Suikerspinnend dagdromen over mijn stad

Weet je wat ik graag wil voor Tienen?

Ik wil dat mensen de mentale shift maken van ‘damn, ik woon hier omdat ik geen andere keuze had (om budgettaire, familiale of andere redenen)’ naar ‘ik heb bewust gekozen om hier te (blijven) wonen’. Verander je gedachten en je zal de wereld veranderen, dat soort van cliché citaat is hier wel op zijn plaats. Maar op de een of andere manier werkt dat wel. De manier waarop je naar iets kijkt, bepaalt alles. Niets is onmogelijk in deze wereld.


” Hoe langer hoe meer, voelde ik de nood om een plekje te boetseren. Ik geloof in je leven ontwerpen zoals je het wil zien”

Begrijp me niet verkeerd, ik heb zelf ook lang met deze mentale wissel geworsteld, omdat het uiteindelijk een huis was dat me terugbracht naar Tienen. Maar van zodra ik hier weer woonde, had ik  wel opnieuw door dat dit een fijne plek om te wonen is. En hoe langer hoe meer, voelde ik de nood om een plekje te boetseren, waardoor ik misschien de stad een heel klein beetje beter, hipper of gezelliger zou maken. Ik geloof in je leven ontwerpen zoals je het wil zien, kansen grijpen en het principe van ‘als het er niet is, maak het dan’, en ‘als je het niet kan, leer het dan’.

Denk aan de dingen in je stad die ervoor zorgen dat je ervan houdt. Denk aan de plaatsen waar je eet, winkelt, wandelt, fietst, de evenementen waar je van houdt, de rituelen waar je op vertrouwt, de dingen die je zou missen als je zou verhuizen. Denk dan aan wat je hier mist, en probeer het te creëren, laat je stem horen, laat je fantasie de vrije loop, omarm de initiatieven en je lokale entrepreneurs, negeer de pessimisten en doemdenkers. Tienen is inderdaad geen sneltrein, maar een eeuwenoude boemeltrein die best wat extra steun kan gebruiken. Zie het als ‘slow living’ hier in onze stad. Het brengt je weer in verbinding met jezelf, anderen en de wereld waarin je leeft.

Ook in de Buurtkantine merk ik dat mensen dat nodig hebben, even onthaasten, even tot jezelf komen. Ik denk dat Tienen best wel zo’n soort van verbinding kan gebruiken. Omarmen wat en wie we zijn in deze bescheiden stad, maar wel een stad met nog zoveel onontgonnen kansen.

Steun in positieve vibes, mensen die hun verantwoordelijkheid opnemen, mensen die geloven dat elke vooruitgang (ook al gaat ze gepaard met frustratie en tegenkanting), hoe klein ook, ons binnen 10 jaar een nog leukere stad zal maken, zelfs al is het steun door een glimlach voor een onbekende op straat. Zelfs dat komt de samenleving ten goede.

Elk individu op straat maakt de stad…

Het zijn de mensen die de winkels runnen, het eten maken en de vibes creëren die mede de stad maken.

Maar het zijn evenzeer de mensen die shoppen in de winkels, eten in de resto’s en deelnemen aan de vibes die de stad maken.

We hebben allemaal onze verantwoordelijkheid te dragen in de leefbaarheid van onze stad. Mensen hebben vaak de neiging om alles top down te bekijken. Alsof alle initiatieven van bovenaf moeten komen om van een stad, een stad te maken. Dat is makkelijk natuurlijk, dan kan je alles op het bestuur afschuiven, dan is alles wat fout loopt niet onze fout en alles wat goed loopt ‘maar normaal’, want dat is wat ze zouden moeten doen. Leefbaarheid is nochtans geen eenrichtingsverkeer.


“Er zit kracht in authenticiteit, in jezelf blijven. Alleen zijn maar weinigen zich bewust van wat er beschikbaar is.”

Het een kan niet zonder het ander. De kracht zit hem in de combinatie. Wanneer iets van bovenaf wordt ontworpen en naar beneden wordt geduwd, is er een onderliggende overtuiging dat de mensen in de ijzeren toren het beter weten dan de massa. Verandering moet je daarom evengoed zoeken bij kleinschalige bewegingen, bij individuen die écht iets willen bereiken. Er zit kracht in verandering. Er zit kracht in constant testen. Er zit kracht in natuurlijke selectie. Zo laten mensen weten wat werkt en niet werkt. Maar er zit ook vooral kracht in in jezelf geloven, geloven in je concept, in buiten de lijntjes kleuren. Er zit kracht in authenticiteit, in jezelf blijven. Alleen zijn maar weinigen zich bewust van wat er beschikbaar is.

Onze maatschappij is gestoeld op angst. De maatschappij vindt het geweldig snobistisch te doen naar mensen die ontwaken uit een grote sluimerstand, mensen die uit hun comfortzone komen, hun hart volgen door een sprong in het duister te wagen. Mensen bekritiseren graag wat er is, maar zijn niet bereid de verandering te omhelzen. Heel vaak krijgt zo’n sprong het etiket onverantwoord of egoïstisch of onbezonnen opgeplakt. Laten we allemaal wat meer ontvankelijk zijn voor mensen die er echt voor willen gaan. Laten we wat meer ontvankelijk zijn voor de initiatieven die proberen van deze stad een betere plaats te maken.

Mensen moeten ook zelf de stad creëren waarin ze dromen te wonen. Net zoals in je leven. Je kiest een pad en je doet je best om in het vooropgestelde raamwerk je eigen ding te doen. Je geluk te vinden.

 Ik droom van een beweging te creëren waarin mensen geloven dat Tienen een geweldige plek is om te leven, waar mensen hun eigen potentieel zien en dat willen kaderen in deze provinciale omgeving.

Alleen dan zullen we echt vooruitgang boeken, want vooruitgang is onmogelijk zonder verandering.

Auteur: Lisa Marie Vrancken

Foto: Philippe Van den Panhuyzen