellig bij te praten en af en toe klanten te bedienen. Die woensdag vloog de drank erdoor en hadden we amper tijd om adem te halen. Van een gezellige drukte was geen sprake, het was werken geblazen! ’s Avonds ploften we uitgeput, maar tevreden in de zetel. Het was een productieve dag geweest!

Het plan was om vrijdagavond met de jeugdharmonie een open repetitie te houden in Heldenland. Helaas dachten de weervoorspellingen daar anders over. Het grootste deel van onze Jeugdband bevond zich hierdoor in Oplinter, terwijl enkele sympathisanten de bar in Tienen uitbaatten. Vrijdagavond is steevast onze repetitieavond.

Jeugdband Oplinter

Zaterdag ontdekten we bij toeval hoe we onze eigen muziek konden aansluiten. Blijkbaar is technologie toch niet altijd even logisch voor ons. De achtergrondmuziek droeg mee aan een ontspannen sfeer op de werkvloer!

Zondag was de laatste dag van onze week op Heldenland. We sloten af met een gratis openluchtconcert. Het was stralend weer. Ideaal als afsluiter! Het concert begon om 15u en eindigde om 16u. We speelden er alle muzikale stukken die we op kamp hadden ingeoefend. Dat ging van “vrolijke vrienden” naar “Ik hou van u” en van “Amy Winehouse” naar “David Guetta”. Alles kon. Er bleef veel volk staan en we hielden er mooie foto’s aan over.

Het hoogtepunt was echter toen de kleinzoon van onze dirigent tijdens “Instant Concert” naar mijn buurvrouw toeliep en begon te dansen op de klanken van haar klarinet. Nooit zag ik een peuter zo enthousiast. Misschien beoefent hij later de klarinet? Al leek hij op kamp eerder betoverd door een dwarsfluit.

Tot slot werden we tijdens het opruimen aangesproken door twee vrouwen die verontwaardigd waren over het vroege einde van ons optreden. “Is het nu al gedaan?” vroeg de ene vrouw. We knikten. “Dan hebben jullie toch niet lang gespeeld.” zei de andere vrouw. “Nochtans hebben we een heel uur gespeeld. Het begon om 15u,” zei één van onze muzikanten. De twee vrouwen keken ons bedenkelijk aan. “Nou, we hoorden jullie spelen en we dachten te komen luisteren. Maar blijkbaar is het al gedaan.” We knikten en haalde onze schouders op. “Volgende keer beter” zei ik.  Onze lippen deden pijn van het spelen en we snakten naar een drankje. Dat hadden we wel verdiend. Het was een goed optreden geweest.. De afgelopen week was voorbij gevlogen. Zeker voor herhaling vatbaar.

Heb je na het lezen van dit verslag zelf zin gekregen om te komen meespelen? Jeugdband Oplinter repeteert elke vrijdagavond. Alle kinderen en jongeren die samen muziek willen spelen, zijn welkom. Daarnaast voorzien we ook gratis initiatielessen instrument. Voor de allerjongsten is er de boomclub. Ook volwassenen zijn welkom in de “grote” harmonie. Meer info via info@khsgo.be of via 0473/ 30 31 52.