Tienen eet plantaardig tijdens de Vegan Tapas Night!

Een kleine maand geleden opende Pand 10 opnieuw haar deuren. De voorbije weken mochten we al genieten van enkele toffe en lekkere buurtinitiatieven in het voormalige stationsbuffet, waaronder de allereerste editie van de Vegan Tapas Night. Ik had het genoegen om samen met Griet Beelen van OpgewekTienen, Jessica Duesterberg Chavez van Midnight Kitchen, Naduah van Naduah Gebak, dj Jaki Soigneur en enkele tientallen sympathieke vrijwilligers van Pand 10 en OpgewekTienen deze culinaire avond op poten te zetten.

Vegan, wasda?

Wat dat nu precies moest voorstellen, zo’n Vegan Tapas Night? Een tapasavondje, maar dan met veganistische gerechten en bijhorende dranken. Geen gewoon buffet met vlees, vis, zuivel en andere producten van dierlijke oorsprong, wél een kaart met 100% plantaardige hapjes en drankjes:

Tapas Dessert Drinks
Curry limoen nootjes
Papadums met mango chutney
Confetti koolsalade
Patatas bravas
Vegan saté
Inguday tibs
Pannenkoekjes
Zakje koekjes
XL-Cookie
Frangipane
Stuk cake
Muffin
Cashew Baileys
Mimosa
Green Planet
Animal Libre
Drunk Vegan on the Beach
Sober Vegan on the Beach

 

Voor de bereiding van de tapas haalde Jessica de mosterd bij veganistische gerechten uit verschillende landen. Zo verwende ze de smaakpapillen van de bezoekers met onder meer Oosterse, Ethiopische en Spaanse street- en fingerfood.

Cocktails werden geschonken door yours truly en voor een heerlijke afsluiter kon je aanschuiven bij de dessertenstand van Naduah, een jonge veganistische onderneemster uit Boutersem. Enfin afsluiter, ik moet toegeven, dat ik begonnen ben met haar verrukkelijke pannenkoekjes. You gotta have dessert first, toch?

Zoals gewoonlijk in Pand 10, was alles te verkrijgen aan betaalbare en toegankelijke prijzen. En met een heerlijk streepje muziek op de achtergrond, met dank aan Jaki Soigneur.

Waarom we voor een veganistische kaart kozen?

De motivatie voor een veganistisch eetpatroon verschilt van persoon tot persoon, maar feit is dat plantaardige voeding beter is voor onze medemensen en -dieren, de natuur en het milieu. En het kan gewoon ook ZO ontzettend lekker en vernieuwend zijn! Dat plantaardige voeding dé foodtrend van 2018 is, zal je niet verbazen. Volgens mij is het stiekem zelfs meer dan een trend en is veganisme here to stay.

Dat plantaardige voeding dé foodtrend van 2018 is, zal je niet verbazen. Volgens mij is het stiekem zelfs meer dan een trend en is veganisme here to stay.

Of de Tienenaren wel zo openstaan voor dat vreemde veganisme?

De mensenmassa die tot bijna op de spoorwegen stond aan te schuiven zegt van wel. Nog voor de start van de tapasavond stond er een rij vol hongerige magen ongeduldig te trappelen om te mogen proeven van Jessica’s Midnight Kitchen. Vermoedelijk zaten de geuren die uit haar potten en pannen kwamen daar voor iets tussen. ☺

Zelfs onze favoriete lokale tv-zender, ROBtv, vond het de moeite om even te passeren voor een korte reportage. Het resultaat daarvan zie je hier.

Voor herhaling vatbaar?

AB-SO-LUUT! We werden wat overrompeld door het volk, maar zijn enorm blij met opkomst én de positieve reacties die we tijdens en na de Vegan Tapas Night ontvingen. To be continued! 😉

 

Tekst: Britt Sterckx


Foto’s: Paul Van Den Eynde