Van de badkamerspiegel naar de opnamestudio: Singaweek leert Tienen zingen!

De eerste warmere dag na een ijskoude periode die ellenlang leek te duren. En waar vertoef ik? In een opnamestudio met leuk en ‘babbelgraag’ gezelschap. De ideale zaterdagmiddagactiviteit voor mezelf en ik onthul in deze blogpost een leuke activiteit voor alle Tienenaars en daarbuiten. Maak kennis met de dames en heren van Singaweek.

Hou je van zingen, maar mis je techniek en zelfzekerheid? Dan is er voor jou de perfecte zomerstage, Singaweek . Voor wie geen hele week wil of kan zingen, wordt er iedere maand, meestal op een zondag, een Singaday  georganiseerd.

Sing A B C – Easy as One, two, three – Or simple as Do re mi – ABC, one, two, three, baby, you and me.

‘Singaweek’ is een zomerstage van 1 week, waarin je 3 dagen coaching en workshops volgt, individueel en in groep, om je mindset en performance te optimaliseren, zangtechnieken aan te leren, bij te leren en vriendschappen op te bouwen. De laatste 2 dagen van de stage wordt het zelfgekozen nummer in de professionele studio opgenomen en mag je ook optreden voor familie en vrienden, compleet met make-over, haarstyling en make-up. Alles kan gevolgd worden via de Facebookpagina en de video’s met opname(s) worden ook op het YouTube-kanaal  gezet.

Je hoeft geen ervaring te hebben. Iedereen kan leren zingen. Je volgt individuele coaching sessies, maar ook groepssessies o.a. een singalong met een muzikant waarbij de liedjes door de leerlingen uitgekozen worden, zodat er een sfeervolle samenzang ontstaat of je componeert zelf een tekst en melodie.

Je kan er de hele week vertoeven voor 380 euro, inclusief maaltijden en jouw opname met een videoclip die je mee naar huis krijgt. ‘Singaday’ is een ééndags-concept dat iedere maand plaatsvindt. Eenmaal voor kinderen en andermaal voor 16+ en volwassenen. De kostprijs bedraagt 150 euro (130€ voor leden) voor deze professionele begeleiding en uiteraard krijg je ook jouw opname met een videoclip mee naar huis. Je kan deelnemen omdat je graag wat tips en tricks wil aanleren, voor wat fun of als voorbereiding op een zangwedstrijd. 

“Professionaliteit en kwaliteit staan voorop.”

De kopstem achter dit initiatief is Ann Komac uit Goetsenhoven.

“Als professionele zangeres en zangcoach heb ik Singaweek opgestart. Eerst in Vossem bij Tervuren, later ben ik dan verhuisd naar Tienen en heb ik Anne en Sofie leren kennen en hen  gevraagd dit samen met mij in Tienen op te starten.”

Ann is gespecialiseerd het oplossen van stemproblemen. Ze heeft die kennis, doordat ze enkele jaren ervaring heeft opgedaan bij een NKO-arts (neus-keel-oren). Naast de privé coaching die ze in Goetsenhoven geeft, heeft Ann al heel wat op haar palmares. Zo was ze o.a. vocal coach van Zo is er maar één, Nickelodeon ‘the Battle’, ‘The Family Battle’; Juliette (The Voice Kids 2017), Maureen, Elien Roosen (Idool), Toon en Jasper van Bandits, Niels (The Voice) e.v.a. kandidaten bij Belgium’s Got Talent en X-factor. Ze is ook nog actief als zangeres bij Sisters Act, maar mocht in het verleden ook al optreden als lead vocals voor o.a. Atomika, Smooth Flavour en als backing vocal voor Johnny Logan, Gunther Neefs, Helmut Lotti, Sergio, Lisa Del Bo, Niels William, Johan Verminnen…

“We hebben de taken wat verdeeld, want professionaliteit en kwaliteit staan voorop. Daarom ben ik verantwoordelijk voor de technische kant waaronder ook stemhygiëne, oefeningen om de stem zuiver te maken en de leerlingen te begeleiden bij hun opwarming en opname in de studio. Ik vind het immers belangrijk dat iedereen een even mooi resultaat behaalt. ”

“Wanneer je emoties overbrengt op de juiste manier gebeurt er iets magisch met je stem én je performance”

Naast de technische kant van het zingen is ook de mindset en performance een belangrijk onderdeel. Sofie Geuth is als psychologe hier de perfecte coach voor.  

“Sofie is er vandaag helaas niet bij”, vertelt Ann.

