O-Toki, say what?

Het eerste lokaal links op de gang in de rechtse blok van het College. Ooit een vergeeld klaslokaal, nu een frisse, ingerichte workshopruimte. Sara Truyens van O-Toki verwelkomt me meteen hartelijk met een glaasje water, chocolade en koekjes. Net alsof ze me bij haar thuis ontvangt. Laat dat nu net de sfeer zijn die Sara wil creëren in haar pop-up O-Toki. Het is een tijd van mogelijkheden. Een moment om dromen waar te maken en het lef te hebben er helemaal voor te gaan.

“Ik heb een grafische opleiding gevolgd, omdat ik het belangrijk vond om creatief bezig te kunnen zijn. Maar werken in een grafisch landschap in combinatie met een gezin is zeer moeilijk. Daarom heb ik me omgeschoold en ben ik terechtgekomen in de sociale sector, waar ik een tijdje gewerkt hebt met kinderen met het autismespectrumsyndroom (ASS). Deze twee ervaringen hebben me geleerd om het creatieve met mijn verworven sociale vaardigheden te kunnen combineren.”

Je moet in iets vertrouwen; je onderbuikgevoel, het lot, het leven, karma, wat dan ook.

Zo kom je tot je pop-up?

“Ik werkte, tussen mijn ervaring in de sociale sector en voor het idee van een pop-up, mee in de zaak van mijn man, Visual Affairs, waar ik het grafische werk en de styling deed. Ik heb hier veel geleerd op vlak van visualisatie en beeldsetting. Maar zoals Steve Jobs aanhaalt: ‘Je kunt geen punten met elkaar verbinden door vooruit te kijken, je kunt ze alleen met elkaar verbinden door achterom te kijken. Dus je zult erop moeten vertrouwen dat de punten in de toekomst wel verbonden zullen worden. Je moet in iets vertrouwen – je onderbuikgevoel, het lot, het leven, karma, wat dan ook. Deze benadering heeft me nog nooit in de steek gelaten en het heeft alle verschil in mijn leven gemaakt.

Ik ga mijn weg en ik zie wel waar we uit komen. Ik heb vertrouwen in het bewandelen van dit pad. We zijn nu aan het verbouwen in Kumtich om mijn droom daar in vervulling te laten gaan. Toen de opportuniteit zich aanbood om in het Oud College een pop-up te openen, heb ik geen seconde geaarzeld en die kans gegrepen. Het is hier een heel leuke bende. We vullen en voelen elkaar perfect aan. We zijn echt een community.”

Ik bruiste van de ideeën en wilde heel veel doen. Maar met de hulp van Stijn Wolters (loopbaanbegeleider bij  Tapio) en Marjan Pittevils (communicatiemanager bij Puuur) ben ik tot deze essentie gekomen. Zij hebben me begeleid in het vinden van mijn core business en hoe dat marketinggewijs in de markt te zetten. Het is van onschatbare waarde om omringd te zijn met zulke mensen. Zo is O-Toki ontstaan.”


O-Toki… Japanse invloed?

“Het is inderdaad Japans voor ‘tijd van mogelijkheden’. De Japanse levenswijze inspireert me wel, vooral wabi sabi (het leven in het nu door de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid) en ikigai (reden van bestaan). In Japan bestaat de mooie traditie om een bepaald handwerk van generatie op generatie door te geven. Ook bij ons krijgt men opnieuw aandacht voor handwerk en ambacht en daar ben ik dankbaar voor.”

Na de pop-up in het College komt er een vervolgverhaal in Kumtich met hetzelfde concept en met extra evenementen. De naam O-Toki is grafisch erg sterk, klinkt ook mooi en geeft qua betekenis veel mogelijkheden.”

Waarom iets maken als je het ook kunt kopen?

“Omdat je dan net iets anders dan anderen hebt. Het proces van het bedenken, op zoek gaan naar hoe ik het moet uitvoeren, de nervositeit of het ook effectief gaat lukken om het in elkaar te steken met de middelen die ik heb en dan het uiteindelijke resultaat bewonderen door er foto’s van te nemen. Dat ben ik. En dat fantastische gevoel wil ik graag traditiegetrouw doorgeven.”

Ik wil een heel gezellig gevoel creëren, een tweede thuis, waar je je heel welkom voelt. Waar je naar buiten gaat en achteraf denkt: ‘Ik heb een fijne tijd gehad én iets leuk gemaakt.’

Ik heb de workshops zo bedacht dat je op twee manieren kunt deelnemen. Enerzijds voor de mensen die niet zo creatief zijn, maar wel met iets unieks en moois naar huis willen gaan. Anderzijds bied ik voor de creatieveling een ruimte aan om zijn of haar eigen ding te doen met het idee dat ik aanbied. Zo kan iedereen bij O-Toki terecht.”  

