TANTAN opent de schatkamer in Oud College Tienen.

Onmiddellijk links in de gelijkvloerse gang van het Oud College vind je haar. TANTAN of Tante Ann. Haar neefje bedacht de naam TANTAN voor het  pop-up juwelenwinkeltje  van zijn tante, Ann Hermans. Ze is nog druk bezig met de inrichting wanneer we bij haar binnen vallen. Een bijna plafondhoge vitrinekast springt meteen in het oog. Deze oude stijlvolle kast en de ligging van het lokaal maakten haar meteen enthousiast om het pop-up-idee door te voeren. “Daar moet ik zijn,” dacht Ann toen ze die kast zag. Maar ook de ligging op het gelijkvloers vond ze belangrijk. “Ouderen en minder mobiele bezoekers moeten ook eens kunnen komen kijken. En dan het College…ik deed hier mijn secundair, mijn vader en  mijn kinderen ook. Ik vond dat wel een mooi gegeven.”

Ann kent Tienen goed en krijgt een warm gevoel van onze stad. Ze is er geboren, werkt er en heeft er veel vrienden. De ligging van Tienen, de goede bereikbaarheid met de trein, de Grote Markt met veel open ruimte en dus plaats voor allerhande activiteiten, de vele leuke kleinschalige winkeltjes en de toffe restaurantjes vol gezellige mensen, zijn in Ann haar ogen onze grote troeven. Een grote speeltuin en meer rolstoelvriendelijke voetpaden zouden een dankbare toevoeging aan die troeven zijn. Een stadswandeling aan de hand van foto’s of een Geocaching spel om die troeven al spelenderwijs in de verf te zetten, ziet Ann ook wel zitten.

Haar ogen beginnen nog meer te blinken wanneer ze vertelt over haar passie sinds 2007: het creëren en in mekaar knutselen van juwelen. Haar hobby werd haar passie en dat ondertussen al meer dan tien jaar lang. Ze vindt het verslavend om juwelen te maken. De patronen bestelt ze via internet. De kraaltjes en materialen koopt ze bij Belgische leveranciers. En dan kan ze aan de slag. “Er zijn eenvoudige modellen bij waarvoor  ik enkel kralen of een patroon aan een draad moet rijgen. Andere modellen vragen meer tijd. In sommige halskettingen zijn zo’n 800 Swarovski kralen verwerkt. Daar ben ik dan zo’n twee maanden zoet mee .”

In de vitrinekast staat al een aantal mini-bustes waarop de kralenkettingen mooi tot hun recht komen. Maar ook in de kleine wandrekjes blinken de halskettingen en de oorringen. Ann probeert de creaties per kleur te schikken. Van zacht naar helder roze, van blauw over appelblauwzeegroen naar groen…  Binnen elke kleur vind je een heel gamma aan juwelen: korte parels, lange parels; speelse, eenvoudige modellen of eerder zware. Hetzelfde voor de oorbellen.

TANTAN zal een jaar lang open zijn. Buiten een aantal verlofweken zal dat op woensdagnamiddag zijn en vrijdag en zaterdag de hele dag. De openingsuren vind je op het raam aan de straatkant (Broekstraat) of op de facebookpagina van TANTAN. Op vraag richt Ann ook workshops ‘Juwelen maken’ in.

Wij wensen Ann alvast veel succes met TANTAN.

 

Auteur: Christa Motton

Foto’s: Annemie Verboomen