40 redenen waarom Alain de beste hoofdredacteur is

Onze hoofdredacteur is er ééntje die van alle markten thuis moet zijn. Hij (of zij) moet voelen wat er reilt en zeilt in Tienen en de hoofden van haar inwoners. Kan zelf maar best een vlotte pen hebben. De grenzen van fatsoen en onpartijdigheid bewaken. Moet genoeg social skills hebben om zowel te netwerken met burger, bestuurder en ondernemer van de stad, als zijn eigen achterban te coachen en blijvend te motiveren. Een luisterend oor bieden van tijd tot tijd. Zorgen dat er genoeg werkingsgeld is. Kortom, als we het zo oplijsten, zou je wel gek zijn om de taak als hoofdredacteur op te nemen… .

Toch hebben wij er eentje gevonden (of hij ons, als grootste drijvende kracht achter de wervingsacties), en niet zomaar de eerste de beste! Naar aanleiding van zijn 40ste verjaardag (vandaag ja, als je hem tegenkomt verdient hij drie dikke verjaardagskussen, heeft ie graag, of minstens felicitaties) hebben wij 40 puntjes (in willekeurige volgorde van belangrijkheid) gevonden die zijn skills bevestigen of zijn typerende hoofdredacteur- (soms wijken we misschien een beetje af, we moeten er dan ook 40 neerschrijven…) streken beklemtonen. Puntjes die Alain tot onze eigenste hoofdredacteur maken:

 1. Hij is een echte grammar Nazi. Was het nu ‘noemen’ of ‘heten’? Alain verbetert je met plezier!
 2. Alain is een man van veel (mooie) woorden. Letterlijk dan. Zoals ‘geblafte lucht’.  Verklaart ook zijn fetisj voor het gezelschapsspel ‘Scrabble’ (je hebt misschien wel wat reclame van ons event rond dit spelbord zien passeren). Woordspel + een competitieve noot: een ideale combinatie voor deze man.
 3. Over woorden gesproken, zijn favoriete termen zijn volgens ons ‘huh’, ‘nijg’ (en lees deze woorden niet te vlug na elkaar want dan krijg je ‘hijg’, niet meteen iets dat we aan hem kunnen toeschrijven), en ‘dunno’. Onmisbaar in directe en duidelijke communicatie.
 4. Alain draagt soms gekke schoenen en brengt daarmee de coole vibes van New York naar Tienen. Of toch alvast die gekke schoenen uit deze metropool… . En de onuitputtelijke verhalen over the big city. Hij heeft een ware bibliotheek bij zijn thuis bijeen verzameld over zijn favoriete onderwerp en helpt iedereen met plezier zijn citytrip naar New York te plannen. Deze passie heeft zelfs een eigen facebookpagina gekregen.
 5. En de T-shirts met beelden/teksten van/over New York worden ook mee naar huis gesleurd (hadden we al gezegd dat hij fan is van New York?). Met vaak een blazer om het geheel af te werken. En de term shades om zonnebril aan te duiden… . Yep, deze man heeft (een eigen) stijl, je zal hem op geen enkele stijlfout betrappen. Niet in het typen van zijn teksten (ook met de hulp van onze eindredactie natuurlijk) of aan zijn typerende look. Het is wel moeilijk die typerende stijl te typeren… . Is het bourgeois of boho? Bobo? Hij is eigenlijk ‘gewoon’ een hipster die Tienen op zijn manier wat hipheid injecteert.
 6. Met andere woorden: Alain for president! Correctie: for Tiense ambassadeur!  De man die de goede voorbeelden van the big city naar Tienen brengt en Tienen (de stad waar hij zo goed als geboren en getogen is) op haar beurt op alle mogelijke manieren promoot naar de buitenwereld toe. Hij spreekt met plezier zijn netwerk aan om mee de liefde voor Tienen te delen en dingen op poten te zetten.
 7. Om even terug te komen op die eigen stijl: hij draagt soms creepy mutsen en doet de mensheid daar serieus mee verschieten. Voorgaand beschreven look betreft namelijk de lente/zomer uitrusting. Tijdens de koude periode meet Alain zich een inbrekerslook aan, als aanvulling op de zomerse bobo stijl. Inclusief leren jas en muts dus.
 8. Waar je hem ook tegenkomt: een korte TienenTroef brainstorm is nooit veraf. Op de stoep, aan het station van Leuven, op café,… TienenTroef zit goed ingekapseld in zijn hoofd en hart. Vroege ochtend of late avond: Alain zit altijd achter zijn computer om even een redactievergadering op poten te zetten, of ‘vlug’ iets te regelen voor de blog, steeds met onaflatend enthousiasme. Hij zorgt voor sponsordossiers, weet steeds mensen te motiveren, volgt alles op van content tot administratie en staat altijd zelf ook te springen voor een artikel te schrijven.
 9. Alain heeft een giga TienenTroef kaft thuis groter dan de gemiddelde administratie van een huishouden. In die giga kaft raak je wel al snel verzeild in een rollercoaster van chaos. Maar hij gedijt als geen ander in chaos en wisselende deadlines. Gecontroleerde chaos dus.
 10. Hij heeft de coolste bijnaam; Jazz (Renard). Die hij wel aan zichzelf heeft gegeven. Past ook nog wel, niet? Jazzmuziek is ook compleet gecontroleerde geïmproviseerde chaos?
 11. Onze hoofdredacteur heeft heel wat geweldige troeven in huis. We refereren nu even niet naar die complimenteuze uitdrukking, maar letterlijk naar zijn drie prachtige blonde vrouwen. Hij is echt wel een gezinsman en een fantastische vader voor zijn tweelingdochters.
 12. Hij houdt het kind in zichzelf jong (en ziet zichzelf duidelijk ook vaak zo, bewijst zijn gebruik van ‘jongens’ voor het aanduiden van mannen van zijn leeftijd) en geeft dat ook door aan zijn omgeving: een gratis verjongingskuur!
 13. Hij geeft aan de andere kant soms ook de nodige rimpels voor dat babyface van je te pimpen, dankzij de (wel steeds opbouwende) kritiek die moeiteloos uit hem lijkt voort te vloeien. Alain geeft altijd zijn ongezouten mening (al dan niet diplomatisch)!
 14. Hij maakt effectief tijd om de stukjes/ideetjes van medewerkers met volle aandacht te bestuderen. Hij is eigenlijk best een ongeduldig persoon maar legt verrassend vaak heel wat geduld op tafel.
 15. Alain drinkt graag wijn (en da’s fijn). Hij is een meester in het aangename aan het nuttige koppelen: vergaderen doen we toch met een goed glas wijn of met een lekkere lunch in ‘De 3L Buurtkantine’?
 16. Hij drinkt niet alleen graag wijn. Hij wilt het clichébeeld levendig houden van een koffiezuipende redactie en geeft hiervoor het beste voorbeeld. “But first, coffee!” De Tiense middenstand is hem dankbaar.
 17. Je ontmoet hem twee keer en je hebt het gevoel dat je hem al jaren kent. Alain heeft de gave mensen binnen te trekken.
 18. Hij heeft veel liefde voor muziek. Alain heeft (soms) een geweldige muzieksmaak en kan iedereen warm maken om zijn schijfjes minstens een kans te geven, Richard Ashcroft volgend jaar op Suikerrock? Hij maakt ook eh, inspirerende?, dansmoves wanneer die moves op uitzonderlijke momenten eens uit zijn broekzak worden gehaald. Of misschien ligt dat aan de vibes van ‘The Skadillacs’. In ieder geval zijn er getuigen moest hij durven ontkennen. Alain heeft daarnaast nog een ongekende DJ carrière achter zich liggen. Artikeltje waardig, ‘jongens’ van de redactie? 😉 En hij kan zingen. En gitaar spelen. Voor verzoekjes kunnen jullie zich (eventueel namiddag tijdens de Heldenbar, hij is één van de bar’jongens’ – laten we hem een plezier doen en hem zo nog aanspreken – van dienst) direct tot hem richten.
 19. De dansmoves worden dus uitzonderlijk uit de broekzak gehaald, maar laat het dan wel steeds een lange broek zijn. Zeer belangrijk in het stijlplaatje dat eerder al werd besproken. Zelfs bij tropische temperaturen zal je hem niet vlug zonder broek, of met korte broek, zien rondlopen.
 20. Een enthousiaste Alain werkt zeer aanstekelijk en is dus een absolute Tiense aanrader in het gamma van streekproducten, evenwaardig aan de Tiense tattepoemen van Ann Koekepan. Maar dan met meer punch.
 21. Niet alleen zijn enthousiasme, maar ook zijn geweldig gevoel voor humor is van fenomenale aard. Hij krijgt zichzelf (kritisch publiek, weet je) zelfs als eerste aan het lachen! Mopje (we zijn toch bezig over humor?), hij brengt echt wel leven in de brouwerij. Met Alain dabei weet je dat je lachspieren op de proef zullen gesteld worden!
 22. Alain is gewoon een passionele mens. Hij steekt veel van zichzelf in alles wat hij doet, is passioneel blij, een passionele werker, passionele schrijver, passionele coach, maar ook evenzeer passioneel boos, een passionele verliezer (van horen zeggen) en een passionele opjager!
 23. Hij haalt herinneringen boven op een manier dat je er van baalt dat je er niet bij was. Alain is echt een machtige verhalenverteller.
 24. Hij is de perfecte ongewone mix van een cynist en een dromer, ideale bodem voor de meest interessante hersenspinsels/schrijfsels. Kijk hiervoor ook eens op zijn persoonlijke blog.
 25. Ze zeggen wel eens “those who can, do, those who can’t, teach”, maar deze man ontkracht volledig voorgaande quote. Hij is werkelijk geen duffe leerkracht, eerder het soort waarvan je had gehoopt er zelf wat meer voor je neus te hebben gehad tijdens je eigen schoolloopbaan. En ook zijn eigen teksten zijn inspirerend in hun eerlijkheid, de kritiek, en de verbazing over details die de meeste mensen gewoon zouden ontgaan. We zijn hem dus dankbaar om de vruchtbare voedingsbodem die hij legt (heel figuurlijk op te nemen, Alain heeft echt twee linkerhanden) voor de toekomstige generatie substantieel noodzakelijke onnodige schrijvers, geschiedenislosbollen, voornietswerkers, maatschappijkritische vragenstellers,… .
 26. Alain is een jongen van de jeugdbeweging (de KSA van Tienen), maar geef toe dat je het nooit zou vermoeden als je het niet zou weten. Dat handige talent houdt hij namelijk goed verborgen, samen met de drang om de handen (of schoenen) vuil te maken.
 27. Hij ziet er soms uit als een Viking (vooral wanneer hij net de kappersstoel van Steven van Dilio heeft verlaten), een Tiense Viking die zijn benen op de meest vrouwelijke manier over elkaar slaat… . Wat we willen zeggen…, hij ziet er misschien wat ruig uit (de blazer en ongewone schoenen temperen dat wel wat), maar heeft heel wat geduld en vriendelijkheid achter dat haar (te vinden dus op zijn kin/wangen) schuilen.
 28. Hij heeft er dus geen problemen mee om zijn vrouwelijkheid te omarmen en dat zorgt ongetwijfeld voor de fijngevoelige touch in zijn teksten.
 29. Hij heeft nogal wat BeFunky capaciteiten (zou inspiratie kunnen zijn voor een nieuwe bijnaam, maar is gewoon een soort van photoshop)  en laat die troeven niet enkel los op de affiches voor de events van de blog, maar zet deze ook in voor de activiteiten van het buurtcomité Het DoK van Tienen.
 30. Hij is dus ook nog eens een geëngageerde Tiense buur, die uitkijkt naar het deelnemen aan de Lazuur! Toch, Alain? Jij draagt het schaap?
 31. Hij is best een podiumbeest, de gasten van Het Gala van de Tiense Troeven zullen dit wel kunnen beamen. Hij staat graag het beste van zichzelf te geven voor een live publiek. Of heeft er in ieder geval helemaal geen problemen mee.
 32. Alain mijdt dan wel weer liefst voor de lens van de camera te staan. We zouden het kunnen bestempelen als een soort van fotofobie, de schrik om voor altijd vastgelegd te worden op de gevoelige lens. Of de schrik voor de (eigen) kritische blik. Of heeft het misschien met ijdelheid te maken? Hij geeft de spiegels in ieder geval de nodige aandacht bij het passeren. Zeer uitzonderlijk is hij tevreden over een foto waar hij zelf op prijkt. Foto’s van zijn hand kan je dan weer snel herkennen aan de scheve toets, zijn favoriete fotoperspectief. Maar zoals het een goede hoofdredacteur betaamt, kan Alain goed delegeren en laat hij het foto aspect van de blog over aan onze getalenteerde huisfotografen.