Ik wil een heel gezellig gevoel creëren, een tweede thuis waar je je welkom voelt. Waar je naar buiten gaat en achteraf denkt: ‘Ik heb een fijne tijd gehad én iets leuk gemaakt.’

De eerste workshops staan gepland: een broche voor moederdag, een spiegel met hout, smartphonefotografie. Dat laatste is heel wat anders?

“Mensen spreken me aan over mijn Instagramfoto’s en vragen vaak hoe ik die maak. Ik wil graag mijn kennis en inspiratie delen. Ik beweer absoluut geen kenner te zijn op technisch vlak, maar ik kan wel handige tips en tricks meegeven voor styling, apps, filters, achtergrond, kleuraccenten, framing enzovoort.

Het workshopconcept zal nog groeien. Ik vind het een boeiend leerproces om te zien waar de Tienenaars in geïnteresseerd zijn. Ik ben op de hoogte van de laatste DIY en decotrends, die ik graag in een workshop stop, maar ik geef er wel graag mijn eigen twist aan. Ik sta dus zeker open voor suggesties.

Naast de vaste workshops op donderdag waarvoor je je kan inschrijven via Facebook (https://www.facebook.com/otokiworkshops en UiTinVlaanderen), biedt O-Toki ook workshops-in-a-box aan. Hierbij heb je de keuze uit drie boxen die je op een uurtje tijd kan maken.

Ik wil een nuttige invulling van springuren aanbieden. Je kan dan samen met een vriend(in) gezellig iets komen drinken en een workshop-in-a-box doen.”

Mijn eigen dochters houden van workshops, dus ik organiseer telkens wat leuks bij hun verjaardag. Ook dat concept heb ik uitgewerkt in niet alleen verjaardagsfeestjes, maar ook vrijgezellenworkshops, teambuilding… In de mate van het mogelijke op maat gemaakt met een hapje en een drankje. Iedereen samen aan één grote tafel om elkaar te helpen, een babbeltje te doen en plezier te maken.”

Welke workshops mogen we nog verwachten?

“O-Toki opent op 15 april en zit hier in het College sowieso tot eind september, met mogelijk een verlenging tot eind december. Het is een fijne manier om de Tienenaars kennis te laten maken met mijn concept en ze hopelijk volgend jaar te kunnen meenemen naar Kumtich. De volgende workshops staan klaar: kussens bedrukken, haiku- en notitieboekjes ontwerpen, caketoppers maken, plantenstandaards maken, een zomertafel stylen, inclusief decoratiestukken maken en homemade lemonade en mocktails bereiden.”

Ik wil een nuttige invulling van springuren aanbieden. Maar ook de uitwerking van verjaardagsfeestjes,

Wat is jouw band met het College?

“Oorspronkelijk ben ik van Boutersem, maar ik ben in Tienen naar het Klein College en later het Groot College gegaan. Het lokaal waar ik nu de pop-up heb, is mijn klaslokaal van het 5de en 6de middelbaar. Dat waren voor mij belangrijke jaren. Het was een leuke klas met een fijne vriendinnengroep. Het geeft heel wat leuke herinneringen en brengt nostalgie met zich mee om hier weer te zitten.

Weet je dat ik pas het Grieks restaurant Zorba in de Beauduinstraat heb leren kennen? Ik heb al vaak gedacht: ‘Waarom ontdekken we dit nu pas?’ Ik hou enorm van de gastvrijheid in de Tiense zaken. Het is zo’n fijn gevoel als je bv. bij Lisa in de 3L Buurtkantine komt en ze weet dat je je koffie zwart, zonder melk en suiker wilt.  Of bij bloemenwinkel De Papaver kan je gewoon je vaas meenemen en zij maken een boeket, helemaal naar jouw smaak. Ook apotheek Bauwens is enorm medelevend. Zij hebben me onlangs nog uit de nood geholpen met mijn dagcrème die op was. Ze kennen niet allemaal jouw naam, maar zulke ervaringen geven een goed gevoel. Net datgene wat ik ook wil overbrengen naar de deelnemers van mijn workshop. ”


Wat hoop je dat de toekomst brengt?

“Meer van dit. Echt meer van dit. Geluk vind je in elke dag. Je kan dat niet afdwingen. Het zit in kleine momenten. Ik ben me er elke dag van bewust dat je van veel dingen gelukkig kunt worden. Eerst mijn vriendinnen en mijn gezin. Daarna het realiseren van deze droom en ik hoop dat ik dit kan blijven doen. Ik wil mijn eigen pad, mijn authenticiteit volgen en beter worden in wat ik doe en dat ook met anderen delen.”

Website: http://www.o-toki.be  (binnenkort online)

 

Auteur: Evy Ceusters

Fotografe: Annemie Verboomen