Wonen in Tienen: een troef voor de toekomst.

Op 28 januari verzamelde TienenTroef 10 experten voor een debat over wonen in Tienen. Vorige keer spraken we over het nastreven van een sociaal evenwicht via de aanwezigheid van verschillende woontypologieën. Vandaag is het al tijd om jullie de laatste set van vragen en antwoorden voor te schotelen… .

11. Hoe zorgen we ervoor dat Tienen als regio betaalbaar blijft (huur-kopen)?

20140611 beeld16 ph-crop-u11167Guy Van De Velde: Vraag en aanbod zal dit bepalen. De bouwprijzen zijn dezelfde in Tienen want de kwaliteitsnormen blijven dezelfde, maar de grondprijzen zijn hier wel wat lager waardoor het net iets betaalbaarder is dan bv. de omgeving rond Leuven. Als je sterk inzet op het aantrekken van dat publiek, dan betekent dat een stijging van de prijzen.

Tom Raes: De overheid kan dit ook sturen, kijk bv. naar de Vaartkom in Leuven, daar combineren ze betaalbaar en exclusief wonen in eenzelfde zone. Je kan dat opnemen in strategisch beleid van de stad. Door in te zetten op de stadsbeleving ga je automatisch een ander publiek aantrekken.

Arnout Vandenbossche: De prijzen voor nieuwbouwwoningen en grond zijn ook in Tienen stevig en vergelijkbaar met andere steden. De betaalbaarheid zal dus vooral te vinden zijn in de renovaties.

Michel Dewolfs: De rentestijging kan misschien ook een invloed op dit onderwerp hebben?

Vincent Van Den Broecke: Vooral bouwen is duurder. Je kan ook opteren om kleiner te gaan wonen, en dat hoeft niet te betekenen dat je dient in te boeten aan comfort. Wonen hoeft niet noodzakelijk duurder te worden, bouwen wordt dat wel.

Michel Dewolfs: Renoveren is meerwaarde creëren. Gerenoveerde woningen worden ook duurder.

Christophe Ombelet: Door vergrijzing is er ook wel een groot aanbod aan huizen. Als het aanbod zakt, beïnvloedt dat ook de huizenmarkt. Tienen heeft zichtbaar potentieel voor renovatie wat op dit moment nog betaalbaar is.

Tom Raes: Ook de mobiliteitskost in rekening brengen. Het is het globaal pakket: woning én energie én mobiliteit.

12. Wat zou een mooi bouwproject voor Tienen kunnen zijn?

 Christophe Ombelet: Dat is zonder twijfel de stationsomgeving. Het is de investering waar we naartoe moeten: het benutten van de ruimte, maar toch het historische blijven bewaren. Het station van Tienen is de ingangspoort van de stad en moet er voor zorgen dat je als ‘niet-Tienenaar’ aangetrokken wordt en dat je het idee hebt dat er iets in Tienen te beleven valt.

Tom Raes: Daar heb je ruimte, een historisch station, de gebouwen van de Post,… Dat zorgt voor een hele context die interessant is.

stationspark tienen

Arnout Vandenbossche: Het succes van de stad hangt niet enkel af van grote projecten. Die zijn ook belangrijk, maar de hoeken van de stad zijn interessant! En inzetten op het creëren van woongemeenschappen.

Tom Raes: De hoekgebouwen zijn inderdaad heel belangrijk, je zit hier met historische pareltjes die bijna niemand meer kent.

grote_markt_luifelArnout Vandenbossche: Tienen heeft momenteel ook een té grote markt, de mensen hebben geen overzicht. De stad maakte een juist voornemen om te gaan van een grote markt naar een gezellige markt.

Tom Raes: Tienenaars moeten fier zijn op hun historische stad. De O.-L.- Vrouw ten PoelKerk is een pareltje van Brabantse Gotiek en dat wordt niet eens uitgespeeld. Ze staat daar nu geparkeerd op een parking.

Transcriptie: Evy Ceusters, Kim Rutten, Alain Van Den Broecke

Foto uitgelichte afbeelding: Kobe Declerck