Natuurpunt Tienen knutselt nestkastjes en insectenhotels in Pand10

“Een droom laat je hart iets wensen, als je heel diep slaapt…”, zingt Assepoester.
‘Biepbiepbiepbiepbiep’, is het irritante geluid van mijn wekker op een zaterdagochtend.

Voor één keer sta ik niet op met een ochtendhumeur, want om 14u ga ik mijn langverwachte vogelnestkastje maken. Ik woon al enkele jaren tussen de velden en we krijgen hier geregeld vogeltjes op bezoek. Af en toe leg ik wat broodkruimeltjes en zelfs speciaal vogelvoeder in ons krakkemikkige voederhuisje dat door de felle wind al een paar keer als een kaartenhuisje tegen de grond is gegaan. De hoogste tijd dus om wat nieuws te voorzien, maar ik zag het niet zitten om dat gewoon kant-en-klaar in de winkel te kopen.

Ik las op Facebook – de nieuwste Uit in Vlaanderen kalender als je het mij vraagt – dat er op zaterdag 17 februari 2018 in Pand 10 een workshop georganiseerd werd om vogelnestkastjes en een insectenhotel te bouwen. Niet rekening houdende met het feit dat dit wel eens een kinderactiviteit kon zijn, heb ik mijn broer en schoonzus meegenomen naar Pand 10 en zo geschiedde dat we tussen (groot)ouders en hun kinderen een tafeltje en materiaal bemachtigden om aan de slag te gaan. Wees gerust, we hebben er geen kindjes voor aan de kant geduwd.

O, zing, zing nachtegaal
Zing, zing nachtegaal
Zing mijn lieve nachtegaal

Nachtegalengezang is het klopperdeklop lawaai evenwel niet. Wat een herrie! Ik neurie toch lustig dit deuntje verder omdat het me een happy feeling geeft.

Een les natuurwetenschappen

De mensen van Natuurpunt Tienen geven ons een leuke uitleg over hoe insecten hun hotelletje gebruiken. Gaasvliegen gebruiken het insectenhotel gedurende het gehele jaar als veilig onderkomen. Lieveheersbeestjes verblijven vooral ’s nachts en in de winter in het insectenhotel. Metselbijen broeden of overwinteren in de rieten buisjes. Andere solitaire bijen gebruiken de grote en kleine boorgaten als een broedplaats, maar ook om te overwinteren. In je tuin leven ze van de nectar en het stuifmeel en zijn een belangrijke schakel bij de bestuiving van sierplanten en voedingsgewassen. De insecten leggen hun eieren in de gaten en vervolgens sluiten ze de gaten met een mengsel van leem en secreet. In de lente van het volgende jaar komen de larven uit en breken de weg vrij naar buiten, een nieuw leven en weer nieuwe bloemen en planten voor jou.

Knutselen maar!

Mijn schoonzus waagt zich aan constructie met 4 houten plankjes, een houten achterwand en maakt haar vingers vuil met de leem om de bamboebuisjes en houten pijpjes met boorgaten vast te maken. Maar ik ben hier voor ‘mijn’ vogeltjes: het roodborstje, de mus, het koolmeesje, het vinkje. Ik wil hen een veilige, warme broedplaats bezorgen in mijn tuin. Zo zus, zo broer, want ook hij waagt zich daaraan. 5 plankjes, nageltjes, vijsjes, een boormachine en een hamer. Daarmee moeten we tot een vogelhuisje komen.

Ik start vol goede moed met het kloppen op de eerste nagel en kom al zeer snel tot de constatatie dat ik dringend krachttraining moet gaan doen. Klopklopklop – gelukkig al niet op mijn vingers – en na 5 minuten heb ik eindelijk een plankje aan een ander plankje met één nagel vastgemaakt. Nog 11 nagels te gaan… Wat een work-out voor mijn armspieren, mooi meegenomen wel. Ik laat het kloppen na 5 nagels even aan mijn broer over – waarvoor heb je die anders mee?! – terwijl een man van Natuurpunt me nog wat uitleg geeft.

Wie zijn ze en wat drijft hen?

Natuurpunt Velpe-Mene is een vrijwilligersorganisatie die 300 hectare natuurgebied beheert en de natuurbeleving centraal stelt. Met een kernafdeling in Tienen bewaken zij onze stukjes natuur waar wij gaan wandelen en/of fietsen en organiseren zij het ganse jaar leuke activiteiten, zoals geleide wandelingen, excursies, cursussen (Insecten, natuurfotografie,…) Voor € 27 lidgeld, geef je niet alleen een ruggesteuntje aan de werking van Natuurpunt Velpe-Mene, maar ontvang je naast het ledenblad, ook vier keer per jaar het natuurmagazine. Daarnaast kan je gratis deelnemen aan de geleide wandelingen en ontvang je 10% ledenkorting op de boeken en verrekijkers in de Natuurpunt winkel.
Zo is er op 31 maart 2018 een Vollemaanwandeling in Vissenaken en op 15 april 2018 is er een ontbijtwandeling in Glabbeek gepland waar jaarlijks 300 enthousiastelingen hun buikje rond eten na een wandeling van 5 km. (alle informatie over de activiteiten vind je hier: http://www.velpe-mene.be/tienen/kalendertienen.htm)

Eindspurt naar de finish

We kloppen weer rustig verder en het huisje krijgt vorm. Nog wat schroefjes om het voorste paneeltje te doen kantelen om het huisje na iedere broedperiode weer schoon te maken voor een volgend stelletje tortelduif – euh – vogeltjes. Het dak erop en nog de handige Harry onder de vrijwilligers uitplukken voor de laatste versteviging en klaar is mijn vogelnestkastje.
Zo fier als een gieter verlaat ik Pand 10 met mijn (gratis!) zelfgemaakte vogelhuisje. Sommige (groot)ouders bekijken me wat vreemd. Ik hang mijn prachtige creatie meteen in de tuin. Nu vol ongeduld, als een kat achter het raam, wachten op de eerste vogeltjes.

Wil jij ook een vogelnestkastje maken? Ontdek alle instructies: https://www.natuurpunt.be/pagina/nestkastje-voor-tuinvogels

 

Auteur: Evy Ceusters
Foto’s: Evy Ceusters