Wijnen bij Wijnhandel Van Geyseghem

Ontelbare keren reed ik voorbij Wijnhandel Van Geyseghem in Tienen. Nooit gedacht dat achter deze gevel een verhaal zou schuilen als een goed boek.

Ik ben nog maar net binnen of de gedachte aan een vakantie in Frankrijk neemt meteen de overhand.
De zopas vernieuwde toonzaal straalt enerzijds klasse uit en anderzijds oogt de winkel zeer toegankelijk. Je voelt je er meteen op je gemak. De flessen zijn ordelijk gepresenteerd en nodigen uit om bekeken en natuurlijk gekocht te worden.
Terwijl de zaakvoerder in vloeiend Frans nog een telefoontje afrondt, geef ik mijn ogen de kost.

Een schooldirecteur en zijn passie voor wijn

Toen de grootvader van Jean-Pierre 90 jaar geleden als hobby enkele vaten wijn per jaar verkocht, had hij waarschijnlijk nooit gedacht dat zijn wijnen hun weg zouden vinden naar de menukaarten van gerenommeerde sterrenzaken van de kust tot de Ardennen. Alweer een mooi voorbeeld van een parel die Tienen rijk is.

Het boeiende ondernemersverhaal begon pas echt toen René Van Geyseghem in 1945 zijn job als schooldirecteur inruilde en startte met een wijnhandel onder de naam PVBA van Geyseghem.
Door de jaren heen kende de zaak heel wat veranderingen. In het begin bottelden ze hun eigen wijn, later kwam de wijn rechtstreeks en reeds gebotteld van het Château.
Wat begon met een zaak in de Dokter Geensstraat en nadien op de Leopoldvest, mondde uit in een heuse winkel, gebouwd in 1976 in de Hamelendreef, met een gekoeld magazijn en een proeversruimte.  In datzelfde jaar koos Jean-Pierre van Geyseghem voor de stiel van zijn vader en besloot hij om mee in de boeiende wereld van wijnen, champagnes en likeuren te stappen. Een decennia later kwam hij aan het roer te staan en breidde hij de winkel verder uit tot de gerenommeerde zaak die ze, tot ver over de provinciegrenzen heen, vandaag de dag is.

Decennia ervaring, vakmanschap en advies zijn de basis

De hamvraag die op mijn lippen brandt, is natuurlijk waaraan de wijnhandel zijn succes te danken heeft. Wat is het geheim? Daar moet Jean-Pierre niet lang over nadenken: de tijd nemen om klanten te adviseren, ongeacht al dan niet aanwezige productkennis of voorkeuren van de klant. 

Jean-Pierre en zijn team nemen de tijd om elke klant de juiste wijn(en) aan te raden. Zowel bedrijven, horecazaken als de particuliere klant krijgen informatie en suggesties op maat. Is er twijfel? Geen probleem. Een fles wordt ontkurkt en proeven maar!
Tijdens het gesprek valt niet te ontkennen dat voor mij een man zit met een enorme kennis en kunde om mensen te adviseren. De bereidwilligheid die Jean-Pierre toont om zijn wijnkennis met zijn klanten te delen is opmerkelijk.

De prijs/kwaliteit verhouding is nog een belangrijke factor bij wijnhandel Van Geyseghem. Elke fles wordt aan een correcte prijs verkocht en er is een wijnkeuze binnen ieders budget.  

De rode draad in het assortiment

De rode draad in het assortiment is ook zeer belangrijk, vertelt hij. Een wijnhandel moet zich specialiseren om het verschil te maken. Franse wijnen, likeuren en de paradepaardjes Champagne Joseph Perrier, Château Haut-Marbuzet en Château Larruau zijn de rode draad in wat deze topzaak te bieden heeft. Kortom wijnen in alle prijsklassen waarvan er heel wat exclusief en enkel bij van Geyseghem verkrijgbaar zijn.
En dan zijn er nog de primeur wijnen, waarbij Jean-Pierre 2 jaar voor levering een groot aantal wijnen aankoopt op het Château of domein. Van een primeur gesproken!

Sinds 2018 ziet Arto Vini het licht als de online wijnafdeling van het huis. Nog een mijlpaal in het boeiende bestaan van wijnhandel Van Geyseghem.

Tot slot vraag ik hoe hij de toekomst ziet, gezien de huidige situatie.
De toonzaal werd zopas vernieuwd en dat is meteen het bewijs dat Jean-Pierre niet aan stoppen denkt en de toekomst positief inschat.
De kracht van lokale handel vindt hij belangrijk en zeker in de huidige corona-situatie. Zelf koopt hij alleen buiten zijn stad als het product hier niet te vinden is. Een nobel gebaar want we staan niet genoeg stil bij het belang om onze lokale economie in stand te houden. 

Staat het water je in de mond? Ontdek de wijnen op https://artovini.be/

Auteur: Ewout De Schutter

Foto’s: Annemie Verboomen