Anne:Soms komen de deelnemers hier zo verlegen en onzeker binnen en dan is het enorm fijn om met hen aan de slag te gaan en na één week te merken dat ze durven zingen en daar staan zoals echte artiesten. Het is vaak een wervelwind van emoties, omdat we elke leerling vragen om een lied te brengen dat hem of haar raakt, of waar ze erg blij van worden. Op die manier proberen we hun angsten te ontdekken en die monsters in te ruilen voor een zelfzekere zanger(es) die met de juiste techniek en het juiste gevoel een lied kan brengen.”

Op de website lees je het volgende: Sofie leert je niet zingen, maar leert je jouw verhaal brengen mét de nodige impact, zij leert je anderen raken door jouw emoties op jouw unieke manier over te brengen. Wanneer je emoties overbrengt op de juiste manier, gebeurt er iets magisch met je stem én je performance!

De Singaweeks vragen ook een locatie en organisatie van drank en maaltijden. Anne Mehaignoul is de afgelopen maanden telkens een goede host geweest.

Anne behaalde haar diploma’s notenleer, gitaar en piano aan de stedelijke muziekacademie in Tienen. Ze is ook de zangeres van The Advantage. Op professioneel vlak geeft ze les aan kinderen in het eerste leerjaar en verdiept zij zich in neurolinguïstisch programmeren (NLP) waarbij negatieve gedachten omgezet kunnen worden in positieve acties.

“Weet je hoe ik Ann heb leren kennen? Ik was aan het repeteren met mijn toenmalige band toen ze binnenkwam, aan mijn staart trok en overal begon te duwen en te trekken om mijn houding te corrigeren en zei ‘zo moet je zingen’. Zo ging ik zangles volgen bij Ann en is ook mijn dochter, Karen Rock, 5 jaar geleden met zanglessen begonnen.”

“Mijn buren zijn altijd blij als het zaterdag is”

De zangstages vinden altijd plaats bij Anne thuis. Zij zorgt voor de maaltijden en de organisatie van de workshops. Maar daarnaast coacht zij ook in het meerstemmig zingen en  het herkennen van stemsoorten.

“De stages zijn altijd wel wat emotioneel. Maar dat is ook mooi om te zien hoe hij of zij een bepaalde angst kan overwinnen, vriendschappen opbouwt met de andere deelnemers en ze elkaar en zichzelf positief kunnen beoordelen en hun grootste passie kunnen verbeteren. Mijn buren zijn altijd blij als het zaterdag is.”

 

Geen resultaat zonder studio-opname en daarvoor zorgen jonkies Raf Cyran en Timo De Prins.

Met Cyran Records zorgt Raf voor de professionele opname en Timo zorgt voor het mixen en opsmukken van het resultaat. Cyran Records is een jong platenlabel met als doel artiesten een duwtje in de rug te geven door goedkope opnames, mixing, mastering, coaching en songwriting aan te bieden.

“Ik vind het zo fijn om de kinderen hun oogjes te zien tijdens het beluisteren van hun opname. Ze zijn vaak zo verbaasd. ‘Ben ik dat?’, vragen ze dan. Na hun optreden zie je ze glunderen, ze stralen. Het zijn echte artiestjes. Het geeft veel voldoening om dit te kunnen doen.”

En wat vindt deze bende van Tienen?

Unaniem kunnen we stellen dat Tienen er de laatste twee jaar sterk op vooruitgegaan is. En dat is fijn om te zien. Als er een evenement is, probeer ik er naartoe te gaan. Maar vaak weet ik pas van een bepaald event als het al voorbij is. Wat meer reclame, naast de social mediakanalen, zou dus zeer welkom zijn.

Uiteraard is Suikerrock het evenement van het jaar voor ons als muzikanten. Misschien moeten we hier weer wat meer Tienen in betrekken. Waarom geen podium of voorprogramma op het hoofdpodium met enkel Tiense muzikanten of bands? Of het stadspark gebruiken als cosy, integere locatie. Een winter(suikerrock)festival lijkt ons ook heel gezellig.

We hopen vooral nog vele Tiense talentjes te mogen verwelkomen!

Heb je zin gekregen om te zingen?

Dan hebben we goed nieuws, want je kan je nog inschrijven voor Singaday’s (max. 5 deelnemers) in april:

  • Kinderen: 6/04/2018
  • 16+ en volwassenen: 7/04/2018

De zomerstage Singaweek (max. 10 deelnemers) vindt dit jaar plaats van 16/07/2018 t.e.m. 20/07/2018 (kinderen) en 6/08/2018 t.e.m. 10/08/2018 (16+ en volwassenen). Of boek een privésessie met je vrienden of vriendinnen!

 

Auteur: Evy Ceusters

Foto’s: Annemie Verboomen