 33. Een gekende state of mind (naast de Empire State of Mind, and so on) van onze hoofdredacteur is de tevreden status. Met ruimte voor verbetering. Hoor je het deuntje van ‘Daft Punk’ al in de oren? “Harder, Better, Faster, Stronger…” .
 34. Alain heeft niet enkel een fotofobie, hij heeft er tevens wat moeite mee om zijn iconische roze/rode gsm tot aan één van zijn oren te brengen. Met andere woorden, hij belt absoluut niet graag. Maar dat compenseert hij ruimschoots met zijn vingers de nodige training te geven (hoewel hij ook wel zeer rad van tong is): hij antwoordt doorgaans heel snel en daar heeft TienenTroef dan ook een reactieratio van 81% aan te danken.
 35. Hij beschikt over een serieuze dosis zelfkennis (en zelfvertrouwen, gène lijkt hem onbekend).
 36. Hij heeft wel eens het concentratiegehalte van een goudvis, maar verbaast je dan weer door uren aan eenzelfde tekst/idee/event te werken.
 37. Nog voor je om een gunst gevraagd hebt zegt Alain vaak al volmondig ‘ja’. Alain is een gever, een zachte mens (ondanks de scherpe tong/pen) ook al ziet hij dat zelf misschien niet altijd. Iemand die uit het juiste Tiense hout is gesneden en onder de handen van Siegfried Tuts zou kunnen gepolijst zijn (of met epoxy overgoten zijn, we refereren even naar het kunstwerk op de Stadsakker) tot echt Tiens vakmanschap (en wees ons dankbaar dat we niet de vergelijking hebben gemaakt met één van de andere passies van Siegfried, kaas maken… ).  Een gemoedelijke, motiverende man die nooit verlegen zit om een babbel bij een toevallige ontmoeting.
 38. Hadden we het al gehad over die geweldig enthousiaste en passionele kant? Hij zal ook steeds op de eerste rij staan om aan een nieuw project mee te werken en zit al een trein vooruit op de brainstormrails. Zorgt er ook wel voor dat hij zichzelf ziet als een man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Spreken we hem tegen?
 39. Schoenen zijn al vaker in deze opsomming teruggekomen, en we weten niet of hij te trappelen was van ongeduld om 40 te worden, maar trappelen (van ongeduld dus, het moet doorgaans vooruit gaan) doet hij vaak, zijn schoenen zien ongetwijfeld af, dus zijn uitgebreide schoenencollectie is te begrijpen.
 40. Bij nader inzien zijn we eigenlijk wel zeker dat hij niet stond te trappelen voor tram 4, Alain zal namelijk nooit lopen om een trein/tram te halen (wel sportlopen, komt goed van pas bij de Lazuur). Gewoon, één van zijn principes.

