Tienenaar Marijke Leys schept ruimte voor Voice Dialogue

Als je mij vraagt wie in mijn lijstje van Top-Tienenaren staat, dan denk ik aan Marijke Leys. Marijke is psychotherapeute in groepspraktijk De Kering, ze is de drijvende kracht van het Voice-Dialogue Instituut van België en de schrijfster van het boek ‘Oog in oog met kwetsbaarheid’. In mijn ogen is dit een palmares om U tegen te zeggen. Hoog tijd om Marijke in de spotlights te zetten.

Onze eerste ontmoeting zal nu ongeveer vier jaar geleden plaats gevonden hebben. Ik mocht op sollicitatiegesprek gaan bij groepspraktijk ‘De Kering’. En of ik onder de indruk was. Dat een groentje als ik in deze groepspraktijk van straffe dames een kans kreeg, was een droom die werkelijkheid werd. Groepspraktijk de Kering werd vijf jaar geleden in het leven geroepen door Marijke Leys en Sarie Goossens. Twee vrouwen met het hart op de juiste plaats, een rugzak vol kennis en ervaring, alsook een oog voor de noden van de mens. Een betere (leer)plek kan je je als beginnende therapeut in het vak niet wensen. Nu vier jaar later werk ik er helaas niet meer, maar ben ik toch al te blij dat ik vandaag de vragen mag stellen!

Kort intermezzo: Voice dialogue, wat is dat eigenlijk? “Dat is eigenlijk een manier van kijken naar jezelf waarbij je er vanuit gaat dat je bestaat uit verschillende karaktereigenschappen. O.a. een zorgend stuk, een perfectionistisch stuk, een stuk dat graag controle wil houden enz. Soms nemen die stukken iets te vaak de leiding en ben je niet meer in evenwicht. Je bent dan bvb. te gefocust op het behouden van controle, waardoor je jezelf blokkeert. De bedoeling is dat je bekijkt hoe je op een andere manier  jezelf – en dus ook die verschillende stukken van jezelf –  kan ontwikkelen zodat je met meer balans en evenwicht in het leven kan staan. Dat is de korte versie van voice dialogue.”  Voor meer info: www.voicedialogue.be.

Marijke en haar Instituut

Als psychotherapeut werk je met je hele persoon. Als mensen met jou in gesprek gaan, krijgen ze tegenover zich in de eerste plaats een persoon, die weliswaar een achtergrond aan bagage meedraagt, om met jou mee op weg te gaan. Dat is niet anders voor Marijke. Wat er voor haar in de privécontext kenmerkend is, is dit eveneens professioneel. “Ik ben iemand die heel gedreven is, heel gepassioneerd: door mensen, door relaties, door emoties. Hoe je daarmee omgaat, hoe mensen met elkaar omgaan, dat is iets wat mij van jongs af aan al drijft, om dat te begrijpen en daarin ook iets te kunnen betekenen voor mensen. Dat maakt ook een groot deel uit van het leven: hoe je in het leven staat. Ik vind het belangrijk dat mensen zich kunnen blijven ontplooien, en liefst op een manier die niet teveel pijn doet.”

Marijke is haar carrière nochtans in de zakenwereld gestart. Na acht jaar werken in commerciële sector van televerkoop heeft Marijke het roer omgegooid. Ze voelde aan dat ze liever zo dicht mogelijk bij de mensen wou staan en dat dit niet kon op haar toenmalige werkplek. Marijke volgde een therapieopleiding en ging van start met het geven van coaching en vorming binnen bedrijven. Stilaan legde ze zich meer toe op het psychotherapeutisch werken. Marijkes interesse in Voice Dialogue leidde haar richting Amerika, waar ze een opleiding volgde bij de grondleggers hiervan: Sidra en Hal Stone. “In die opleidingsweek heb ik les gekregen van een aantal senior-mensen en die heb ik onmiddellijk uitgenodigd om naar België te komen. Dus die mensen waren dan hier om les te geven en www.voicedialogue.be was nog vrij. En voila, het instituut was opgericht.”

Gaandeweg heeft Marijke geleerd opleiding te geven en nu leidt ze zelf mensen op om les te geven. “De opleiding staat open voor therapeuten, coaches, trainers, loopbaanbegeleiders, HR-mensen. Iedereen die bezig is met mensen en persoonlijke groei en deze methode leuk vindt kan ze eigenlijk komen leren.” Tienen is het hart van deze opleiding in België. “De mensen die de basisopleiding volgen bij mij komen dus naar Tienen en ze komen vanuit heel België en Nederland. De horecazaken in de buurt draaien daar ook op. Mensen zijn altijd verrast omdat ze anders niet in Tienen moeten zijn. Ze zijn heel aangenaam verrast. De ligging is ideaal: vlakbij het station, een grote gratis parking – ik hoop dat dat zo mag blijven. Ze zijn ‘s middags meteen de stad in, gaan een keer naar het stadspark. En als ze echt van ver komen dan gaan ze naar één van de talrijke Bed and Breakfasts hier. Je vindt hier in Tienen als zaakvoerder ook alles wat je nodig hebt. Ook naar kantoormaterialen toe.”

