Een Sintwandeling met vele ontdekkingen

Sinterklaas: de man, de mythe, de legende. Al zo oud als de straat en hipper dan ooit. Er is geen enkele oude man waar onze kinderen meer over praten of beter naar luisteren, dan deze oude rakker.

De man kan dit jaar niet live langsskomen. Gelukkig vond onze stad een oplossing om de Sint toch dichtbij te brengen: de Sintwandeling. Het begon met een zakje snoep in de boekentasjes en een uitnodiging om de wandeling door de stad te doen. De wandeling leidt je langs drie belangrijke plekken van waaruit de Sint zijn werkzaamheden regelt. De Sintwandeling met vele ontdekkingen.

brief voor de sint

Onze kinderen wisten meteen wat ze wilden doen in het weekend. Sterker nog: alle andere activiteiten werden geboycot. Het was de Sintwandeling of het was niets. Dus zo werd het de Sintwandeling. Ze gingen naarstig aan de slag en maakten de mooiste kunstwerken. Met enige ouderlijke duiding zal de Sint beide tekeningen wel kunnen interpreteren. De brieven werden geschreven, zodat de Sint zeker wist dat ze echt wel braaf en lief zijn. En we gingen op pad. Met de smartphone in de hand, want via de QR-code was de Sint er ook echt bij om uitleg te geven over het reilen en zeilen van zijn activiteiten.

postkamer SintEerste halte: de postkamer

Het spreekt voor zich: hier wordt alle post verzameld. Wie haalt de brieven op? Wat gebeurt er met de brieven? En hoe komen alle kadootjes nu op de juiste plaats terecht? Al deze prangende  vragen worden hier beantwoord. Met de geruststelling en zegen dat elk kindje een antwoord zal krijgen op zijn/haar brief. Oef. 

snoepfabriek SintTweede halte: de snoepfabriek

Dit is ongetwijfeld de favoriet van onze kinderen. Levensecht snoep, in zo een grote zak. Maar welke snoepjes zijn dat nu echt?  En hoe komt het dat ze zo mooi ingepakt zijn? Wie krijgt er nu al dat snoep? En wat gebeurt er als de pieten zelf teveel snoep hebben gegeten? Je gaat hier geen spoiler vinden. Ik nodig je uit zelf een kijkje te gaan nemen bij dit prachtige decor met een Efteling-sfeertje. 

werkkamer SintDerde halte: de werkkamer van de Sint

We vermoeden dat de Sint deze weken vele uurtjes in zijn werkkamer zal doorbrengen. Hij beantwoordt hier namelijk alle brieven van alle kinderen. En vorig weekend waren dit alleen al 333 brieven! Hij doet nog meer in die werkkamer van hem. Hoe zorgt hij ervoor dat het juiste speelgoed bij het juiste kindje terecht komt? En wat doet hij als zijn pieten gekke dingen doen?  

de Sint brievenbusLast but not least: De brievenbus

De brieven werden zorgvuldig bijgehouden tijdens de hele wandeling en verdwenen al gauw in de brievenbus vanaf het moment dat ze deze zagen. De brievenbus was trouwens al weer goed gevuld! Nu is het wachten op een antwoord. De Sint heeft immers beloofd om elke brief hoogstpersoonlijk te beantwoorden. Hoe die dat gaat doen voor 6 december met al die honderden brieven, is mij een raadsel. Maar de man kan wat, dat is een feit.

Onze zoon besluit na deze wandeling dat hij later ook Sint wil worden. Naast een leuke wandeling, heeft deze wandeling hem eveneens een doel in zijn leven bezorgd. Dat is ook een prettige geruststelling.

De Sintwandeling is nog te bewandelen tot en met zondag 6 december. Meer informatie vind je op http://www.tienen.be/sinterklaas .

Gezichten van Tienen

Korte aanvulling voor de volwassenen onder ons. De wandeling heeft geen vaste route, dus je kan wat creatief zijn om van punt naar punt te gaan. We kozen wat wegjes die we anders nooit zouden bewandelen en leerden zo ook wat plekjes kennen die we anders nooit hadden gezien. De charme van onze stad zit soms in kleine hoekjes.

Daarnaast hebben we ook de tijd genomen om onze Tiense kerken voor het eerst in ons leven te bezoeken. Heiliger konden we niet worden tijdens deze Sintwandeling ;-).

Ook een fijne tip zijn de vele gezichten van Tienen. Het geeft een urban-safari-gevoel en de kinderen vonden het heel fijn om mee te speuren naar nieuwe schilderijen. Kleur op een grijze dag. Een kleine sneak peak:

Auteur: Lisa Debroyer

Fotograaf: Lisa Debroyer