Je leest het, Alain zit helemaal ingekapseld in het Tiense sociale weefsel, heeft een brein dat niet veel nodig heeft om getriggerd te worden, heeft heel wat voeling met verschillende onderwerpen, en heeft alle nodige interesses/kwaliteiten in huis om een goede hoofdredacteur te zijn. We zijn misschien nog twee puntjes vergeten op te lijsten. ‘Die van ons’ kan soms ook eens streng uit zijn sloef schieten (ook eens nodig) en heeft het moeilijk met aanvaarden van complimentjes (en zo is voorgaande oplijsting wel bedoeld, moest daar enige onduidelijkheid over zijn :p, of toch minstens onze uiting van appreciatie voor de trekken van onze hoofdredacteur als persoon en professional), dus hopelijk keurt hij dit artikel toch goed na publicatie… . En herkent hij zichzelf in bovenstaande puntjes.

Lieve Alain, vanwege het hele redactieteam wensen we jou alvast een geweldig leuke 40ste verjaardag toe! We zullen wel toosten aan de Heldenbar! Bedankt om die shift op te nemen op je 40ste (we onderstrepen het nog eens) verjaardag eh! Van engagement gesproken… . En bedankt voor die dagelijkse inzet om het team te leiden in en door dit blogverhaal. Dat we er samen nog lang iets moois van mogen maken!

En ja, we hebben je ongegeneerd gebruikt om nog wat reclame voor TienenTroef te maken, maar dat zal je wel niet erg vinden. Dus beste lezer, wil jij ook deel uitmaken van het team van deze bijzondere hoofdredacteur? Dat kan! Fluister die wens in zijn oren wanneer je hem vandaag op straat vastklampt om die verjaardagskussen te geven, of laat gewoon een berichtje achter op onze facebookpagina of via redactie@tienentroef.be .

(Of beste lezer, en nu schakelen we over van een emotionele stem naar een monotone radiostem: “Fan van TienenTroef en het werk van onze vrijwilligers? Verzeker het voortbestaan van onze vzw en steun ons via deze link.” Opgetogen – opportunistische – stem: “zie het vandaag als een verjaardagscadeautje voor onze hoofdredacteur!”)  

 

Auteurs: de redactie van TienenTroef

Foto’s: voornamelijk van de hand van Philippe Van den Panhuyzen.