Trancedans in het Oud-College

De workshop Trancedans die ten tijde van Guru’s Pop-up  door Sonia  Krahy werd gegeven, wordt vervolgd.  De kapel en bijhorende ruimtes zijn ondertussen overgenomen door Conny Smeets van Prana Yoga.

Het eerste deel van het interview, met wie T.T een inspirerend gesprek had,  vond plaats ten tijde van Guru’s pop-up. Sonia had haar grootste fan Nike Dehaene uitgenodigd.

Ik werd onthaald in de klas tegenover de kapel, die in de verste verte niet meer aan het klaslokaal deed denken waar ik ooit mijn leerkracht van het trapje zag vallen. Het lokaal is een gezellig ingerichte ruimte geworden, sfeervol verlicht en warm aangekleed waar ik een lekkere hete thee kreeg aangeboden.

Sonia Krahy kent Tienen al lang. Wie zich nog de kledingzaak  BIBA herinnert kan haar mogelijks van daar kennen. Haar oprechte interesse  in de mens op zich, bij het  zoeken van bij de klant passende kledij en achterliggende verhalen,  was voor Sonia een eerste bewustwording van haar te volgen verdere levensweg.

Ze begon met een opleiding Pedagogisch Begeleidster om  zich later te verdiepen binnen de opleiding Bachelor Orthopedagogie. Daarna volgde ze een 3 jarige counselor-coachopleiding aan de Academie Voor poly-Energetishe Therapie in Nederland. Dit vormde de basis voor haar eigen en haar professionele levenspad. Het is een pad waarop ze zich steeds meer  verdiept in ‘mens-zijn’ in al haar aspecten, in contact en verbinding met de betrokken omgeving. Momenteel zit ze in de eindfase van de vierjarige opleiding tot groepstrainer Emotioneel Lichaamswerk en een aanvullende cursus Encountering.

Doorheen het opleidingsverhaal van hierboven kronkelt een al even dynamische danslijn.  Beweging en dans zaten er als kind al in. Volgens de verhalen van haar ouders kon ze reeds van in de peutertijd, niet stilstaan bij het horen van muziek. Deze passie bracht haar later naar haar opleiding Trancedans in Duitsland, voorafgegaan door verschillende experimenten in intuïtieve en authentieke dansvormen.

“In deze fase van mijn opleiding als counselor-coach, in mijn afstudeertraject, ervaar ik nu een diepere verbinding met mijn eigen expressiekanalen  in contact met anderen. Vanuit mijn huidige levensfase, ik ben nu 55 jaar,  een tijd om steeds meer te gaan uitdragen. Dienstbaar te zijn voor een breder publiek  en tegelijkertijd diepgaander te genieten van mijn passies, dierbare vrienden,  en lieve familie. 

Een fijngevoelig afgestemd willen blijven daarnaast op wat mensen kan ondersteunen in deze complexe en energieslopende maatschappij. Waarbij in het dagdagelijks leven de grens van kunnen en aankunnen vaak bereikt is. Waar mens ‘kunnen’ zijn, vanuit essentie, vaak ondergesneeuwd ligt onder tonnen ballast van presteren, ‘moeten’, overleven op ‘wilskracht’. Soms ten koste van zichzelf en hun omgeving. 

Mijn opleidingen, mijn sinds 2012 opgerichte praktijk GEATA voor counceling en coaching (voor individuele sessie en voor koppels) en mijn deeltijdse job in een mobiele psychosociale en maatschappelijke ondersteuningsdienst (Apojo aan Huis te Aarschot) vormen nu een verdieping en verrijking in mijn huidig concept Trancedans in combinatie met Lichaamswerk.”

Wat is Trancedans precies en hoe gaat het in zijn werk?

“Trancedans is al dansend een reis naar binnen maken. Een workshop duurt ongeveer 3 uur, waarin je de vaak in het dagdagelijks leven overprikkelende en controlerende omgeving voor even kan loslaten. Je kan hierbij kansen nemen voor een hernieuwd contact met jouw unieke essentie en expressie, via dans, adem en beweging. Dit door middel van een verduisterende blindfold die je helpt de vaak overspoelende visuele prikkels van buitenaf voor een tijdje weg te laten.

Het is geen contactdans echter! Het is op jezelf genieten van loslaten, overgave aan de muziek en je eigen dansexpressie, zonder beoordeling van  je mededansers. Je vrijer  kunnen voelen vanuit het niet ‘bekeken’ worden bijvoorbeeld. Geen opgelegd danspasje nodig.


Trancedans is al dansend een reis naar binnen maken

Zelfs ‘kunnen’ dansen is hier niet van toepassing. Je volgt gewoon je eigen flow.  Ikzelf zorg door de voorbereidende omstandigheden om deze flow te ‘kunnen’ en ‘mogen’ toelaten voor jezelf.

De omstandigheden om dit te kunnen doen is vanuit grote zorg voor ‘veiligheid! Er wordt goed voor je gezorgd!  Fysiek door middel van een veilig afgebakende ruimte en vanuit een ondersteunende en fysiek beschermende begeleiding. Daarnaast krijg je tijdens een beginronde  voldoende duiding over de inhoud van de workshop.

