Jong talent: debuut Tiense band Viral Crush

Talent uit eigen stad dat zijn eigen frisse toets aan Tienen geeft, dat is Viral Crush. De band die alle Tiense muziekharten in no time zal veroveren. December is dan ook een speciale maand met hun eerste single Where Do We Go en bijhorende video die uitkomen. Ze zijn klaar om de wereld te veroveren en volledig viral te gaan.

Toeval bestaat niet. Of toch wel? Op een Jam Night van JH ‘t Paenhuys ontmoeten enkele jonge muzikale talenten elkaar. Een dag later houden ze hun eerste repetitie. Negen maanden later brengen Sarah Verdeyen (vocals), Gilles Markvoort (lead guitar), Jorgen Marcelis (rhythm guitar), Ben Cyran (drums) en Bjorn Engels (bass) of kortweg Viral Crush hun eerste single (of baby ☺) uit.

Viral Crush, een unieke naam voor een unieke groep. Er gingen heel wat namen heen en weer, maar geen enkele was perfect, tot de vriend van Sarah met de naam Viral Crush kwam. Deze was bij de zoektocht naar een naam al eens de revue gepasseerd maar was niet meteen blijven hangen, het is ook wel een naam die je een aantal keer moet horen. Toch stonden ze er nu allemaal meteen achter.

Vele stijlen maken uniek

Net als hun naam is ook hun stijl heel eigen en uniek. Zo omschrijven ze hem op hun website als “blues rock with a metal twist”, maar dat wil zeker niet zeggen dat ze zich puur aan deze stijl willen binden. Hun eerste single Where Do We Go sluit inderdaad het dichtst aan bij metal omwille van de ruige gitaarmuziek, maar de tweede single Keep On Walking is meer blues rock. Bovendien worden ze door verschillende stijlen beïnvloed en willen ze zich daarom zeker niet binden aan één bepaalde stijl. Ook al zijn alle songs zo anders, ze passen toch goed samen.

Ze worden door verschillende stijlen beïnvloed en willen ze zich daarom zeker niet binden aan één bepaalde stijl.

En die invloeden komen letterlijk vanuit een heleboel verschillende hoeken, want alle leden hebben wel een eigen favoriete muziekstijl waaruit ze inspiratie halen. Waar Sarah opkijkt naar zangeres Janis Joplin en vooral houdt van muziek uit de jaren ’60 en ’70, laat drummer Ben zich inspireren door elektronische muziek en zijn favoriete drummer Luke Holland. Gitarist Jorgen en bassist Bjorn zoeken liefst hun inspiratie binnen het metal genre, respectievelijk binnen het subgenre glam rock en uit de stijlen vroege metal, rock en funk. Terwijl gitarist Gilles dan weer heel wat inspiratie haalt uit de snelle gitaarrifs uit de muziek van de jaren ’80 en ’90.

De puzzelstukjes vallen in elkaar

Nu hun debuutsingle Where Do We Go uit is, krijgt alles eindelijk vorm, na een maandenlang proces van werken aan de song en veranderingen maken om het steeds beter te maken. Where Do We Go is zoals eerder vermeld een ruiger nummer, maar laat je daardoor zeker niet afschrikken want de volgende song is meteen heel anders. Ze willen en kunnen niet in een hokje geplaatst worden met de combinatie aan stijlen die ze brengen.

Net nu komt de muziekvideo voor Where Do We Go uit en die is zoals ze zelf zeggen meer dan een gewone muziekvideo waarbij de band in een garage hun song staat te spelen. Dat zal wel voorkomen in de video, maar er komt veel meer bij kijken. Er zit echt een verhaal in dat Ruben Goffin van Frame op een artistieke manier aan het publiek overbrengt. Zo staat hij er om bekend om te shockeren met zijn video’s en als deel van zijn stijl zal dit ook in de muziekvideo terug te vinden zijn.

Tot slot is deze video opgenomen in en rondom Tienen. Alle leden van Viral Crush zijn dan ook van Tienen en omstreken dus het was voor hen logisch om de video op te nemen op de plekken waar ze zelf vaak komen. Bovendien is Tienen op cultureel vlak zeer sterk bezig met de vele initiatieven, dus zo is er nog een mooie link tussen Tienen en hun muziek.

Je kan Viral Crush terugvinden op viralcrush.be maar ook op Facebook en Instagram waar ze regelmatig hun fans op de hoogte houden. Check zeker ook even hun profiel op SoundCloud of Spotify en bekijk hun allereerste muziekvideo op YouTube.

Auteur: Yana Vandeborne

Foto’s: Lotte Hendrickx