The Advantage speelt op het Gala voor bijzondere ATP-ranking: de Affectie van het Tiense Publiek.

19u30 op een maandagavond en ik bevind mij aan het parochiecentrum van Bunsbeek. Ik waan mij in een doolhof van gangetjes en trappen en ga af op de gitaarmuziek die me om de oren slaat. Ik open stilletjes een deur en bevind me meteen tussen stormachtige elektrische- en basgitaargeluiden, bonkende drums en rockende keys en zanggeluid, en de bandleden van The Advantage natuurlijk. Een gemixte groep, jong en oud, man en vrouw, die vol passie samen muziek maken.

Ivo Verjans (54 jaar) is één van de gitaristen en woont in Bunsbeek. Samen met jeugdvrienden Luc Mathues (54 jaar uit Tienen en bassist bij de groep), Marc Adolf en Walter Ginckels (beiden geen groepslid bij The Advantage) startte hij Okselvocht in 1982. Heel wat jaren later, in 2010, vond Ivo het tijd om samen met zijn zoon, Dries Verjans, wat muziek te maken. De band kent zijn roots in Tennisclub Roosendael. “Zowel mijn zoon Dries als ikzelf spelen tennis, Luc en ook zijn dochters spelen tennis en de schoonmama van Gert Vos (32 jaar) ”, vertelt Ivo. Ronny Verlinden (43 jaar uit Tienen, tevens lid van TC Roosendael) vervoegde de groep als zanger 4 jaar geleden. “Het was eigenlijk de bedoeling om bij iedere opening van het nieuwe tennisseizoen enkele muzikanten bij elkaar te brengen en er een muzikale tint aan te geven. Het is een beetje uit de hand gelopen. Mensen vroegen ons of we ook niet elders wilden spelen.“ Het balletje werd opgeworpen en wat begon als Roosendael All Star Band, leidde tot het muzikale voordeel: The Advantage.

“Na wat denken en om de link met onze roots te behouden, ben ik de mosterd in de tennistermen gaan halen”, vertelt Dries. “Een ‘advantage’ of ‘voordeel’ is een tennisterm en wil zeggen dat de speler een punt heeft gewonnen uit een deuce (40-40) en nog één punt nodig heeft om de game te winnen. The Advantage was geboren.”

Jullie zijn een covergroep. Hebben jullie een voorbeeld?

“Het idool van The Advantage is Okselvocht. Het is ons voorbeeld, omdat het een fantastische muziekgroep met goede muzikanten is. Zij brengen iedere keer een geweldige show met veel sfeer en je ziet het plezier van het podium spatten. Dat is waar The Advantage ook voor wil staan. Plezier maken en genieten van het muziek maken”, geven Luc en Ivo mee. De covers worden tweemaal per jaar besproken tijdens een vergadering. We gooien enkele nummers op tafel die we leuk vinden en bekijken waar we overeenkomsten vinden. Die nummers zullen we instuderen en repeteren. Zo kan eenieder eens zijn (of haar) nummer brengen.

Wat is het leukste wat jullie tot nu toe hebben mogen doen?

We hebben al heel wat fijne momenten met de band mogen beleven. Zo zijn we ieder jaar van de partij bij de opening van het nieuwe tennisseizoen in TC Roosendael, maar we spelen ook vaak op bedrijfs- en privéfeesten. Vorig jaar speelden we nog in de Skibar op de Grote Markt en Platz Wommersom. Een hoogtepunt was toch de Vianderfeesten, waar we in het voorprogramma van Laura Tesoro mochten spelen – al willen we een volgende keer misschien wel de hoofdact zijn 😉 -. Het was een goede organisatie, een tof publiek en er was veel ambiance. We kijken ook uit naar ons optreden op Kampenhout Swingt op 30 augustus 2018. We treden buiten de oevers van Tienen. Wie weet waar hoor je ons binnenkort!”

Mannen met ambitie, een stevige drive, maar veelal pleziermakers.

“Weet je dat we ooit ‘la mamma’, een Italiaanse oude dame, op ons podium hebben gekregen?”, roepen ze me al lachend toe. Anne Mehaignoul (47 jaar) uit Tienen, vervoegde de groep als zangeres 3 repetities geleden. “Ik ben vooral erg zenuwachtig voor de performance op het Gala van de Tiense Troeven. Mijn eerste optreden met The Advantage en meteen zo’n klepper van formaat. Merci mannen!” Gert Nackaerts (36 jaar) doet nog beter: “Het is mijn tweede repetitie als drummer. Het is nog wat wennen, maar het komt helemaal goed.’

Wat zijn jullie dromen?

Het gaat om plezier maken, voor onszelf, maar we vinden het ook belangrijk dat het publiek zich amuseert. Onze beste optredens zijn niet die met de beste geluidskwaliteit, maar die met het uitbundigste publiek. Dat geeft ons de drive om het beste van onszelf te geven. We spelen waar we goed in zijn en wat we graag spelen, voor een klein of een groot publiek. We vinden het natuurlijk heel tof om tijdens de zomermaanden op een festivalletje te spelen en hopen dan ook nog meer van zulke optredens vast te kunnen leggen. Uiteraard zijn we ook gecharmeerd dat we op het Gala van de Tiense Troeven mogen optreden. Eens iets anders, zo’n zittend publiek, maar we hopen dat het enthousiasme niet zal achterblijven. Onze uitdaging: de mensen van hun stoel krijgen.

Ik luister nog naar de line-up met een hoog rockabilly-gehalte, dat ze zullen brengen op het gala. Ik keer met een gerust hart – en halfdoof –  huiswaarts. “Zelle goan er een lap oep gejeve, zeuje”.

Auteur: Evy Ceusters

Foto’s: Evy Ceusters