Vrijwilligers in beeld: Eva, event planner van het Gala van de Tiense Troeven

Het gevoel van samenhorigheid en engagement dat in Tienen heerst, vind je op niet veel andere plaatsen terug. De vele vrijwilligers, die zich dag in dag uit belangeloos inzetten voor anderen, dragen zo bij aan de bruisende stad die Tienen vandaag is. Daarom zet ons dynamische duo, Helena Kinnaert en Yana Vandeborne, elke maand een van deze vrijwilligers in de kijker. Deze maand is dat gala event planner Eva Van den Eynde van TienenTroef zelf.

Hoewel de organisatie van ons Gala van de Tiense Troeven het gevolg is van bijzonder veel samenwerking tussen al onze vrijwilligers, is er toch één iemand die er net wat meer uitspringt voor ons. Dat is niemand minder dan powerwoman Eva Van den Eynde. Dankzij haar inspanningen als event manager en haar onuitputtelijke enthousiasme slagen we er elk jaar weer in om van deze avond een grandioos succes te maken. 

One of our own

Iemand interviewen is altijd fijn, maar wanneer het one of your own is, maakt dit het toch extra speciaal. Hoewel Eva soms zelf interviews afneemt voor TienenTroef, was het toch wel even wennen voor haar om nu aan de andere kant te staan. ‘Dit is écht super awkward!’, lachte ze op een bepaald moment toen Yana met haar camera enkele shots nam. Geen genade, Yana.

De advertentie die het verschil maakte

Hoewel onze 28-jarige Eva origineel afkomstig is uit de Kempen, is ze intussen een échte Tienenaar geworden. Ze verhuisde bijna vijf jaar geleden vanuit Herselt naar onze stad, nadat ze hier de liefde van haar leven had leren kennen. Eens verhuisd, leerde ze hier een andere grote liefde kennen: die voor onze stad. ‘Ik kende hier in het begin niemand, dus sloot ik aan bij TienenTroef.’

Het was door een toevallige advertentie op Facebook, waarin stond dat we op zoek waren naar vrijwilligers, dat ze bij ons terecht kwam. Het gala is trouwens niet het enige project dat ze managet: in haar professionele leven is ze ook project manager. Dat verklaart waar ze dit talent heeft opgepikt. Gelukkig voor ons! Op het moment dat ze bij TienenTroef kwam, speelden we net met het idee om een gala te organiseren. ‘Toen heb ik meteen duidelijk gemaakt dat ik echt enorm graag evenementen organiseer en daar veel ervaring mee heb uit mijn vorige job’. 

Hoewel Eva ook af en toe artikels schrijft, is het organiseren van evenementen meer haar ding. ‘De stad in positief daglicht stellen, dat vind ik het mooie aan TienenTroef. Wanneer je zegt dat je naar Tienen verhuist, kunnen mensen soms nogal negatief reageren. Dáár maakt onze blog echt het verschil’.

Tienen and all its glory

Wat zijn dan de positieve punten van Tienen volgens Eva? ‘Tienen is een stad met alle faciliteiten’. Eva is afkomstig van een plek waar je bijzonder lang onderweg bent om van punt A tot punt B te komen, een beetje the middle of nowhere. Hier fiets je makkelijk van de ene plaats naar de andere en heb je ook nog eens veel treinen. 

Sinds kort kan je Eva ook terugvinden op de Muziekacademie. ‘Dat vind ik zó fijn. Als volwassene terug muzieklessen volgen, zalig! Nooit gedacht dat dit nog mogelijk was’. Daarnaast is er in Tienen nog bijzonder veel groen en toch woon je in een stad. ‘Het is heel gezellig om hier te wonen, ik zou hier nooit meer weg willen. Ik heb me ook altijd heel welkom gevoeld, ook bij TienenTroef. In het begin was het heel moeilijk voor mij omdat ik hier niemand kende, maar bij TienenTroef vond ik mijn eerste vrienden. Ik denk dat ik hier nu intussen zelfs meer volk ken dan mijn vriend, en hij komt uit de buurt’. lacht

‘Ik zal Tienen altijd verdedigen. Soms lachen collega’s ermee als ik dingen van Tienen deel en dan heb ik zoiets van fuck you’. Wat is dan een van haar favoriete plekken? ‘Als ik iemand zou moeten rondleiden, zou ik het Oud College kiezen. Daar heb je heel veel mogelijkheden en daar is wel altijd iets te doen. Daarnaast vind ik het Zwak Moment ook heel gezellig: dat is een café zoals een café moet zijn. Wat we in de zomer ook heel vaak doen is gewoon gezellig wat gaan rondwandelen zonder echt te plannen wat we gaan doen: of dat nu een ijsje eten is, of een frietje bij de frietchinees, je weet nooit wat een dag in Tienen je brengt. Dat onverwachtse is één van de grootste troeven van onze stad’.