Samen zorgen voor

Het was een vanzelfsprekende keuze dat groepspraktijk ‘De Kering’ ook in Tienen opgericht werd. Marijke was al 14 jaar actief in haar eigen praktijk. “Sarie werkte ook alleen. We zagen het zitten om samen een praktijk op te starten en nu zijn we hier sinds kort met zes. Dat is groot genoeg. We willen graag met de groep één intervisie houden. En we willen ook dat iedereen zich hier goed voelt. Dus we zijn altijd op zoek naar mensen waarbij de sfeer heel open, ontspannen en casual is. Iemand die zich ook kwetsbaar kan opstellen, waarbij het veilig is, waar we leren van elkaar op een heel aangename manier. Het is fantastisch om dat samen met Sarie te doen, want dat alleen dragen is niet evident. Het doelpubliek van de groepspraktijk is vooral de Tienenaar. In de groepspraktijk zijn er vooral mensen vanuit Tienen, bij mij minder omdat zij specifiek voor de methodologie komen. Maar er wordt samengewerkt met een aantal huisartsen. Of we werken samen met het CGG* of het CAW**. We krijgen heel veel vragen continu binnen waardoor we alweer bijna volledig volzet zijn. Dat is jammer, want mensen niet meteen kunnen helpen, is altijd lastig.”

“Oog in oog met kwetsbaarheid”

Vanuit alle ervaringen in het werkveld, groeide de idee bij Marijke om een boek te schrijven in functie van het Voice Dialogue Instituut. “Ik wou al heel lang een boek schrijven, maar dat is meer zo een bucketlist-ding. Maar sinds een aantal jaren voelde ik dat er hier in de praktijk zo een wonderlijke dingen gebeurden, dat ik graag had gehad dat meer mensen daar toegang toe hadden. Zeker als het gaat over werken met trauma, dus dingen die soms heel moeilijk zijn voor mensen. En ik schrijf wel heel graag en dat gaat ook gemakkelijk. Ik heb het voordeel dat ik makkelijk tussen de soep en de patatten ‘s avonds iets kan opschrijven over wat er dan in de praktijk gebeurde. Daarnaast had ik heel veel steun aan collega’s uit Nederland die al gepubliceerd hadden en heb ik vrij snel een uitgever gevonden. En eens je een uitgever hebt, dan gaat de bal vanzelf aan het rollen. Dan moet het er ook komen. Maar dat is ook goed want dan gebeurt het ook daadwerkelijk he. Ik ben eigenlijk begonnen met de idee dat ik nu eens een hele goede cursus maak waarin ik alles steek wat ik weet. In het slechtste geval heb ik gewoon een ongelofelijk goede cursus voor mijn opleiding en in het beste geval wordt het een boek.” Ondertussen heeft Marijke vernomen dat de eerste druk reeds uitverkocht is.

Marijke omschrijft het boek als een echt vakboek gericht op Voice Dialogue en trauma. Het boek brengt groei in het Voice Dialogue Instituut. “Het boek heeft voor extra schwung en bekendheid gezorgd. Het is altijd heel fijn dat mensen de methode leren kennen, dat ze mij leren kennen. ‘Oog in oog met kwetsbaarheid’ is een heel praktijkgericht boek, mensen zeggen dikwijls dat ze mij gewoon horen praten in de praktijk.” Hiernaast mag Marijke ook effectief gaan praten over het werk en over haar boek. Zo geeft ze lezingen en vormingen in o.m. Amsterdam.

Wat de toekomst brengt…

Marijke is tevreden met waar ze momenteel staat in haar loopbaan. “Op dit moment kan ik alleen maar heel blij en dankbaar zijn voor wat er al is. Ik kan heel veel mensen bereiken, zeker met mijn boek. Er is een tweede druk ondertussen. Mijn doelen naar de toekomst nu zijn: het instituut nog wat verder uitbreiden, misschien nog wat meer andere opleidingen, wat vernieuwing in de opleiding. Een tweede boek zal er ooit nog wel aankomen. Maar professioneel voel ik heel erg dat ik op één lijn zit, en dat is mijn lijn. En dat ik ook geen reden heb om daar veel in te veranderen, eigenlijk ben ik daar heel tevreden over.”

Tienen: de plaats waar het gebeurt

Over Tienen en het leven als Tienenaar wil Marijke de medeburger vragen om wat meer chauvinistisch te zijn over de stad. “Er zijn heel veel leuke initiatieven als je denkt aan bvb. Pand 10. Weinig steden die dit allemaal zo voor elkaar krijgen. Het draagvlak is groot en groeit wel. Jammer dat je in sommige facebookgroepen zo een verschrikkelijke negativiteit leest, terwijl ik dat heel onterecht vind. Tienen heeft zijn groeipijnen, maar wat er is, is er en is mooi.

Er zijn plannen en ik vind dat we daar met zijn allen meer in mogen geloven. Ik vind het fijn om geïnterviewd te worden, dat mensen ook weten; hier gebeuren dingen in Tienen. Hier komen mensen met een zaak naar de stad en die komen hier iets doen. Als uw product sterk genoeg is dan komen mensen, ook naar Tienen. Mensen die van buiten komen reageren heel goed op Tienen. Ik ben ook maar een inwijkeling uiteindelijk, die niet van plan is hier weg te gaan. Het zijn mensen van Tienen die toch maar wagen hier iets neer te zetten. Ik denk dat we ons daar niet altijd van bewust zijn hoe Tienen al gegroeid is. Ik woon hier nu 15 jaar. Ik vind dat toch een groot verschil op die 15 jaar. Die pop-ups enzo dat is heel tof. Je moet de stad niet verlaten om mooie dingen te kopen. Je hebt prachtige schoenenwinkels, heel mooie klerenwinkels, kleinhandel die heel goed is. Kwaliteit van onderwijs is heel goed.”

Met deze mooie woorden over Tienen ronden we het interview af. Het was een wederzijdse aangename ontmoeting in de praktijkruimte van Marijke. En een bevestiging van haar plekje in mijn lijstje van Top-Tienenaren.

* CGG: Centrum Geestelijke Gezondheidszorg

** CAW: Centrum Algemeen Welzijnswerk

Tekst: Lisa Debroyer

Foto’s: Jeroen Geladé