Trancedansen is geworteld in oeroude tradities waarin volkeren vanuit  verschillende culturen over de hele wereld zichzelf door middel van muziekinstrumenten in vervoering konden brengen met vaak zeer heilzame effecten en ten dienste van hun stammen.

De ‘trance’ op zich is niets raars. Denken we maar aan hoe we bijvoorbeeld in die mate gefocust kunnen zijn op een film, een beeld, natuur of in een boek, dat we omgevingsgeluiden niet meer lijken te horen. Heb je daarnaast al eens ervaren dat je op weg, in je wagen, zo in je gedachten zit dat je aan het einde van je rit pas bewust wordt dat je delen van je weg waar je voorbij gereden bent, vergeten bent?  Ook dat is een trancevorm. Het is dus absoluut geen hypnose . Je bent je nog heel bewust van jezelf en je kan gewoon functioneren.

De hedendaagse vorm van Trancedans is te ervaren wanneer je je helemaal in vervoering voelt.  Je de flow kan voelen in jezelf,  in connectie met bepaalde dansritmes en muziekvormen. Hoe je nadien een soort van blijheid of ontlading kan ervaren nadien.  Je zou het ook een vorm van  bewegingsmeditatie kunnen noemen. Het heeft vaak een bijzonder effect op je gemoedstoestand nadien.

Na de voorbereidende adem- en lichaamsoefeningen krijg je nadien met behulp van  de blindfold en een specifiek opgebouwde muziekwave extra kansen aangeboden voor jouw eigen dansende, bewegende reis. Je wordt extra aangemoedigd via gebruik van extra instrumenten. Met dank aan Daisy Baets  en Rosanne Van Klaveren voor hun zelf gemaakte prachtige instrumenten en aan Mario De Wit, DJ en producer die met zijn snelle en creatieve kijk telkens weer een bijzondere finalisering zorgt van mijn muziekmixen.

Aan het einde van de danswave is er veel tijd en ruimte voorzien om liggend en nadien samen zittend  bij een theemoment,  te ontspannen en na te genieten.

Hiervoor laat ik graag Nike aan het woord, vanuit haar eigen unieke ervaringen bij Trancedans.”

Nike, stel je je even voor?

Mijn naam is Nike Dehaene. Ik ben een collega van Sonia bij Apojo. Ik woon in Nieuwrode en in bijberoep ontwerp ik websites en schilder ik. Ik ben Sonia’s grootste fan. Ik heb nu 3 keer Trancedans gedaan en vind het heel bijzonder. Het volgen van de ritmes is helemaal anders dan bij het gewone dansen. Ik dans ook al mijn hele leven maar zo heb ik nog nooit gedanst.

Aanvankelijk bleef ik erg rationeel maar de tweede keer kon ik de controle loslaten en echt tot rust komen. Ik ervaarde het als een reis in mezelf waarbij ik stootte op verschillende emoties en ook verschillende pijnen. Je zakt als het ware in jezelf. Dat is helemaal niets rationeels. Je raakt in verbinding met jezelf. Het ontspant en stimuleert me op creatief vlak: ik kan diep in mezelf inspiratie halen en vanuit de buik schilderen.” (terug te vinden op  de facebookpagina van Nike Dehaene).

Sonia, je hebt ten tijde van Guru’s Pop-up een workshop Trancedans gegeven in de kapel. Wat staat er op stapel nu Conny de kapel heeft overgenomen?

Nieuwe Trancedansworkshops staan zeker in de planning.

In  het kader van mijn afstudeertraject, zal er in de nabije toekomst ook een reeks workshops  Emotioneel Lichaamswerk (ELW) worden georganiseerd met aansluitend een verdiepend residentieel weekend. In dat weekend zullen deelnemers kunnen genieten van en experimenteren met een verdiepende combinatie van Trancedans en Emotioneel Lichaamswerk.

Evenementen rond deze activiteiten zullen terug te vinden zijn op facebook en zullen vermoedelijk doorgaan in de ondertussen vernieuwde  kapelzaal Prana Yoga van Conny Smeets in het oud college. Geïnteresseerden voor ELW en Trancedans kunnen zich nu reeds aanmelden via messenger.

Daarnaast is het ook de bedoeling om mijn Trancedansconcept en ELW verder uit te dragen in  Vlaanderen. Hiervoor ben ik nog op zoek naar geïnteresseerden in ander regio’s en geschikte niet te dure zalen.”

Kom je vaak in Tienen hoewel je nu in Hoegaarden woont?

Ik woonde vier jaar tegenover de oude Paterskerk, een idyllische uitkijk die ik met de seizoenen zag veranderen: onder een sneeuwtapijt, met picknickende studenten. Heel mooi! Ik doe mijn boodschappen in Tienen. Ik kom graag bij Dieu en in het Zwak Moment. Ik zie mooie initiatieven die Tienen mooier maken. Hotel Kronacker geven het stadspark een waardige aanblik. De pop-up hier in het Oud College brengt mensen samen. Grote bewondering voor David Titeca. Ja, er is meer leven in Tienen.”

Auteur: Christa Motton

Foto’s: Annemie Verboomen