Het Gala van de Tiense Troeven

Bij de organisatie van een gala komt veel kijken. Eva’s visie hierop? ‘Vooral het financiële aspect vind ik heel moeilijk. Het is moeilijk om te begrijpen hoe weinig middelen wij krijgen. We organiseren echt iets gigantisch wat bijna nergens gedaan wordt, zelfs niet in grote steden. Het wordt ook volledig door vrijwilligers getrokken. De avond zelf krijgen we natuurlijk wel veel felicitaties, maar daarvoor en daarna niet meer. Desondanks zegt ons team van vrijwilligers kéér op kéér “Let’s do this”. Dat vind ik wel mooi. Mensen denken dat wij veel winst maken op dit evenement, maar dat is verre van waar. We moeten echt elke euro omdraaien en nadenken hoe we deze best gebruiken. Het team dat de organisatie trekt is wel enorm goed op elkaar afgespeeld intussen. Elk jaar gaat de organisatie vlotter en vlotter. Uiteindelijk organiseer je iets met vrienden, dat maakt het voor mij écht leuk’.

Een evenement voor en door Tienenaars

Vanuit TienenTroef proberen we voor het gala álles in Tienen te houden. Zo worden de awards gemaakt door de Via. Bovendien zijn al onze leveranciers van Tienen.  ‘Het is heel magisch om te zien hoe zo alles samenkomt op de avond van het gala. Het enthousiasme van de Tienenaars is ook altijd geweldig. Ze gaan hier volledig in op en de winnaars zijn achteraf ook altijd super trots op hun award. Het eerste jaar zat ik een paar dagen na het gala op de trein, en heel wat mensen rondom mij waren bezig over ons gala. Toen was ik wel even super trots’.

Een herinnering om nooit te vergeten

Ik was wel benieuwd om te horen of Eva dan zelf een favoriete herinnering had aan één van onze gala’s. ‘Het eerste jaar was er een band, genaamd Guy’s bitches. Deze band werd opgericht na de onverwachte dood van Guy Puyneers, de bekende accordeonist van de Tiense Straatmuzikanten. Op dit gala gingen we onze Corsari-award uitreiken aan hem. We hadden zijn vrouw uitgenodigd, die werkelijk van niets wist. Het was een prachtig emotioneel moment. Maar wat de mensen in de zaal niet wisten, is dat er vrij veel chaos heerste in aanloop naar dit moment.’

‘De band heeft die avond echt gigantische tegenslagen gekend. De bedoeling was dat ze verstopt zouden zitten voor de vrouw van Guy en dan tevoorschijn zouden komen bij de uitreiking van onze Corsari-award. Jammer genoeg zat één bandlid vast in West-Vlaanderen met een platte band. Een tweede bandlid zat dan weer ergens vast aan een andere uithoek van het land. Onze show ging daarnaast ook wat sneller dan voorzien, waardoor Guy’s bitches plots drie kwartier vroeger het podium op moesten. De drummer was nog nét op tijd, maar de saxofonist is via een achteringang rechtstreeks het podium op moeten wandelen. Momenten als dit zijn echt crazy, maar het zijn wel diegenen die ik nooit ga vergeten. Wanneer ik de vrouw van Guy nu tegenkom in Tienen, denk ik nog altijd terug aan dit mooie moment’.

Eva’s favorites 

Voor welke van de genomineerden supportert Eva? ‘Onze Kobe, zonder twijfel’. Kobe Declerck zit dit jaar bij de genomineerden van Tiense jongere van het jaar. Voor wie hem niet kent, Kobe is voorzitter van de jeugdraad, maar draait ook al jaren mee bij TienenTroef. ‘Kobe doet, naast een zware studie, belachelijk veel vrijwilligerswerk’. Of hij wint? Dat kom je te weten op 31 januari!

Waar hoopt Eva op voor deze editie? ‘Een zwaar feestje! Ik ben van plan om na de awardshow heel de avond op de dansvloer te staan. Ik ben vijf jaar samen met mijn vriend die avond en er komen ook heel wat vrienden langs die nog nooit op het gala geweest zijn. Ik kijk er wel naar uit om hen te tonen waar ik mee bezig ben’.

Heb je nog geen tickets voor het gala? Bestel ze zo snel mogelijk hier

Tekst: Helena Kinnaert

Foto’s: Yana Vandeborne, Studio JeGe